PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2015 | 11 | 2 |

Tytuł artykułu

Profil kwasów tłuszczowych i zawartość cholesterolu w mleku krów użytkowanych w systemie niskonakładowym z uwzględnieniem sezonu produkcji

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

EN
Fatty acid profile and cholesterol content of the milk of cows raised in a low-input system, taking into account the production season

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Określono profil kwasów tłuszczowych oraz zawartość cholesterolu w 127 próbkach mleka pobranych od krów 3 ras (polskiej czerwonej, białogrzbietej i simentalskiej), użytkowanych w 13 gospodarstwach w systemie niskonakładowym. Grupę odniesienia stanowiły 53 próbki mleka pobrane od krów rasy polskiej holsztyńsko-fryzyjskiej odmiany czarno-białej, użytkowanych w intensywnych technologiach chowu. Wykazano, że surowiec produkowany w gospodarstwach niskonakładowych charakteryzował się wyższym udziałem kwasów nienasyconych, w tym jedno- i wielonienasyconych, przy niższej zawartości cholesterolu w porównaniu do mleka pozyskiwanego od krów użytkowanych w systemie intensywnym. Należy podkreślić, że mleko pozyskiwane w gospodarstwach niskonakładowych, stosujących tradycyjny system żywienia, zawierało w sezonie wiosenno-letnim prawie trzykrotnie więcej kwasu CLA – średnio 0,73% (z wahaniami od 0,54% u rasy białogrzbietej do 1,17% u polskiej czerwonej), w porównaniu do surowca z systemu intensywnego. W sezonie jesienno-zimowym (przy żywieniu krów paszami konserwowanymi) różnice w zawartości kwasu CLA na korzyść systemu niskonakładowego wynosiły już tylko 0,16 p.p. Sezon produkcji różnicował profil kwasów tłuszczowych i zawartość cholesterolu w mleku krów użytkowanych w systemie niskonakładowym. Mleko pozyskiwane w sezonie wiosenno-letnim zawierało istotnie więcej kwasów z grupy PUFA i prawie 2 razy więcej CLA.
EN
Fatty acid profile and cholesterol content were determined in 127 milk samples collected from cows of three breeds (Polish Red, White-Backed and Simmental) raised on 13 farms in a low-input system. The reference group consisted of 53 milk samples collected from Polish Black-and-White Holstein- Friesians raised in an intensive technology system. The raw material produced on the low-input farms was found to have a higher proportion of unsaturated fatty acids, including mono- and polyunsaturated fatty acids, and lower cholesterol content than the milk obtained from the cows raised in an intensive system. It should be emphasized that in the spring/summer season the milk obtained on the low-input farms using a traditional feeding system contained nearly three times as much CLA – on average 0.73% (ranging from 0.54% in the White-Backed breed to as much as 1.17% in the Polish Red cows) – as the raw material from the intensive system. In the autumn/winter season (when the cows were fed conserved fodder) the differences CLA content in favour of the low-input system were only 0.16%. The production season differentiated the fatty acid profile and cholesterol content in the milk of the cows raised in the low-input system. The milk obtained in the spring/summer season had significantly higher proportions of PUFA and nearly twice as much CLA.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

11

Numer

2

Opis fizyczny

s.95-102,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Katedra Towaroznawstwa i Przetwórstwa Surowców Zwierzęcych, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul.Akademicka 13, 20-950 Lublin
  • Katedra Hodowli i Ochrony Zasobów Genetycznych Bydła, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul.Akademicka 13, 20-950 Lublin
  • Katedra Hodowli i Ochrony Zasobów Genetycznych Bydła, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul.Akademicka 13, 20-950 Lublin

