PL
Celem badań byia analiza struktury źródeł wapnia, fosforu, żelaza, magnezu, potasu i sodu w „diecie optymalnej" (wysokotłuszczowej, niskowęglowodanowej) Kwaśniewskiego. Dane o spożyciu uzyskano metodą trzydniowego bieżącego notowania jadłospisów. Badaniami objęto 15 kobiet w wieku 30-64 lata stosujących „dietę optymalną" przez okres 2-4 lat, dla których grupę kontrolną stanowiło 15 kobiet żywiących się tradycyjnie. W wyniku przeprowadzonej analizy stwierdzono, że struktura źródeł wybranych składników mineralnych w „diecie optymalnej" różniła się od struktury charakterystycznej dla diety zwyczajowej. „Dieta optymalna" Kwaśniewskiego, poprzez strukturę spożywanych grup produktów, może przyczyniać się do zaburzeń w gospodarce wapniem, fosforem i magnezem a co za tym idzie sprzyjać schorzeniom wynikającym z deficytu tych pierwiastków.
EN
The aim of the study was analysis of selected minerals sources in "optimal diet" (high-fat, law- carbohydrates) prepared by Kwaśniewski. The assessment of the daily nutrition was based on 3-days dietary record. There were examined 15 women aged 30-64 being on "optimal diet" for 2-4 years and 15 women on traditional diet as a control group. The study showed differences in sources of calcium, phosphorus and magnesium between "optimal" and traditional diets. The main source of calcium was cream, and magnesium and phosphorus - fruits (nuts and seeds). Kwaśniewski "optimal diet" may influence on calcium, phosphorus and magnesium utilization within the body through the structure of groups products consumed.