PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2011 | 62 | 1 |

Tytuł artykułu

Oszacowanie pobrania przez ludność województwa podlaskiego wybranych dozwolonych substancji konserwujących stosowanych w przemyśle spożywczym

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

EN
The estimation of intake of selected and permissible preservatives used in food industry among people from Podlaskie voivodeship

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Celem pracy było oszacowanie pobrania z żywnością wybranych dozwolonych substancji konserwujących. Materiał do badań stanowiły próbki żywności pobrane w 14 powiatach województwa podlaskiego w kierunku zawartości środków konserwujących (azotanu sodu, azotynu sodu, kwasu benzoesowego i jego soli oraz kwasu sorbowego i jego soli) w ramach prowadzonej w latach 2004-2007 urzędowej kontroli żywności. Dane o spożyciu artykułów żywnościowych stanowiły wyniki badań przeciętnego spożycia niektórych artykułów żywnościowych w gospodarstwach domowych w których zarejestrowano spożycie danego artykułu prowadzonych przez GUS, zaś dane o spożyciu napojów bezalkoholowych stanowił raport z marca 2008 r (rynek napojów bezalkoholowych w Polsce). Stwierdzono, że średnie pobranie badanych substancji konserwujących z przeciętną dietą nie stanowi zagrożenia dla ludzi. Biorąc pod uwagę, że dane o spożyciu produktów spożywczych pochodzących z badań budżetów gospodarstw domowych są ograniczone, celowe jest opracowanie szczegółowych baz danych spożycia produktów spożywczych co pozwoliło by w sposób bardziej precyzyjny dokonywać ocen pobrania tych substancji.
EN
The work aimed at estimating intake of food containing permissible preservatives. The data was comprised of food samples from 14 poviats of Podlaskie voivodeship taken to detect presence of preservatives (sodium nitrate, nitrite, benzoic acid and its salt, sorbic acid and its salt). The samples were collected between 2004 and 2007 by food inspection agency. Data concerning consumption of food provided results for an average consumption of some foodstuffs in households in which consumption of given foodstuff has been recorded by Polish Central Statistical Office, whereas data concerning consumption of soft drinks was provided by the report from March, 2008 (soft drinks market in Poland). It was stated that an average intake of the considered preservatives with an average diet is not a threat to people. Taking into account the fact data concerning consumption of foodstuffs in households is limited, it is advised to create databases comprising consumption of foodstuffs which would help in more precise evaluation of the intake.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

62

Numer

1

Opis fizyczny

s.33-36,tab.,bibliogr.

Twórcy

  • Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Sokółce

Bibliografia

  • 1. Brzozowska A., Jarczyk A., Wronowski S.: Oszacowanie pobrania z dietą chemicznych substancji konserwujących przez osoby starsze. Żywienie Człowieka i Metabolizm, Supl. 2001, 28, 239-244.
  • 2. Dąbrowska M., Rutowicz A., Brzozowska A.: Oszacowanie pobrania z dietą wybranych substancji konserwujących na podstawie danych o spożyciu żywności z badań budżetów gospodarstw domowych. Żywienie Człowieka i Metabolizm 2003, 30, 335-340.
  • 3. Directive No 95/2/EC European Parliament and Council of 20 February 1995 on food additives other than colours and sweeteners. OJ No L 61,18.3. 1995, 1.
  • 4. Evaluation of certain food additives and contaminants. Forty-fourth report of the Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives. WHO Technical Report Series 859. WHO, Geneva 1999.
  • 5. Evaluation of certain food additives and contaminants. Forty-sixth report of the Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives. WHO Technical Report Series 868. WHO, Geneva 1997.
  • 6. Evaluation of certain ford additives. WHO Technical Report Series no 891. Geneva 2000.
  • 7. GUS. Budżet Gospodarstw Domowych w 2007. Warszawa 2008.
  • 8. Hansen S.C.: Metode du budżet pour I evaluation des consommations d, additifs alimentaries. Med. Nutr. 1991,27, 15-20.
  • 9. Ishiwata, H., Nishijima, M., Fukasawa, Y., Ito, Y. & Yamada, T.: Evaluation of preservatives contents in foods and the daily intake deduced from the results of the official inspection in Japan in F.Y 1994. J. Food Hyg. Soc. Jpn. 1997, 38, 145-154.
  • 10. Ishiwata, H., , M., Fukasawa, Y.: Estimation of inorganic food additive (nitrite, nitrate and sulfur dioxide), antioxidants (BHA and BHT), processing agent (propylene glycol) and sweetener (sodium saccharin) concentrations in foods and their daily intake based on official inspection results in Japan in Fiscal Year 1998. J. Food Hyg. Soc. Jpn. 2003, 44, 132-143.
  • 11. PN-EN 12014-3:2006. Artykuły żywnościowe. Oznaczanie zawartości azotanów i/lub azotynów. Część III Spektrometryczne oznaczanie zawartości azotanów i azotynów w produktach mięsnych po enzymatycznej redukcji azotanów do azotynów.
  • 12. PN-EN 12856:2002. Artykuły żywnościowe oznaczanie zawartości acesulfamu K, aspartamu i sacharyny. Metoda wysokosprawnej chromatografii cieczowej.
  • 13. Toxicological evaluation of certain food additives with a review of general principles and of specifications. Seventeenth report of the Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives. WHO Technical Report Series 539. WHO, Geneva 1974.
  • 14. www.handel-net.pl. Raporty (03.2008) rynek napojów bezalkoholowych w Polsce.

Uwagi

Rekord w opracowaniu

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-6ef08f18-a8ff-41db-baaa-d2adb34d33bd
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.