PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
Czasopismo
2010 | 16 | 1[181] |
Tytuł artykułu

Stabilność witaminy C w sokach owocowych i nektarze z czarnej porzeczki podczas przechowywania

Autorzy
Treść / Zawartość
Warianty tytułu
EN
Vitamin C stability in fruit juices and black currant nectar during storage
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
Określono zmiany zawartości witaminy C w handlowych sokach: pomarańczowym, grejpfrutowym, jabłkowym i nektarze z czarnej porzeczki podczas 48 godzinnego przechowywania po otwarciu opakowania. Próbki soków i nektaru przechowywano w temperaturze chłodniczej (4°C) oraz pokojowej (21°C). Najmniejszą stabilność witaminy C stwierdzono w nektarze porzeczkowym. Po 48 godzinach przechowywania w temperaturze pokojowej, obniżenie jej zawartości sięgało 61,34%. W tych samych warunkach przechowalniczych straty witaminy C w sokach pomarańczowych i grejpfrutowym wahały się od 5,99% do 11,87%. W warunkach chłodniczych, po 48 godzinnym przechowywaniu obniżenie zawartości witaminy C w nektarze porzeczkowym wynosiło 27,22%, a w sokach pomarańczowych i grejpfrutowym od 1,63% do 4,01%. Niska zawartość witaminy C (0,05 mg·(100g)-1) w soku jabłkowym nie pozwoliła na określenie jej stabilności przechowalniczej. Warunki chłodnicze wpłynęły na większą stabilność witaminy C w badanych produktach. Spośród soków największą stabilność witaminy C wykazano w soku grejpfrutowym natomiast najmniejszą, w nektarze porzeczkowym, po 48 godzinach przechowywania.
EN
The study dealt with the determination of vitamin C concentration changes in commercial orange, grapefruit and apple juices, as well as in black currant nectar during 48-hour storage after the package opening. Juice and nectar samples were stored at cooling (4°C) and ambient (21°C) temperatures. The poorest vitamin C stability was recorded in black currant nectar. Its concentration decrease reached 61.34% after 48 hours of storage at ambient temperature. Losses of vitamin C in orange and grapefruit juices ranged from 5.99 % to 11.87 % under the same storage conditions. The cooling conditions (during 48 hours of storage) affected the decrease of vitamin C: 27.22% in black currant nectar, and from 1.63% to 4.01% in orange and grapefruit juices. Low level of vitamin C (0.05 mg (100g)-1) in apple juice did not allow for its storage stability determination. The cooling conditions resulted in a higher stability of vitamin C content in examined products. Among the juices, grapefruit juice revealed the highest vitamin C stability, while black currant nectar – the lowest, after 48 hours of storage.
Wydawca
-
Czasopismo
Rocznik
Tom
16
Numer
Opis fizyczny
s.93-100,rys.,bibliogr.
Twórcy
autor
  • Zakład Analizy i Oceny Jakości Żywności, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul.Skromna 8, 20-950 Lublin
autor
Bibliografia
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-7377bee9-bafa-48f9-9d69-b5184fb64afb
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.