PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2012 | 39 | 1 |

Tytuł artykułu

Spożycie napojów słodzonych a wybrane choroby żywieniowozależne

Autorzy

Warianty tytułu

EN
Consumption of sweetened drinks and selected diet reletaed diseases

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W ciągu ostatnich trzech dekad, wartość energii pochodząca z napojów podwoiła się. W roku 2005 przeciętny Amerykanin wypijał 54 l napojów gazowanych/rok. W Polsce spożycie napojów gazowanych w tym samym okresie wynosiło niewiele mniej, bo 51/l osobę. Jedna porcja (około 200 ml) napoju typu soft drinks może dostarczać od 55 do 360 kcal, co odpowiada 2,75-18% zapotrzebowania energetycznego ocenianego na 2000 kcal. Odpowiedni dobór napoju znacząco wpływa na wartość energetyczną diety, tym bardziej, że spożycie napojów słodzonych nie zmniejsza konsumpcji innych produktów spożywczych. Napoje i soki, w tym przecierowe, słodzone są nie tylko cukrem (sacharozą), a więc produktem rozpoznawalnym przez większość konsumentów, ale także syropem fruktozowo-glukozowym nierozpoznawanym przez wielu konsumentów jako składnik, którego funkcją jest nadawanie smaku słodkiego, i który jest źródłem energii. Tymczasem syrop z przewagą fruktozy jest bardziej słodki niż cukier (sacharoza), a także inaczej metabolizowany w organizmie. Wyniki wielu badań wskazują, że spożycie w nadmiarze napojów słodzonych jest czynnikiem ryzyka rozwoju współczesnych chorób przewlekłych, w tym zespołu metabolicznego, nadciśnienia tętniczego i cukrzycy typu 2. Dlatego, gdzie to możliwe, powinno się dążyć do obniżania dodatku cukru do produktów spożywczych, w tym napojów, zwłaszcza w diecie dzieci, tak aby ograniczać przyzwyczajenie do smaku słodkiego. Potrzebne są szeroko zakrojone działania edukacyjne informujące o zawartości cukrów w napojach, zwłaszcza wobec wzrostu ich spożycia oraz łatwego do nich dostępu, także w sklepikach szkolnych. Należy jednak podkreślić, że do rozwoju otyłości oraz innych przewlekłych chorób niezakaźnych dochodzi w wyniku złożonych uwarunkowań metabolicznych, a nadmierne spożycie napojów słodzonych jest tylko jednym z wielu czynników.
EN
In the past three decades, the amount of energy derived from beverages has doubled. The average American drank 54 liters of carbonated beverages in 2005 year. In Poland, consumption of carbonated beverages in the same period was slightly less: 51/l per person. One serving of soft drink (about 200 ml) can provide from 40-180 kcal, which corresponds to 2-9% of energy needs assessed at 2000 kcal. The appropriate choice of drink ssignificantly affects the diet energy value, what is more that the consumption of sweetened beverages has no effect on reducing the consumption of other food products. Soft drinks and purees juices are sweetened not only with sugar (sucrose), the product which is known by most consumers, but also by the fructose-glucose syrup, which is not recognized by many consumers as a sweetener component and which is an energy source. Meanwhile syrup with a predominance of fructose is much sweeter than sugar (sucrose), and metabolized differently in the body. Many studies have shown that excess consumption of sweetened drinks, is a risk factor for development of today chronic diseases, including obesity, metabolic syndrome, hypertension, type 2 diabetes. Therefore, where possible it would be beneficial to reduce excessive amount of added sugar in food products, including beverages, especially in children diet to control their sweet taste habit. Broad educational activities are needed to inform consumers about the content of sugars in beverages especially because of the rise of their consumption and easy access to them also in the school stores. It should be noted that that development of obesity and other chronic non-communicable diseases is a consequence of complex metabolic conditions, and the excessive sweetened drinks consumption is just one of many factors.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

39

Numer

1

Opis fizyczny

s.66-74,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Zakład Dietetyki i Żywienia Szpitalnego z Kliniką Chorób Metabolicznych i Gastroenterologii, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa

