PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2013 | 67 | 01 |

Tytuł artykułu

Konkurencyjność polskich producentów żywności

Autorzy

Warianty tytułu

EN
Competitiveness of Polish food producers

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Prawie 10 lat funkcjonowania Polski w strukturach Unii Europejskiej korzystnie wpłynęło na rozwój wymiany handlowej produktami rolno-spożywczymi. Świadczą o tym bardzo dobre wyniki handlu zagranicznego. W całym okresie członkostwa Polski we Wspólnocie Europejskiej wartość eksportu produktów rolno-spożywczych zwiększyła się czterokrotnie, a importu trzyipółkrotnie, natomiast saldo obrotów wzrosło aż siedmiokrotnie. Tak dynamiczny wzrost wymiany handlowej żywnością świadczy o wysokiej konkurencyjności polskich producentów żywności na rynkach zagranicznych. Żywność w ostatnich latach stała się motorem polskiego eksportu. Najbliższe lata powinny być okresem dalszego rozwoju polskiego przemysłu spożywczego i poprawy naszej konkurencyjności.
EN
Almost 10 years of functioning of Poland in the frameworks of the European Union has positively affected the development of the trade exchange of agro-food products. Very good results of the foreign trade are the evidence of this fact. During the entire period of the membership of Poland in the European Community, the value of export of agro-food products Increased fourfold, and that of import three-and-half times, however the balance of turnovers increased as high as seven times. Such dynamic growth of the trade exchange of food is an evidence of the high competitiveness of Polish food producers on foreign markets. The food in final years has become a driving force of the Polish export. The nearest years should be a period of the subseguent development of the Polish food industry and the improvement of our competitiveness.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

67

Numer

01

Opis fizyczny

s.12-15,tab.,wykr.,bibliogr.

Twórcy

  • Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, Warszawa

Bibliografia

  • [1] Handel zagraniczny produktami rolno-spożywczymi. Stan i perspektywy. IERiGŻ- PIB, Agencja Rynku Rolnego, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Raporty rynkowe, 2011, nr 33.
  • [2] Handel zagraniczny produktami rolno-spożywczymi. Stan i perspektywy. lERiGŻ- PIB, Agencja Rynku Rolnego, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Raporty rynkowe, 2012, nr 35.
  • [3] Monitoring i ocena konkurencyjności polskich producentów żywności [1], seria Program Wieloletni 2011-2014, Raport nr 25, IERiGŻ-PIB, Warszawa 2011. Praca zbiorowa pod red. I. Szczepaniak.
  • [4] Poczta W.: 2010. Potencjał i pozycja konkurencyjna polskiego sektora rolno-żywnościowego na rynku europejskim. Postęp Nauk Rolniczych, PAN, nr 2, s. 35-56.
  • [5] Procesy dostosowawcze polskiego przemysłu spożywczego do zmieniającego się otoczenia rynkowego, seria Program Wieloletni 2011-2014, Raport nr 4, IERIGŻ- PIB, Warszawa 2011. Praca zbiorowa pod red. R. Mroczka.
  • [6] Tereszczuk M.: 2012. Polscy producenci żywności na rynkach Europy i świata. Przemysł Spożywcy, nr 8-9, s. 13-17.
  • [7] Urban R.: 2009. Wpływ Integracji z Unią Europejską na polski przemysł spożywczy. W: Stan polskiej gospodarki żywnościowej po przystąpieniu do Unii Europejskiej IERiGŻ-PIB, Program Wieloletni 2005-2009, Warszawa, Raport nr 145 (synteza), s. 95-115.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-7159d3d0-dbd2-4292-8905-cc8caae7776b
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.