PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2012 | 51 |

Tytuł artykułu

The content of cis-9, trans-11 CLA isomer determined by two methods in ewe’s milk fat

Warianty tytułu

PL
Zawartość cis-9, trans-11 CLA w tłuszczu mleka maciorek oznaczanego przy użyciu dwóch metod

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
The aim of this study was the quantitive determination of cis-9, trans-11 isomer by two methods: gas chromatography (GC) and silver-ion high performance liquid chromatography (Ag+HPLC) in ewes milk fat. The study was carried out on 20 ewes of Wrzosówka and Żelazneńska sheep, which were mantained at the same environmental and nutritional conditions. The milk samples have been collected from ewes at the age of 3—1 years and in the 4th week of lactation. The chemical composition, as well as fat content, was similar in both studied breeds. The amount of C18 fatty acids connected with the major CLA isomer did not show statistical differences between breeds, besides of C18:3, which was higher (P < 0.03) for Wrzosówka. The activity of A9 desaturase, the enzyme responsible for endogenous synthesis, was also higher (P < 0.01) for Wrzosówka ewes. The content of cis-9, trans-11 C18:2 isomer in milk fat of studied ewes determinated by GC method did not differ with this obtained by Ag+HPLC. The difference has not been noted also within studied breeds. Obtained results suggest, that major CLA isomer in milk could be sensitively identified what allow to precisely determining its amount both by classic GC method and Ag+HPLC method.
PL
Zawartość cis-9, trans-11 CLA w tłuszczu mleka maciorek oznaczanego przy użyciu dwóch metod. Celem pracy było określenie zawartości izomeru cis-9, trans-11 CLA dwiema metodami: chromatografii gazowej (GC) i arge-nometrycznej chromatografii cieczowej (Ag+HPLC), w tłuszczu mleka maciorek. Badania przeprowadzono na 20 maciorkach rasy wrzosówka i żelazneńska, które były utrzymywane w jednym stadzie w tych samych warunkach środowiskowych i żywieniowych. Próby mleka pobierano od 3—1- letnich matek w 4 tygodniu laktacji. Skład chemiczny mleka jak i zawartość tłuszczu były podobne u obu badanych ras. Zawartość C18 kwasów tłuszczowych pochodnych głównego izomeru CLA nie wykazała różnic pomiędzy badanymi rasami, oprócz kwasu linolowego, którego zawartość była wyższa (P < 0,03) u wrzosówki. Aktywność A9 desaturazy, enzymu odpowiadającego za endogenną jego syntezę była także wyższa (P < 0,01) u tej rasy. Zawartość izomeru cis-9, trans-11 C18:2 określona przy użyciu GC nie różniła się od zawartości tego izomeru oznaczonego metodą Ag+HPLC w mleku badanych maciorek. Różnic tych nie odnotowano także w obrębie badanych ras. Uzyskane wyniki świadczą, iż główny izomer CLA kwasu żwaczowego może być precyzyjnie identyfikowany, co pozwala na dokładne określenie jego zawartości w mleku zarówno przy użyciu klasycznej chromatografii gazowej jak i wysoko-sprawnej argentometrycznej chromatografii cieczowej Ag+HPLC.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

51

Opis fizyczny

p.119-126,fig.,ref.

Twórcy

  • Department of Animal Breeding, Warsaw University of Life Sciences - SGGW, Ciszewskiego 8, 02-786 Warsaw, Poland
  • The Kielanowski Institute of Animal Physiology and Nutrition, Polish Academy of Sciences, Instytucka 3, 05-110 Jablonna, Poland
autor
  • Department of Animal Breeding, Warsaw University of Life Sciences - SGGW, Ciszewskiego 8, 02-786 Warsaw, Poland
autor
  • The Kielanowski Institute of Animal Physiology and Nutrition, Polish Academy of Sciences, Instytucka 3, 05-110 Jablonna, Poland
autor
  • Department of Animal Breeding, Warsaw University of Life Sciences - SGGW, Ciszewskiego 8, 02-786 Warsaw, Poland