Bibliografia

  • 1. Vartanian L.R., Schwartz M.B., Brownell K.D.: Effects of Soft Drink Consumption on Nutrition and Health: A Systematic Review and Meta-Analysis. Am. J. Publ. Health, 2007, 97, 4, 667-675.
  • 2. Wang J.C., Ludwig D.S., Sonneville K., et al.: Impact of Change in Sweetened Caloric Beverage Consumption on Energy Intake Among Children and Adolescents. Arch. Pediatr. Adolesc. Med., 2009, 163, 4, 336-343.
  • 3. Duffey K.J., Popkin B.M.: Shifts in patterns and consumption of beverages between 1965 and 2002. Obesity 2007, 15, 2739-2747.
  • 4. Schulze M.B., Manson J.E., Ludwig D.S., et al.: Sugar-Sweetened Beverages, Weight Gain, and Incidence of Type 2 Diabetes in Young and Middle-Aged Women. J. Am. Med. Assoc., 2004, 292, 8, 927-934.
  • 5. Moeller S.M., Fryhofer S,A., Osbahr A.J., et al.: Council on science and the effects of high fructose syrup. Public Health, American Medical Association. J. Am. Coll. Nutr., 2009, 28, 6, 619-626.
  • 6. Jarosz M., Rychlik E.: Płyny. W: Praktyczny podręcznik dietetyki. (Red.) M. Jarosz, Warszawa Instytut Żywności i Żywienia, 2010, 66-70.
  • 7. Frazao E., Allshouse J.: Strategies for intervention: commentary and debate. J. Nutr., 2003, 133, 3, 844-847.
  • 8. American Beverage Association. School partnerships. 2005, www.americanbeverageassociation.com/schools
  • 9. Rynek soków, nektarów i napojów. HURT & DETAL, 2009, 2, 36.
  • 10. Tappy L., Le K.A.: Metabolic effects of fructose and the worldwide increase in obesity. Physiol. Rev., 2010, 90, 1, 23-46.
  • 11. Moeller S.M., Fryhofer S.A., Osbahr A.J., et al.: The effects of high fructose syrup. American Medical Association, J. Am. Col. Nutr., 2009, 28, 6, 619-626.
  • 12. Bocarsly M.E., Powell E.S., Avena N.M., et al.: High-fructose corn syrup causes characteristics of obesity in rats: Increased body weight, body fat and triglyceride levels. Pharmacol. Biochem. Behav., 2010, 97, 1, 101-106.
  • 13. Bray G.A., Nielsen S.J., Popkin B.M.: Consumption of high-fructose corn syrup in beverages may play a role in the epidemic of obesity, Am. J. Clin. Nutr., 2004, 79, 4, 537-543.
  • 14. Allocca M., Selmi C.: Emerging nutritional treatments for nonalcoholic fatty liver disease. Nutr. Diet Ther. Liver 2010, 131-146.
  • 15. Havel P.J.: Dietary fructose: implications for dysregulation of energy homeostasis and lipid/carbohydrate metabolism. Nutr. Rev., 2005, 63, 133-157.
  • 16. Gross L.S., Li L., Ford E.S., et al.: Increased consumption of refined carbohydrates and the epidemic of type 2 diabetes in the in the United States: an ecologic assessment. Am. J. Clin. Nutr., 2004, 79, 774-779.
  • 17. DiMeglio D.P, Mattes R.D.: Liquid versus solid carbohydrate: effects on food intake and body weight. Int. J. Obes. Relat. Metab. Disord., 2000, 24, 6, 794-800.
  • 18. Chen L., Appel L.J., Loria C.: Reduction in consumption of sugar-sweetened beverages is associated with weight loss: the PREMIER trial. Am. J. Clin. Nutr., 2009, 89, 5, 1299-1306.
  • 19. Ludwig D.S., Peterson K.E., Gortmaker S.L.: Relation between consumption of sugar-sweetened drinks and childhood obesity: a prospective, observational analysis. Lancet 2001, 357, 505-508.
  • 20. Palmer J.R., Boggs D.A., Krishnan S., et al.: Sugar-sweetened beverages and incidence of type 2 diabetes mellitus in African American women. Arch Intern Med., 2008, 168, 1487-1492.
  • 21. Dhingra R., Sullivan L., Jacques P.F., et al.: Soft Drink Consumption and Risk of Developing Cardiometabolic Risk Factors and the Metabolic Syndrome in Middle-Aged Adults in the Community. Circulation 2007, 116, 480-488.
  • 22. Schulz M., Kroke A., Liese A.D., et al.: Food groups as predictors for short-term weight changes in men and women of the EPIC-Potsdam cohort, J. Nutr., 2002, 132, 1335-1340.
