PL
Poddano analizom europejskie systemy jakości żywności i uznane systemy krajowe z wybranych krajów UE. Dokonano zestawienia korzyści z wdrożenia systemów osiąganych przez producentów, przetwórców i dystrybutorów oraz konsumentów - uczestników systemu łańcucha produkcji i dostaw żywności. Przedstawiono również zasady opracowanego i wprowadzonego Systemu QMP do produkcji wołowiny o wysokiej, gwarantowanej jakości w Polsce przez Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego przy wsparciu naukowców z SGGW i UWM. Wśród wartości dodanej z wdrożenia Systemu QMP są m.in.: poprawa jakości mięsa wołowego, usystematyzowanie działań związanych z produkcją wysokiej jakości wołowiny, spełniającej w wysokim stopniu wymagania konsumentów, zapewnienie identyfikowalności mięsa na każdym etapie produkcji, poprawa komunikacji wewnętrznej w łańcuchu dostaw tj. pomiędzy rolnikami, ubojniami, handlowcami i konsumentami, stworzenie nowych możliwości rynkowych.
EN
In this paper was analyzed EU food quality systems and some chosen from EU countries. Under consideration was taken beef producers, manufactures and consumers benefits from implemented food quality systems. It is also presented processed and initiated beef quality System QMP in to production of high guaranteed quality meat in Poland by Polish Beef Association within support by scientists from SGGW and UWM. Additional value of implemented QMP System is e.g. higher assurance of quality, systematization of activity connected with high quality beef production to fulfill consumer requirements, to ensure traceability on each stage of production and distribution, internal communication improvement in production chain and distribution e.g. between farmers, slaughter houses, trade and consumers as well as create a new market possibility.