PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2005 | 32 | 1 cz.1 |

Tytuł artykułu

Analiza struktury źródeł wybranych składników mineralnych w "diecie optymalnej" Kwaśniewskiego

Warianty tytułu

EN
Analysis of selected minerals sources in "optimal diet" by Kwasniewski

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Celem badań byia analiza struktury źródeł wapnia, fosforu, żelaza, magnezu, potasu i sodu w „diecie optymalnej" (wysokotłuszczowej, niskowęglowodanowej) Kwaśniewskiego. Dane o spożyciu uzyskano metodą trzydniowego bieżącego notowania jadłospisów. Badaniami objęto 15 kobiet w wieku 30-64 lata stosujących „dietę optymalną" przez okres 2-4 lat, dla których grupę kontrolną stanowiło 15 kobiet żywiących się tradycyjnie. W wyniku przeprowadzonej analizy stwierdzono, że struktura źródeł wybranych składników mineralnych w „diecie optymalnej" różniła się od struktury charakterystycznej dla diety zwyczajowej. „Dieta optymalna" Kwaśniewskiego, poprzez strukturę spożywanych grup produktów, może przyczyniać się do zaburzeń w gospodarce wapniem, fosforem i magnezem a co za tym idzie sprzyjać schorzeniom wynikającym z deficytu tych pierwiastków.
EN
The aim of the study was analysis of selected minerals sources in "optimal diet" (high-fat, law- carbohydrates) prepared by Kwaśniewski. The assessment of the daily nutrition was based on 3-days dietary record. There were examined 15 women aged 30-64 being on "optimal diet" for 2-4 years and 15 women on traditional diet as a control group. The study showed differences in sources of calcium, phosphorus and magnesium between "optimal" and traditional diets. The main source of calcium was cream, and magnesium and phosphorus - fruits (nuts and seeds). Kwaśniewski "optimal diet" may influence on calcium, phosphorus and magnesium utilization within the body through the structure of groups products consumed.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

32

Numer

Opis fizyczny

s.688-692,rys.,tab.,bibliogr.

Twórcy

  • Zakład Oceny Żywienia, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego - SGGW, Warszawa
autor
  • Zakład Oceny Żywienia, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego - SGGW, Warszawa
  • Zakład Oceny Żywienia, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego - SGGW, Warszawa

Bibliografia

  • 1. Assessment of the bioavailability of micronutrients. Eur.j.Clin.Nutr. 1997, 51, Suppl.l.
  • 2. Fine K.D., Santa Ana C.A., Porter J.L., Fordtran J.S.: Intestinal absorption of magnesium from food and supplements. J.Clin.Invest. 1991, 88, 396.
  • 3. Heaney R.P.: Calcium, dairy products and osteoporosis. Am.J.College Nutrition 2000, 19, 83.
  • 4. Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K.: Tabele wartości odżywczej produktów spożywczych. IŻŻ, 1998.
  • 5. Kwaśniewski J., Chyliński M.: Dieta optymalna. Wyd. „WGP", Warszawa, 2000.
  • 6. Pierzynowska J., Drywień M., Kołodziejczyk M.: Ocena sposobu żywienia kobiet stosujących „dietę optymalną". W: Wybrane problemy nauki o żywieniu człowieka u progu XXI wieku. Wyd.SGGW, 2004, 289.
  • 7. Wohl G. R., Loehrke L., Watkins B. A.i in.: Effects of high-fat diet on mature bone mineral content, structure, and mechanical properties. Calcif. Tissue Int 1998, 63, 74.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-6ef5034c-5b1c-4a5b-856b-a85cb8f2c77d
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.