  • 23. Malik V.S., Popkn B.M., Bray GA., et al.: Sugar-Sweetened Beverages and Risk of Metabolic Syndrome and Type 2 Diabetes. A meta-analysis. Diabetes Care 2010, 33, 11, 2477-2483.
  • 24. Brown I.J., Stamler J., Van Horn L., et al.: Sugar-Sweetened Beverage, Sugar Intake of Individuals, and Their Blood Pressure, International Study of Macro/Micronutrients and Blood Pressure. Hypertension 2011, 57, 695-701.
  • 25. Chen L., Caballero B., Mitchell D.C., et al.: Reducing Consumption of Sugar-Sweetened Beverages Is Associated With Reduced Blood Pressure. A Prospective Study Among United States Adults. Circulation 2010, 121, 2398-2406.
  • 26. Winkelmayer W.C., Stampfer M.J., Willett W.C., et al.: Habitual caffeine intake and the risk of hypertension in women. J. Am. Med. Assoc., 2005, 294, 18, 2330-2335.
  • 27. Nguyen S., Choi H.K., Lustig R.H., et al.: Sugar-sweetened beverages, serum uric acid, and blood pressure in adolescents. J. Pediatr., 2009, 154, 6, 807-813.
  • 28. Forman J.P., Choi H., Curhan G.C.: Fructose and vitamin C intake do not influence risk for developing hypertension. J. Am. Soc. Nephrol., 2009, 20, 4, 863-871.
  • 29. Van der Schaaf M.R., Koomans H.A., Joles J.A.: Dietary sucrose does not increase twenty-four-hour ambulatory blood pressure in patients with either essential hypertension or polycystic kidney disease. J. Hypertens., 1999, 17, 453-454.
  • 30. Forshee R.A.: Sugar-sweetened beverages and body mass index in children and adolescents: a meta-analysis. Am. J. Clin. Nutr., 2008, 87, 6, 1662-1671.
  • 31. Johnson L., Mander A.P., Jones L.R., et al.: Is sugar-sweetened beverage consumption associated with increased fatness in children? Nutrition 2007, 23, 7-8, 557-563.
  • 32. Janssen I., Katzmarzyk P.T., Boyce W.F., et al.: Comparison of overweight and obesity prevalence in school-aged youth from 34 countries and their relationships with physical activity and dietary patterns. Obes. Rev., 2005, 6, 123-132.
  • 33. Nishida C., Uauy R., Kumanyika S., et al.: The joint WHO/FAO Expert Consultation on diet, nutrition and the prevention of chronic diseases: process, product and policy implications. Pub. Health Nutr., 2004, 7, 1A, 245-250.
  • 34. Nowicka G., Panczenko-Kresowska B.: Węglowodany. W: Normy żywienia człowieka. Podstawy prewencji otyłości i chorób niezakaźnych. (Red.) M. Jarosz, B. Bułchak Jachymczyk, Warszawa, PZWL, 2008, 137-158.
  • 35. Wang Y.C.: Increasing caloric contribution from sugar-sweetened beverages and 100% fruit juices among US children and adolescents, 1988-2004. Pediatrics 2008, 121, 1604-1614.
  • 36. Council Directive 2001/112/EC of 20 December 2001 relating to fruit juices and certain similar products intended for human consumption.
  • 37. Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, zmiany rozporządzeń Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1924/2006 i (WE) nr 1925/2006 oraz uchylenia dyrektywy Komisji 87/250/EWG, dyrektywy Rady 90/496/EWG, dyrektywy Komisji 1999/10/WE, dyrektywy 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady, dyrektyw Komisji 2002/67/WE i 2008/5/WE oraz rozporządzenia Komisji (WE) nr 608/2004.
  • 38. Johnson R.K, Appel L.J., Brands M., et al.: American Heart Association Nutrition Committee of the Council on Nutrition, Physical Activity and Metabolism. Council on Epidemiology and Prevention Dietary sugars intake and cardiovascular health: a scientific statement from the American Heart Association. Circulation 2009, 120, 1011-1020.
  • 39. Block G. Foods contributing to energy intake in the US: data from NHANES III and NHANES 1999-2000, J. Food Compos. Anal., 2004, 14, 439-447.

Uwagi

Rekord w opracowaniu

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-6e40983a-afce-4b2e-a760-c5a900c035dc
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.