PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2011 | 62 | 2 |

Tytuł artykułu

The content of trace elements in the diet of adolescents in Warsaw

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

PL
Zawartość pierwiastków śladowych w dietach młodzieży zamieszkałej w Warszawie

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
The aim of the study is to assess the contents of iron, zinc and copper in the diet among of adolescents living in Warsaw. The intake of selected trace elements was estimated on the basis of three-day dietary records. Microelement contents in the diet were calculated using Food Composition Tables. The percentage of the RDA realization for the safe level was calculated on the basis of standards for Polish population, developed by National Food and Nutrition Institute. It was demonstrated that adolescents living in Warsaw had 50-60% copper-deficient diets. The content of iron and zinc in the diet of adolescents was about 10‑40% lower than recommended. Deficiency of iron in the body causes anaemia and influences learning process, therefore the content of this element in the diet of young people is especially important.
PL
Celem pracy była ocena poziomu spożycia żelaza, cynku i miedzi przez młodzież zamieszkałą na terenie Warszawy. Średnie spożycie wybranych mikroelementów oszacowano na podstawie badań przeprowadzonych metodą trzydniowego bieżącego notowania oraz przy zastosowaniu tabel wartości odżywczej produktów spożywczych i odniesiono do norm dla ludności Polski opracowanych w Instytucie Żywności i Żywienia na poziomie bezpiecznym. Wykazano, że młodzież zamieszkała na terenie Warszawy miała diety niedoborowe w miedź w 50-60%. Zawartość żelaza i cynku w diecie badanych osób również była o ok. 10-40% niższa od zalecanej. Niedobór żelaza w organizmie powoduje niedokrwistość i wpływa na procesy uczenia się, dlatego zawartość tego pierwiastka w diecie osób młodych jest szczególnie istotna.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

62

Numer

2

Opis fizyczny

p.169-172,fig.,ref.

Twórcy

autor
  • Department of Functional Foods and Commodity, Faculty of Human Nutrition and Consumer Sciences, Warsaw University of Life Sciences - SGGW, Nowoursynowska 159 C, 02-776 Warsaw, Poland
autor
  • Department of Functional Foods and Commodity, Faculty of Human Nutrition and Consumer Sciences, Warsaw University of Life Sciences - SGGW, Nowoursynowska 159 C, 02-776 Warsaw, Poland
  • Department of Functional Foods and Commodity, Faculty of Human Nutrition and Consumer Sciences, Warsaw University of Life Sciences - SGGW, Nowoursynowska 159 C, 02-776 Warsaw, Poland

Bibliografia

  • 1. Augustyniak U., Brzozowska A.: Nutrient intake of the adolescents in Poland on the basis of literature from last ten years (1990-2000). Annals of National Institute of Hygiene 2002, 53, 399-406.
  • 2. Brzozowska A.: Minerals. In: Human nutrition. Nutrition sciences basis. Ed. J. Gawęcki, L. Hryniewiecki, Scientific publishing-house PWN, Warsaw 2001.
  • 3. Jeżewska-Zychowicz M.: Assessment of selected minerals intake in daily food rations of 13-15-years old youth. Polish Journal of Human Nutrition and Metabolism Supplement 2005, 32, 630-635.
  • 4. Kersting M., Alexy U., Sichert-Hellert W.: Dietary intake and food sources of minerals in 1 to 18 year old German children and adolescents. Nutrition Research 2001, 21, 607–616.
  • 5. Klimis-Zacas D. J., Kalea A. Z., Yannakoulia M., Matalas A. L., Vassilakou T., Papoutsakis-Tsarouhas C., Yiannakouris N., Polychronopoulos E., Passos M.: Dietary intakes of Greek Urban adolescents do not meet the recommendations. Nutrition Research 2007, 27, 18-26.
  • 6. Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K.: Food Composition Tables. National Food and Nutrition Institute, Warsaw 1998.
  • 7. Oner N., Vatansever U., Garipagaoglu M., Karasalihoglu S.: Dietary intakes among Turkish adolescent girls. Nutrition Research 2005, 25, 377-386.
  • 8. Ostrowska A., Szewczyński J., Gajewska M.: Nutritive value of daily food rations of students of secondary schools in mazowieckie province. Part II. Mineral elements and vitamins. Polish Journal of Human Nutrition and Metabolism 2003, 30, 367-371.
  • 9. Park S., Paik H., Skinner J. D., Spindler A. A., Park H. R.: Nutrient Intake of Korean-American, Korean, and American Adolescents. Journal of The American Dietetic Association 2004, 104, 242-245.
  • 10. Przybyszewska J., Waluś A., Jaworowska A.: Nutritive value of daily food rations of adolescents from Kuiavia-Pomerania. Polish Journal of Human Nutrition and Metabolism Supplement 2005, 32, 339-345.
  • 11. Sichert-Hellert W., Kersting M., Manz F.: Changes in time-trends of nutrient intake from fortified and nonfortified food in German children and adolescents – 15 year results of the DONALD Study. European Journal of Nutrition 2001, 40, 49-55.
  • 12. World Health Organization. Trace elements in human health and nutrition. WHO, Geneva 1996.
  • 13. Ziemlański Ś. (Ed.): Recommended Dietary Allowances. Physiological basis. Medical publishing-house PZWL,Warsaw 2001.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-75d42e1f-5e50-4753-8f86-6b3d79a5f5bf
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.