PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2012 | 11 | 5 |

Tytuł artykułu

Characterization of globe artichoke (Cynara scolymus l.) cultivars 'Symphony' and 'Madrigal' on depending of the heads growth

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

PL
Morfologiczna i jakościowa charakterystyka koszyczków karczocha (Cyanara scolymus L.) odmian 'Symphony' i 'Madrigal' w zależności od ich wzrostu

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
An artichoke is a commonly cultivated vegetable in the Mediterranean region. It is cultivated for an immature flower head. In Poland the artichoke is cultivated as an annual plant because of its high temperature demands. It is difficult to determine the most optimal harvest stage and the most often it is based on expensive chemical analysis. In the years 2007–2009 there was a research undertaken to specify the most optimal harvest stage of flower heads. In order to determine a development stage of head the height of flower bud in the middle part of the receptacle was measured directly after harvest. The unit weight of each head, the level of bracts deflection, content of dry weight, L-ascorbic acid, raw protein, raw fibre and total sugars in whole heads and their fractions: receptacle and bracts were determined. On the basis of obtained results it was stated that the size of flower buds on an inflorescence axis is a sign of full synchronization of head development and changing environmental conditions during artichoke vegetation. The edible part of artichoke, a receptacle, had more dry weight, total sugars, L-ascorbic acid and raw protein and less raw fibre in comparison to inner bracts. The increase of flower buds height on receptacle was accompanied with the increase of dry weight, raw fibre and total sugars content in heads and its fractions. The longer flower buds in the middle part of inflorescence the lower content of total protein in whole heads and bracts and the higher content of this component in receptacle. It was stated that the size of flower buds was negatively correlated with content of L-ascorbic acid as with the increase of flower buds height in receptacle the content of L-ascorbic acid in whole heads and it’s fractions decreased. The obtained results show that the level of bracts deflection may the selection indicator to determine harvest maturity. This feature of artichoke head allows to visually determine its harvest usability. Receptacles of Symphony content more dry matter, total protein and less total sugars than those of Madrigal. Intermediate values were found in Symphony and Madrigal for L-ascorbic acid and crude fibre.
PL
Karczoch jest powszechnie uprawianym warzywem w rejonie śródziemnomorskim. Warzywo to uprawia się dla świeżego nierozwiniętego koszyczka. Ze względu na wysokie wymagania termiczne karczoch w Polsce uprawiany jest jako roślina jednoroczna. W latach 2007–2009 przeprowadzono badania dotyczące określenia optymalnej dojrzałości koszyczków do zbioru. Bezpośrednio po zbiorze w celu określenia fazy rozwojowej koszyczka mierzono wysokośü pąka kwiatowego na dnie kwiatostanowym w środkowej jego części. Określano masę jednostkową każdego koszyczka, stopień odchylenia listków okryw zewnętrznych, zawartość suchej masy, kwasu L-askorbinowego, białka ogółem, włókna surowego i cukrów ogółem w całych koszyczkach i jego frakcjach: dnie kwiatostanowym i okrywach koszyczka. Stwierdzono, że wielkość pąków kwiatowych na osi kwiatostanowej koszyczka jest związana z rozwojem rośliny oraz ze zmieniającymi się warunkami środowiska. Część jadalna karczochów, dno kwiatostanowe zawierało więcej suchej masy i było zasobniejsze w cukry ogółem, kwas L-askorbinowy, białko ogółem a mniej zasobne we włókno surowe w porównaniu z okrywami wewnętrznymi koszyczka. Wzrostowi wysokości pąków kwiatowych na dnie kwiatostanowym towarzyszył wzrost zawartości suchej masy, włókna surowego oraz cukrów ogółem w koszyczkach i jego frakcjach. Wydłużaniu pąków kwiatowych w środkowej części kwiatostanu towarzyszyło zmniejszanie się zawartość białka ogólnego w całych koszyczkach oraz w listkach okryw koszyczka przy jednoczesnym wzroście zawartości tego składnika w dnie kwiatostanowym. Stwierdzono, że wielkość pąków kwiatowych skorelowana była ujemnie z zawartością kwasu L-askorbinowego, gdyż wraz ze wzrostem wysokości pąków na dnie kwiatostanowym zmniejszała się zawartość kwasu L-askorbinowego w całych koszykach i jego frakcjach. Otrzymane wyniki wskazują, że stopień odchylenia listków okryw koszyczka może być wskaźnikiem selekcyjnym w określaniu dojrzałości do zbioru. U odmiany Symphony dno kwiatostanowe koszyczka zawierało więcej suchej masy, białka ogółem oraz mniej cukrów ogółem niż u odmiany Madrigal. Koszyczki odmiany Symphony i Madrigal były zasobne w kwas L-askorbinowy i włókno surowe.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

11

Numer

5

Opis fizyczny

p.67-80,fig.,ref.

