PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1989 | 355 |

Tytuł artykułu

Projekt i badania urządzenia do elektrostymulacji tusz owczych i tuszek ptactwa

Autorzy

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

RU
Model' ustanovki dlja ehlektrostimulirovanija chastejj rasplatannykh tush ovcy i tush pticy
EN
The project and testing of a device for sheep and fowl partitioned meat electrostimulation

Języki publikacji

PL

Abstrakty

RU
определить чёткие параметры этого приёма. Результаты исс­ледований использовано для определения технических и технологичес­ких предпосылок предлагаемой установки. Указано на оригинальность этого решения, приравнивая его к конструкции применяемых до сих пор установок используваемых мясной и птицеубойной промышленности.
EN
Investigations of the effects of electrostimulation permitted the determina­tion of the effective parameters of the above operation. The results of the in­vestigations were used in stablishing the technological concept ot the device. The originality of this construction in comparison with that of the devices used to date in the meat and poultry industry is shown.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

355

Opis fizyczny

s.163-167,rys.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Zakład Maszyn i Urządzeń Przemysłu Spożywczego, Politechnika Białostocka, Białystok

Bibliografia

  • 1. Adamski J.: Fizyka medyczna i elementy biofizyki. Warszawa, PZWL, 1969.
  • 2. Pezacki W.: Wstępny przerób żywca rzeźnego. Warszawa, WPLiS 1957.
  • 3. Prost E.: Higiena mięsa. Warszawa, PWRiL 1975.
  • 4. Sokołow A. A.: Fizikochiemiczeskije i biochimiczeskije osnowy tiechnologii miasa i miasoproduktow. Piszcz. Prom., Moskwa 1965.
  • 5. Sprawocznik po ochranie truda w miasnoj i mołorocznoj promyszlennosti. Praca zbiorowa. Piszcz. Prom., Moskwa 1976.
  • 6. Szorc J.: Układ kontrolno-pomiarowy do elektrostymulacji mięsa. Prace Nauko­we nr 4 IBM WSI Koszalin 1979, s. 24-35.
  • 7. Szorc J.: Urządzenie do elektrostymulacji mięsa. Prace Naukowe nr 3 IBM WSI Koszalin 1979, s. 5-32.
  • 8. Szorc J.: Elektrostymulacyjna regulacja jakości mięsa bydlęcego. Zeszty nau­kowe - Nauki Techniczne nr 4 Polit. Białost., Białystok 1984, s. 1-125.
  • 9. Szorc J.: Urządzenie do elektrostymulacji tusz mięsnych zwłaszcza bydlęcych. Patent nr 245509, PRL 1985.
  • 10. 10. Szorc 3.: Model urządzenia do elektrostymulacji mięsa kulinarnego końskiego i bydlęcego. Zeszyty Naukowe - Nauki Techniczne maszynopis, Polit. Białost., Białystok 1986.
  • 11. Szorc J., Adamczyk L.: Projekt stanowiska do elektrostymulacji elementów ku­linarnych. Maszynopis IM Polit. Białost., Białystok 1985.
  • 12. Szorc J., Demianiuk L.: Urządzenie do elektrostymulacji części zasadniczych tusz owczych oraz tuszek ptactwa. Prawo Ochronne nr 43054 Polit. Białost., Bia­łystok 1987.
  • 13. Szorc 0., Demianiuk L.: Urządzenie do elektrostymulacji mięsa kulinarnego koń­skiego i bydlęcego. Prawo Ochronne nr 42849 Polit. Białost., Białystok 1987.
  • 14. Szorc J.: Układ elektryczny do elektrostymulacji mięsa bydlęcego i końskiego. Patent nr 256764 Polit. Białyst., Białystok 1987.
  • 15. Szorc J., Sokołowski R.: Układ elektryczny do kształtowania parametrów prądu przy elektrostymulacji mięsa. Patent nr 257461 Polit. Białost., Białystok 1987.
  • 16. Technologia mięsa. Praca zbiorowa pod redakcją W. Pezackiego. Warszawa, WNT, 1981.
  • 17. Tyszkiewicz S.: Badania fizycznych właściwości mięsa. Warszawa, WNT 1979.
  • 18. Zarys obrotu, oceny i przetwórstwa surowca pochodzenia zwierzęcego.Praca zbio­rowa pod redakcją P. Znanieckiego. Warszawa, PWRiL 1983.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-71a72124-d0d4-4648-82fd-674a5c8f0b2c
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.