Katedra Eksploatacji Maszyn Przemysłu Spożywczego, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul.Doświadczalna 44, 20-280 Lublin
Bibliografia
1. Amarowicz R., Fornal Ł. 1986. Wartość odżywcza gryki. Przegląd Gastronomiczny. 4, 16-18.
2. Bird A.R., Brown I.L., Topping D.L. 2000. Starches, Resistant Starches, the gut microflora and human health. Curr. Issues Intest. Microbiol. 1, 25-37.
3. Borokowska B., Robaszewska A. 2012. Zastosowanie ziarna gryki w różnych gałęziach przemysłu. Zeszyty Naukowe Akademii Morskiej w Gdyni.73, 43-55.
4. Christa K. 2008. Żywieniowo - profilaktyczna wartość ziarniaków gryki oraz produktów gryczanych. Przegląd Zbożowo-Młynarski. 8, 29-30.
5. Christa K., Soral-Śmietana M. 2007. Gryka - cenny surowiec w produkcji żywności funkcjonalnej. Przemysł Spożywczy. 12, 36-37.
6. Dexter J. E., Martin D. G. 2002. The effects of wheat moisture content and reduction roli temperature and differentia on the milling properties of Canadian Hard Red Spring Wheat. Association of Operative Millers - Bulletin, July pp. 7807-7814.
7. Dojczew D., Kowalczyk K. 2011. Ogólna charakterystyka oraz właściwości prozdrowotne gryki. Przegląd Zbożowo - Młynarski. 6, 14-15.
8. Dziki D. 2003. Wpływ temperatury ziarna pszenicy na proces rozdrabniania. Inżynieria Rolnicza. Nr 2(51), 181-188.
9. Dziki D. 2008. Analiza wpływu wstępnego zgniatania ziarna zbóż na rozdrabnianie udarowe. Rozprawy naukowe AR w Lublinie. Z. 326.
10. Dziki D., Laskowski J. 1997. Układ pomiarowy do maszyn rozdrabniających z komputerową rejestracją danych. IV Krajowa Konferencja. Komputerowe wspomaganie badań naukowych - materiały, 59-60.
11. Dziki D. Laskowski J. 2004. The energy-consuming indexes of wheat kernel grinding process. TEKA Commission of Motorization and Power Industry in Agriculture IV, 62-69.
12. Dziki D., Różyło R., Laskowski J. 2011. Wpływ ustawienia rowków walców mielących na proces rozdrabniania ziarna pszenicy. Inżynieria Rolnicza 4(129), 41-48.
13. Fang, Ch., Campbell, G.M. 2003. On predicting roller milling performance V: effect of moisture content on the particie size distribution from first break milling of wheat. Journal of Cereal Science. Nr (1) 37, 31-41.
14. Jurga R. 2010. Prawie wszystko o ziarnie gryki i jej przetworach. Przegląd Zbożowo-Młynarski. 10, 6-10.
15. Krkoskova В., Mrazova Z. 2005. Prophylactic components of buckwheat. Food Res. Int. 38, 561-568.
16. Kunachowicz H. 2001. Wartość odżywcza produktów i potraw. W: Dieta bezglutenowa co wybrać? Wyd. Lek. PZWL, 9-25.
14. Marks N., Sobol Z., Baran D. 2006. Wpływ wilgotności na energochłonność procesu rozdrabniania ziarna zbóż. Inżynieria Rolnicza 3 (78): 281-288.
17. Romański L., Stopa R., Niemiec A., Wiercioch M. 2006. Wpływ wilgotności i temperatury ziarniaków pszenicy na energochłonność zgniatania. Inżynieria Rolnicza. Nr 4 (79), 147-152.
18. Soral-Śmietana M., Fornal Ł., Fornal J. 1984. Characteristics of buckwheat grain starch and the effect of hydrothermal processing upon its chemical composition, properties and structure. Starch/Starke. 5, 153-158.
19. Stempińska K., Soral-Śmietana M. 2006. Składniki chemiczne ocena fizykochemiczna ziarniaków gryki - porównanie trzech polskich odmian. Żywność. 2(47), 348-357.
20. Wei Y., Hu X., Zhang G., Ouyang S. 2003. Studies on the amino acid and mineral content of buckwheat protein fractions. Nahrung/Food. 47, 114-116.
21. Zawadzki K. 2007. Gryka jako alternatywa dla pszenicy. Przegląd Zbożowo - Młynarski. 4, 27.
22. Zhu K., Huang S., Peng W., Qian H., Zhou H. 2010. Effect of ultrafine grinding on hydration and antioxidant properties of wheat bran dietary fiber. Food Research International. 4, 943-948.