Bibliografia

  • ADDIS M., CABIDDU H., PINNA G., DECONDIA M., PIREDDA G., PIRISI A., MOLLE G., 2005: Milk and cheese fatty acid composition in sheep fed Mediterranean forages with reference to conjugated linoleic acid cis-9, trans-11. Journal of Dairy Science 88, 3443-3454.
  • ADLOF R.O. 2003: Application of silver-ion chromatography to the separation of con­jugated linoleic acid isomers. (in) J.-L. Sebedio, W.W. Christie, R. Adlof (eds). Advances in conjugated linoleic acid re­search) Vol. 2. AOCS Press, Champaign, IL, USA, 37-55.
  • ALDAI N., OSORO K., BARRON L.J.R., NAJERAA.I., 2006: Gas-liquid chromato­graphic metod for analysis complex mix­tures of fatty AIDS including conjugated lin oleic acids (cis-9, trans-11 and trans- -10, cis-12 isomers) and long-chain (n-3 or n-6) polyunsaturated fatty acids. Applica­tion to the intramuscular fat of beef meat. J. Chromatogr. A. 1110, 133-139.
  • AOAC (Association of Official Analytical Chemists) 1990: Food Composition Ad­ditives Natural Contaminants. 2.4. Oils and Fats, 965.
  • BELURY M.A., 2002: Dietary conjugated linoleic acid in health: Physiological ef­fects and mechanisms of action. Annual Rev. of Nutrition 22, 505-531.
  • BENJAMIN S., SPENER F., 2009: Conju­gated linoleic acid as functional food: an insight into their health benefits. Nutr. Metab. 6, 1-3.
  • BORYS B. 2004: Wpływ stosowania pełno- tłustych nasion rzepaku i lnu w żywieniu dojonych owiec na ilość i jakość produ­kowanego mleka i sera twarogowego. Zeszyty Nauk. Przeglądu Hodowlanego 72, 3, 95-106.
  • COLLOMB M., SCHMID A., SIEBER R., WECHSLER D., RYHANEN E., 2006: Conjugated linoleic acids in milk fat: Variation and physiological effects. Inter­national Dairy Journal 16, 1347-1361.
  • CORL B.A., BAUMGARD L.H., DWER D.A., GRINARI J.M., PHILIPS B.S., BAUMAN D.E., 2001: The role of del- ta(9)-desaturase in the production of cis­-9, trans-11 CLA. Journal of Nutrition Biochemistry 12, 622-630.
  • CRUS-HERNANDEZ C., DENG Z., ZHOU J., HILL A.R., YURAWECZ M.P., DEL- MONTE P., MOSSOBA M.M., DUGAN M.E.R., KRAMERJ.K.G., 2004: Meth­ods for analysis of conjugated linoleic acids and trans-18:1 isomers in dairy fats by using a combination of gas chroma­tography, silver-ion thin-layer chroma- tography/gas chromatography, and sil­ver-ion liquid chromatography. J. AOAC Int. 87, 545-562.
  • CZAUDERNA M., KOWALCZYK J., WĄSOWSKA I., NIEDŹWIEDZKA K.M., 2003. Determination of conjugated linoleic acid isomers by liquid chroma­tography and photodiode array detection. J. of Anim. and Feed Sci. 12, 369-382.
  • De La FUENTE L.F., BARBOSA E., CAR- RIEDO J.A., GONZALO C., ARENAS R., FRESNO J.M., SAN PRIMITIVO F., 2009: Factor influencing variation of fatty acid content in ovine milk. Journal Dairy Science 92, 3791-3799.
  • DELMONTE P., KATAOKA A., CORL B.A., BAUMAN D.E, YURAWECZ M.P. 2005: Relative retention order of all isomers of cis/trans conjugated linoleic acid FAME from the 6,8- to 13,15-posi­tions using silver ion HPLC with two elu­tion systems. Lipids 40 (5), 509-514.
  • LUNA P., FONTECHA J., JUÁREZ M., De La FUENTE M.A. 2005: Identification of conjugated isomers of linoleic acid in ewes milk fat. J. of Dairy Res. 72, 415-424.
  • NOWAK W., NIŻNIKOWSKI R. 1996. The influence of chosen factors on milk traits of Wrzosówka ewes nursing lambs. Zeszyty Naukowe PTZ 23, 145-160.
  • PARK Y.W., JUÁREZ M., RAMOS M., HAENLEIN G.F.W. 2007: Physico­chemical characteristics of goat and sheep milk. Small Rum. Res. 68, 88-113.
  • PATKOWSKA-SOKOŁA B., RAMADANI S., BODKOWSKI R., 2005. Skład che­miczny mleka polskiej owcy górskiej i owcy fryzyjskiej z okresu żywienia pa­stwiskowego. Roczniki Naukowe Zoo­techniki (supl.) 21, 73-75.
  • PIPEROVA L.S., SAMPUGNA J., TETER B.B., KALSCHEUR M.P., YURAWECZ M.P., KU Y., MOREHOUSE K.M., ER- MAN R.A. 2002: Duodenal and milk trans octadecanoic acid and conjugated linoleic acid (CLA) isomers indicate that postabserptive synthesis is the predomi­nant source of cis-9-containing CLA in lactating dairy cow. J. of Nutr. 132, 1235-1241.
  • RADZIK-RANT A., 1996: Analiza składu kwasów tłuszczowych w mięsie, tłusz­czu i mleku owiec rasy wrzosówka. Zesz. Nauk. PTZ 23, 133-144.
  • RADZIK-RANT A., 2005: Modyfikowa­nie zawartości kwasów tłuszczowych w tkance mięśniowej jagniąt poprzez wzbogacanie diety olejami różnego po­chodzenia. Monografie i Rozprawy. War­szawa.
  • RADZIK-RANT A., ROZBICKA-WIE- CZOREK A., CZAUDERNA M., RANT W., KUCZYŃSKA B., 2011: The chemi­cal composition and fatty acid profile in milk of Polish Mountain Sheep and Pol­ish Marino. Ann. Warsaw Uniw. of Life Sci. - SGGW, Anim. Sci. 49, 163-172. SPSS, 2003: SPSS, 14.0 for Windows user’s quide. SPSS, Inc., USA.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-740a7329-fb60-4318-9a43-3740fdff9e88
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.