EN
Selected aspects of kitchen area design. Innovative improvements described in kitchen works of e.g. C. Beecher and further researchers studies’ results e.g. E. Grandjean have lead to the current kitchen area construction model. Facilitation of the kitchen area work organization, along with technical and technological progress acceleration, have substantially contributed to the increase in comfort and safety of kitchen operation, and also to shortening of average kitchen task completion time. Due to the lack of any supervision over a common kitchen area user, the proposed kitchen area arrangement method should eliminate the highest number of faulty and hazardous actions. Further continuation of kitchen area research is necessary, as the continuous technical and technological progress takes place in this domain.
PL
Wybrane aspekty projektowania strefy kuchennej. Prekursorskie usprawnienia prac kuchennych np. C. Beecher oraz wyniki badań późniejszych badaczy np. E. Grandjean przyczyniły się do budowy modelu dzisiejszej strefy kuchennej. Usprawnianie organizacji pracy w strefie kuchennej, przy jednoczesnym wzroście postępu techniczno-technologicznego, w znacznym stopniu przyczyniło się do wzrostu komfortu oraz bezpieczeństwa jej użytkowania jak również do skrócenia czasu wykonywania prac kuchennych. Z uwagi na brak nadzoru przeciętnego użytkownika strefy kuchennej, zalecany jest taki sposób aranżacji strefy kuchennej, który eliminuje jak największą ilość nieprawidłowych i ryzykownych zachowań. Badania strefy kuchennej należy kontynuować, z uwagi na ciągły postęp techniczno-technologiczny w tym obszarze.