PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2009 | 63 | 05 |

Tytuł artykułu

Aromaty naturalne wyizolowane z surowców roslinnych

Warianty tytułu

EN
Natural flavors isolated from vegetable materials

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W artykule przedstawiono ogólną charakterystykę wybranych naturalnych olejków eterycznych stosowanych do aromatyzacji żywności w przemyśle spożywczym z uwzględnieniem ich aktywności biologicznej. Opisano podstawowe metody służące do otrzymywania olejków eterycznych. Przedstawiono ogólne przepisy obowiązujące obecnie w krajach Unii Europejskiej, a dotyczące stosowania aromatów w produkcji żywności.
EN
In the paper the general characteristics of selected natural essential oils, as the most important flavors in the food industry, are described taking into consideration their biological activity. The natural essential oils are manufactured from various plants using a number of methods such as pressing, steam distillation, as well as organic solvent, enzymatic and biochemical extractions. These methods and the law regulations regarding the use of aromas in food production in the European Union members are presented.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

63

Numer

05

Opis fizyczny

s.18-22,rys.,tab.,fot.

Twórcy

  • Wydział Inżynierii i Technologii Chemicznej, Intytut Chemii i Technologii Organicznej, Politechnika Krakowska, Kraków

Bibliografia

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-73014a68-a5d4-4704-a912-32e07b3c3a0a
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.