PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2004 | 13/54 | 1 |

Tytuł artykułu

Structure and hardness of selected muscles in young bulls

Autorzy

Warianty tytułu

PL
Struktura i twardość wybranych mięśni buhajków

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
The diversification of structure and hardness of 18 muscles was investigated in bulls of the black-and-white breed in the age between 20-22 months. The histological specimens were prepared by means of the paraffin method. The structure (fibre surface, perimysium thickness and the contents of intramuscular fat) was evaluated by means of a computer analysis of a MultiScan picture. The hardness was tested by an Instron 1140 apparatus at 80% distortion. The sequencing of the obtained results according to multiplicity was completed by means of an ascending muscle series as well as with an analysis of the divergence significance. However, contrary to the formerly applied methods, the muscles were grouped in series assuming their statistical homogeneity or significant divergences in relation to the muscle having the closest value to the mean of the given indicator as the basic criteria of grouping. The majority of muscles indicated a tendency towards increased hardness, an increase in the fibre surface and perimysium thickness and a decrease in fat content.
PL
Badano zróżnicowanie struktury i twardości 18 mięśni buhajków rasy czarno-białej w kategorii wiekowej 20-22 miesiące. Preparaty histologiczne sporządzano metodą parafinową. Oceny struktury (powierzchni włókna, grubości perimysium i zawartości tłuszczu śródmięśniowego) dokonano przy pomocy komputerowej analizy obrazu MultiScan. Twardość badano na aparacie Instron 1140 przy odkształceniu 80%. Z uwagi na wielość otrzymanych wyników dla ich uporządkowania posłużono się rosnącym szeregowaniem mięśni, a także analizą istotności różnic (tab. 1-4). Jednak, w odróżnieniu od dotychczas stosowanych metod, w otrzymanych sekwencjach grupowano mięśnie przyjmując jako podstawowe kryteria grupowania ich statystyczną jednorodność, lub istotne różnice w stosunku do mięśnia najbliższego średniej danego wskaźnika (rys. 1 i 2). Większość mięśni przejawiała tendencję wzrostu twardości ze wzrostem powierzchni włókna i grubości perimysium oraz spadkiem zawartości tłuszczu (tab. 5).

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

Numer

1

Opis fizyczny

p.57-63,fig.,ref.

Twórcy

autor
  • Department of Meat Technology, Faculty of Food Sciences and Fisheries, Kazimierza Krolewicza 3, 71-550 Szczecin, Poland

Bibliografia

Uwagi

PL
Rekord w opracowaniu

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-6cdcf987-38d5-49d2-acb7-85e93ca93185
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.