PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2017 | 19 | 5 |
Tytuł artykułu

Funkcjonowanie przedsiębiorczości społecznej na obszarach wiejskich na przykładzie spółdzielni socjalnych województwa wielkopolskiego

Autorzy
Treść / Zawartość
Warianty tytułu
EN
Functioning of social entrepreneurship on rural development on the example of social cooperatives of the province Wielkopolska
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
Celem artykułu jest omówienie funkcjonowania przedsiębiorczości społecznej na obszarach wiejskich na przykładzie 20 spółdzielni socjalnych, działających na terenie gmin wiejskich województwa wielkopolskiego. Na podstawie danych z Krajowego Rejestru Sądowego zbadano profil działalności, poziom zatrudnienia, okres prowadzenia działalności, podmioty założycielskie oraz sytuację finansową analizowanych podmiotów przy wykorzystaniu metody indeksów dynamiki. Wskazano różnice w funkcjonowaniu spółdzielni socjalnych, których przyczyną jest podmiotowość prawna założycieli. Wśród spółdzielni założonych przez osoby prawne ponad połowa (58%) uzyskała dochód i zatrudniała ponad 10 pracowników. Spośród podmiotów założonych przez osoby fizyczne 75% z nich odnotowało stratę z prowadzonej działalności, znacznie niższą kwotę przychodów (63% poniżej 100 tys. zł) oraz mniejszą liczbę zatrudnionych pracowników (średnio 7). Wyniki badań wykazały, że największe szanse na rozwój mają spółdzielnie założone przez gminy wspólnie z powiatem.
EN
The article analyzes 20 social cooperatives operating in rural areas of the province. Wielkopolska. On the basis of data from the National Court Register, the profile of activity, number of employees, period of activity, founders and financial situation of analyzed entities were examined. The differences in the functioning of social cooperatives, due to the legal status of the founders, were indicated. Among cooperatives founded by legal persons, over half (58%) earned income and employed more than 10 employees. Among the cooperatives founded by physical persons 75% of them reported a loss from their operations, a much lower armount of revenues (63% below the 100 thousand) and the number of employees (average 7).The results showed that cooperatives founded by community with conty have the greatest chance of development.
Słowa kluczowe
PL
Wydawca
-
Rocznik
Tom
19
Numer
5
Opis fizyczny
s.42-47,rys,.tab.,bibliogr.
Twórcy
  • Politechnika Koszalińska
Bibliografia
  • Błażejowska Małgorzata. 2012. „Uwarunkowania rozwoju spółdzielni socjalnych na obszarach wiejskich”. Roczniki Naukowe SERiA XII (3): 26-30.
  • Borzaga Carlo, Riccardo Bodini, Chiara Carini, Sara Depedri, Gulia Galera, Gianluca Salvatori. 2014. „Europe in transition: the role of social cooperatives and social enterprises” Euricse Working Papers 69: 20-37.
  • Brzuska Eugeniusz, Iwona Kukulak-Dolata, Mariusz Nyk (red.). 2017. Ekonomia społeczna. Teoria i praktyka zarządzania przedsiębiorczości społecznej. Warszawa: Difin.
  • Fici Antonio. 2015. „Recognition and legal forms of social eneterprises in Europe: a critical analysis from a comparative law perspective”. Euricse Working Papers 82: 1-29.
  • Guo Chao, Wolfgang Bielefeld. 2014. Social entrepreneurship: an evidence-based approach to creating social value. San Francisco: Jossey-Bass, John Wiley&Sons.
  • Miżejewski Cezary (red.). 2015. Spółdzielnie socjalne na rzecz wspólnot samorządowych. Rekomendacje Ministra Pracy i Polityki Społecznej, dokumenty rządowe i samorządowe, przykłady. Warszawa: OZRSS.
  • Ogólnopolski Katalog Spółdzielni Socjalnych. www.spoldzielniesocjalne.org.
  • Ustawa o spółdzielniach socjalnych. Dz.U.2006, nr 94, poz. 651 z późn.zm.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-71cd9076-4f06-4699-a09b-2af5acfab847
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.