PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1985 | 11 | 1 |
Tytuł artykułu

Obtaining of urea-modified starches and their properties

Warianty tytułu
PL
Otrzymywanie i właściwości skrobi modyfikowanych z udziałem mocznika
Języki publikacji
EN
Abstrakty
EN
Starch was modified with the use of urea in presences of magnesium sulphate and sulphuric acid or phosphoric acid. The influence of various factors on the physico-chemical properties of modified starch was examined.
PL
Skrobię ziemniaczaną mieszano w podwyższonej temperaturze z roztworem wodnym zawierającym kwas siarkowy, siarczan magnezowy i mocznik, po czym mieszaninę reakcyjną suszono i prażono w temp. 125°C (398 K). W poszczególnych doświadczeniach zmieniano kolejno czas prażenia oraz dawki kwasu siarkowego, mocznika i siarczanu magnezowego. W dalszych badaniach zastępowano również siarczan magnezowy innymi solami, a kwas siarkowy wymieniano na kwas fosforowy, Uzyskano interesujące wyniki wpływu rodzaju i ilości wprowadzanych chemikaliów na lepkość kleików i redukcyjność otrzymanych preparatów modyfikowanej skrobi. Rezultaty doświadczeń pośrednio wskazują na sieciowanie skrobi z udziałem doświadczeń pośrednio wskazują na sieciowanie skrobi z udziałem mocznika nie tylko za pomocą wiązań cząsteczek przy węglu C₁, ale również za pomocą poprzecznych wiązań, np. przy węglach C₆. Te ostatnie wiązania poprzeczne powstają również za pośrednictwem reszt fosforanowych.
Słowa kluczowe
EN
Wydawca
-
Rocznik
Tom
11
Numer
1
Opis fizyczny
p.3-10,fig.,ref.
Twórcy
  • Department of Chemical Food Technology, Technical University, Gdanska 166, 90-924 Lodz, Poland
autor
  • Central Laboratory of Potato Industry, Zwierzyniecka 18, 60-814 Poznan, Poland
autor
  • Department of Chemical Food Technology, Technical University, Gdanska 166, 90-924 Lodz, Poland
Bibliografia
  • 1. Dobrzycki J. : Analiza chemiczna w cukrownictwie. WNT, Warszawa 1978, 18, 163.
  • 2. Hudson C. S., Wolfrom M. L., Cantor S. M.: Advances in Carbohydrate Chemistry, Vol. 7, Academic Press INC, New York 1952, 247.
  • 3. Lolkoma J,, Hoogerand G. M.: US Pat. 2853484, 1955.
  • 4. Analytische Methoden. Methoden der organischen Chemie. B. II, Teil I, 238; Teil II, 692. G. Thieme, Stuttgart 1953.
  • 5. Kalendarz Przemysłu Spożywczego. WPLiS, Warszawa 1954, 1, 232, 270, 295.
  • 6. Pulfrich: Photometer mit Ulbrichtscher Kugel. C. Zeiss, Jena 1960.
  • 7. Scholtens Chemische Fabriken: Brit. Pat. 815538, 1960.
  • 8. Sroczyński A. Iwanowski W., Merlewska B.: PRL Pat. 110576, 1980.
  • 9. Whistler R. L.: Methods in Carbohydrate Chemistry. Vol. 4, Academic Press Inc., New York and London 1964, 234, 279.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-6fa8a043-bd36-403c-a3fa-08fa62739667
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.