Bibliografia

  • 1. AOAC, 2000 – Official Methods of Analysis of the AOAC 969.22. Methyl esters of fatty acids in oils and fats. 17th Ed. Arlington-Virginia, USA.
  • 2. AOAC, 2000 – Official Methods of Analysis of the AOAC 969.33. Fatty acids on oils and fatty. 17th Ed. Arlington-Virginia, USA.
  • 3. ASTRUP A., DYERBERG J., ELWOOD P., HERMANSEN K., HU F.B., JAKOBSEN M.U., KOK F.J., KRAUSS R.M., LECERF J.M., LEGRAND P., NESTEL P., RISÉRUS U., SANDERS T., SINCLAIR A., STENDER S., THOLSTRUP T., WILLETT W.C., 2011 – The role of reducing intakes of saturated fat in the prevention of cardiovascular disease: where does the evidence stand in 2010? The American Journal of Clinical Nutrition 93 (4), 684-688.
  • 4. BARGO F., DELAHOY J. E., SCHROEDER G.F., BAUMGARD L.H., MULLER L.D., 2006 – Supplementing total mixed rations with pasture increase the content of conjugated linoleic acid in milk. Animal Feed Science and Technology 131 (3-4), 226-240.
  • 5. BARŁOWSKA J., LITWIŃCZUK Z., 2009 – Właściwości odżywcze i prozdrowotne tłuszczu mleka. Medycyna Weterynaryjna 65 (3), 171-174.
  • 6. BARŁOWSKA J., CHABUZ W., KRÓL J., SZWAJKOWSKA M., LITWIŃCZUK Z., 2012 – Wartość odżywcza i przydatność technologiczna mleka produkowanego w systemie intensywnym i tradycyjnym w 3 rejonach wschodniej Polski. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 4 (83), 122-135.
  • 7. BARŁOWSKA J., SZWAJKOWSKA M., LITWIŃCZUK Z., MATWIJCZUK A., 2011 – The influence of cow breed and feeding system on the dispersion state of milk fat and content of cholesterol. Roczniki Naukowe Polskiego Towarzystwa Zootechnicznego 7 (3), 57-65.
  • 8. BAUMAN D.E., CORL B.A., PETERSON D.G., 2003 – The biology of conjugated linoleic acids in ruminants. Advances in Conjugated Linoleic Acid Research, Sebedio J.L., Christie W. W., Adlof R. OAOCS Press, Champaign, IL., 146-173.
  • 9. BILIK K., ŁOPUSZAŃSKA-RUSEK M., 2010 – Effect of organic and conventional feeding of Red-and-White cows on productivity and milk composition. Annals of Animal Science 10 (4), 441-458.
  • 10. BUTLER G., NIELSEN J.H., SLOTS T., SEAL C., EYRE M.D., SANDERSON R., LEIFERT C., 2008 – Fatty acid and fat soluble antioxidant concentrations in milk from high and low input conventional and organic systems; seasonal variation. Journal of Science of Agriculture and Food 88, 1431-1441.
  • 11. ELWOOD P.C., PICKERING J.E., GIVENS D.I., GALLACHERET J.E., 2010 – The consumption of milk and dietary foods and the incidence of vascular disease and diabetes: An overview of the evidence. Lipids 45, 925-939.
  • 12. HAUG A., HOSTMARK A.T., HARSTAD O.M., 2007 – Bovine milk in human nutrition – a review. Lipids in Health and Disease 6, 25, 1-16.
  • 13. HECK J.M.L., VALENBERG H.J.F. VAN, DIJKSTRA J., HOOIJDONK A.C.M., 2009 – Seasonal variation in the Dutch bovine raw milk composition. Journal of Dairy Science 92, 4745-4755.
  • 14. KHALILI H., MÄNTYSAARI P., SARIOLA J., KANGASNIEMI R., 2006 – Effect of concentrate feeding strategy on the performance of dairy cows fed total mixed rations. Agricultural and Food Science 15 (3), 268-279.
  • 15. KOWAL M., 2013 – Wpływ sezonu produkcji na przydatność technologiczną, profil kwasów tłuszczowych i zawartość cholesterolu w mleku pozyskiwanym od krów utrzymywanych w oborach wolnostanowiskowych i żywionych systemem TMR. Roczniki Naukowe Polskiego Towarzystwa Zootechnicznego 9 (3), 47-57.
  • 16. KRÓL J., BRODZIAK A., 2012 – Rola i znaczenie kwasów tłuszczowych mleka w profilaktyce chorób cywilizacyjnych. Żywienie Człowieka i Metabolizm 3, 211-220.
  • 17. LIPIŃSKI K., STASIEWICZ M., RAFAŁOWSKI R., KALINIEWICZ J., PURWIN C., 2012 – Wpływ sezonu produkcji mleka na profil kwasów tłuszczowych tłuszczu mlekowego. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 1 (80), 72-80.
  • 18. LITWIŃCZUK Z., 2011 – Ochrona zasobów genetycznych zwierząt gospodarskich i dziko żyjących. Wyd. PWRiL, Warszawa.
  • 19. LITWIŃCZUK Z., KOWAL M., BARŁOWSKA J., 2014 – Podstawowy skład chemiczny oraz udział kwasów tłuszczowych i zawartość cholesterolu w mleku krów czterech ras użytkowanych w intensywnych technologiach chowu. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 4 (95), 108-121.
  • 20. NAŁĘCZ-TARWACKA T., GRODZKI H., KUCZYŃSKA B., ZDZIARSKI K., 2009 – Wpływ dawki pokarmowej na zawartość składników frakcji tłuszczowej mleka krów. Medycyna Weterynaryjna 65 (7), 487-491.
  • 21. RUTKOWSKA J., SINKIEWICZ I., ADAMSKA A., 2012 – Profil kwasów tłuszczowych mleka pochodzącego od krów żywionych w systemie TMR. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 5 (84), 135-144.
  • 22. TORREJON C., JUNG U.J., DECKELBAUM R.J., 2007 – N-3 fatty acids and cardiovascular disease: actions and molecular mechanisms. Prostaglandins, Leukotrienes and Essential Fatty Acids 77, 5-6, 319-326.
  • 23. WHITE S. L., BERTRAND J.A., WADE M.R., WASHBURN S.P., GREEK J.T., JENKINS T.C., 2001 – Comparison of fatty acid content of milk from Jersey and Holstein cows consuming pasture or a Total Mixed Ration. Journal of Dairy Science 84, 2295-2301.
  • 24. ŻEGARSKA Z., PASZCZYK B., RAFAŁOWSKI R., BOREJSZO Z., 2006 – Annual changes in the content of unsaturated fatty acids with 18 carbon atoms, including cis9trans11 C18:2 (CLA) acid, in milk fat. Polish Journal of Food and Nutrition Science 15/56 (4), 41-46.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-717778e7-28e6-42f2-ab1b-6d36ab01f795
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.