Twórcy

autor
  • Department of Vegetable Crops and Medicinal Plants, University of Life Sciences in Lublin, Leszczynskiego 58, 20-098 Lublin, Poland
autor
  • University of Life Sciences in Lublin, Lublin, Poland
autor
  • University of Life Sciences in Lublin, Lublin, Poland

Bibliografia

  • Arce P., López B., Macua J.I., Lahoz I., 2004. Agronomic behaviour of four clones of artichoke (Cynara scolymus L.) in three cycles of production and three different plantings over three consecutive years: the importance of the autumn crop. Acta Hort. 660, 105–109.
  • Bianco V.V., 2005. Present situation and future potential of artichoke in the Mediterranean basin. Acta Hort. 681, 39–55.
  • Bianco V.V., 2007. Present and prospect of utilization of fresh and processed artichoke. Acta Hort. 630, 23–37.
  • Bonasia A., Conversa G., Lazzizera C., Gambacorta G., Elia A., 2010. Morphological and qualitative characterization of globe artichoke head from new seed-propagated cultivars. J. Sci. Food Agric. 90, 2689–2693.
  • Buüan L., Goreta S., Perica S., 2005. Influence of transplant age and type growth and yield of seed propagated o globe artichoke. Acta Hort. 681, 95–98.
  • Cantore V., Bianco V.V., Boari F., Prencipe P., 2005. Influence of climate and cultural practices on yield and earliness of artichoke in Foggia and Brindisi provinces. Acta Hort. 681, 283–288.
  • Di Venere D., Linsalata B., Calabrese N., Pieralice M., Bianco V.V., Lattanzio V., 2005. Morphological and biochemical changes during growth and development of artichoke buds. Acta Hort. 681, 437–443.
  • Esteva J., Ayala C., Martínez Tomé J., 2004. Effect of gibberellic acid on earliness production of hybrid and open pollinated cultivars of globe artichoke in the Campo de Cartagena (Spain). Acta Hort. 660, 161–166.
  • Ferreyra R.M., Mugridge A., Chaves A.R., 2005. Total phenols and sugars distribution in the inflorescence of two artichoke varieties. Effect of refrigerated storage. Acta Hort. 681, 537–544.
  • Foury C., 2003. Artichauts et cardons. [in: Histories de legumes. Pitrat M., Foury C.] INRA, Paris, 189–201.
  • Foury C., Pecaut P., 1988. Quelques aspects du développement de l’artichaut (Cynara scolyms L.): probléms posés par la substition de la reproducion sexuée ł la multiplication végétative. C.R. Acad. Agric. Fr. 74, 85–92.
  • Ierna A., Mauromicale G., Licandro P., 2004. Head growth of globe artichoke are influenced by genotype and time of head initiation. Acta Hort. 660, 345–351.
  • Macua J.I., Lahoz I., Malumbres A., Bozal J.M., 2004. Agricultural behaviour of artichokes at different planting periods in Navarra. Acta Hort. 660, 293–297.
  • Mauromicale G., Raccuia S.A., 2000. Influence of maturation time on some head characteristics of globe artichoke (Cynara scolymus L.). Acta Hort. 533, 483–488.
  • Mauromicale G., Raccuia S.A., Cavallaro V., 2000. Head characteristics of globe artichoke (Cynara scolymus L.) as related to growth stage. Acta Hort. 533, 557–565.
  • Mauromicale G., Licandro P., Ierna A., Morello N., Santoiemma G., 2004. Planning of globe artichoke plantlets production in nursery. Acta Hort. 660, 279–284.
  • Melilli M.G., Raccuia S.A., Patané C., 2004. Genetic and environmental influence on some carbohydrates content in globe artichoke [Cynara cardunculus L. subsp. scolymus (L.) Hegi.]. Acta Hort. 660, 123–129.
  • Raccuia S.A., Melilli M.G., Tringali S., 2004. Genetic and environmental influence on inulin yield in wild cardoon (Cynara Cardunculus L. var. sylvestris Lam.). Acta Hort. 660, 47–53.
  • Rangarajan A., Ingall B.A., Zeppelin V.C., 2000. Vernalization strategies to enhance production of annual globe artichoke. HortTechnology, 10(3), 585–588.
  • Sałata A., Gruszecki R., 2010. The quantitative analysis of poliphenolic compounds in different parts of the artichoke (Cynara scolymus L.) depending of growth stage of plants. Acta Sci. Pol., Hortorum Cultus 9 (3), 175–181.
  • Schrader W.L., 1992. Growth regulator effect on earliness and yield in artichoke grown as annual from seed. Hort. Sci., 27, 643.
  • Tesi R., Lombardi P., Lenzi A., 2004. Nursery production of rooted offshoots of globe artichoke (Cynara scolymus L.). Acta Hort. 660, 399–403.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-757301c0-1e59-4541-b448-937bf7a5efa2
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.