A development of agrotourism services in chosen regions of Lower Silesian
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
Zaprezentowano nowe formy aktywizacji obszarów wiejskich w Polsce. Zwrócono szczególną uwagę na rozwój agroturystyki na Dolnym Śląsku. Scharakteryzowano cechy tych usług. Wyeksponowano obszary ich koncentracji oraz słabego rozwoju. Podkreślono istnienie przesłanek dla dalszego rozszerzania agroturystyki oraz płynących z tego korzyści. Zwrócono uwagę na konieczność wzrostu zaangażowania państwa i władz samorządowych w stymulowaniu ich rozwoju.
EN
The paper shows new forms of activation rural areas in Poland. A special attention is turn to development of agrotourism in Lower Silesian region. There are presented regions of development of agrotourism and a general characteristic of this services. Government and local government should involve and help to stimulate a local initiative.
Katedra Ekonomiki i Organizacji Gospodarki Żywnościowej, Akademia Ekonomiczna, ul.Komandorska 118/120a, 53-345 Wrocław
Bibliografia
Dobry czas dla rolnictwa ekologicznego. (2001): Boss. Rolnictwo nr 40.
Gotkiewicz W. (1999): Społeczno-ekonomiczne uwarunkowania rozwoju agroturystyki na Warmii i Mazurach. Postępy Nauk Rolniczych nr 6.
Janczak J. (1985): Człowiek i przyroda. Przegląd zmian w środowisku geograficznym Śląska w ostatnim tysiącleciu. Dolnośląskie Towarzystwo Społeczno-Kulturalne. Wroclaw.
Kujawsko-pomorskie ekologią stoi (2001): Boss. Rolnictwo nr 11.
Kutkowska B., Kurtyka I. (1999): Znaczenie agroturystyki dla kondycji ekonomiczno-finansowej gospodarstw rodzinnych rejonu sudeckiego. Postępy Nauk Rolniczych nr 2.
Mociąg J. (1996): Źródła i perspektywy turystyki wiejskiej. Wieś i Rolnictwo nr 3.
Materiały wewnętrzne DODR w Świdnicy (2002).
Stasiak A., Zgliński W. (1999): Wieś polska na przełomie XX i XXI wieku. Wieś i Państwo nr 1-2.
Wczasy pod gruszą - agroturystyka w modzie (1999): Boss. Rolnictwo nr 38.
Wielki potencjał rynku żywności ekologicznej (1999): Boss. Rolnictwo nr 46.