PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2017 | 56[1] |

Tytuł artykułu

Meat quality of fattening pigs fed yellow lupin-based diets

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

PL
Jakość mięsa tuczników żywionych mieszankami z udziałem łubinu żółtego

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
Meat quality of fattening pigs fed yellow lupin-based diets. The 30 crossbred pigs [(Landrace x Yorkshire) x Duroc] were fattened in 3. phase fattening period. In their nutrition as a source of protein was used soybean meal (Group C) or soybean meal and seeds of yellow lupine in the amount of 7.5% (Group E1) and 15% (Group E2). After achieving body weight of about 117.5 kg animals were slaughtered. The samples of Musculus longissimus lumborum collected from all slaughtered pigs. Significant differences were found in drip loss percentage between groups C and E1 (P ≤0.05). As regards the fatty acids, there were lower proportions of C18:2 in group E1 vs C (P ≤0.05) and of C18:2 and C20:4 in group E2 vs C (P ≤0.01). Differences in PUFA percentage, PUFA/SFA ratio, and proportion of n-6 fatty acids were significant, with lower values of the traits in group E1 vs C (P ≤0.05) and in group E2 vs C (P ≤0.01), which shows that the dietetic value of pork has slightly deteriorated. The chemical composition and the physical parameters of the meat samples were normal and at a similar level in all the groups.
PL
Jakość mięsa tuczników żywionych mieszankami z udziałem łubinu żółtego. Przeprowadzono 3. fazowy tucz 30 świń mieszańców [(Landrace x Yorkshire) x Duroc]. W ich żywieniu stosowano jako źródło białka poekstrakcyjną śrutę sojową (grupa C), lub poekstrakcyjną śrutę sojową i nasiona łubinu żółtego w ilości 7,5% (grupa E1) i 15% (grupa E2). Po osiągnięciu masy ciała ok. 117,5 kg zwierzęta ubito. Od wszystkich tuczników pobrano po uboju próby Musculus longissimus lumborum. Różnice istotne odnotowano w procencie wycieku swobodnego między grupami C i E1 (P ≤0.05). W profilu kwasów tłuszczowych stwierdzono: mniejszy udział kwasu C18:2 w grupie E1 vs C (P ≤0.05) oraz C18:2 i C20:4 w grupie E2 vs C (P ≤0.01). Różnice w udziale PUFA, stosunku PUFA/SFA i udziale kwasów z grupy n-6 potwierdzono statystycznie; wartości cech były mniejsze w grupie E1 vs C (P ≤0.05) oraz E2 vs C (P ≤0.01), co świadczy o nieznacznym pogorszeniu wartości dietetycznej wieprzowiny. Skład chemiczny oraz parametry fizyczne prób mięsa były prawidłowe i na podobnym poziomie we wszystkich grupach.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

Opis fizyczny

p.121-127,ref.

Twórcy

autor
  • Department of Animal Breeding and Production, Warsaw University of Life Sciences - SGGW, Ciszewskiego 8, 02-786 Warsaw, Poland
autor
  • Department of Animal Breeding and Production, Warsaw University of Life Sciences - SGGW, Ciszewskiego 8, 02-786 Warsaw, Poland
autor
  • Department of Animal Breeding and Production, Warsaw University of Life Sciences - SGGW, Ciszewskiego 8, 02-786 Warsaw, Poland
autor
  • Department of Animal Breeding and Production, Warsaw University of Life Sciences - SGGW, Ciszewskiego 8, 02-786 Warsaw, Poland
autor
  • Department of Animal Breeding and Production, Warsaw University of Life Sciences - SGGW, Ciszewskiego 8, 02-786 Warsaw, Poland

Bibliografia

  • CUTRIGNELLI M.I., CALABRO S., BOVERA F., TUDISCO R., D’URSO S., MARCHIELLO M., PICCOLA V., INFASCELLI F., 2008: Effects of two protein sources and energy level of diet on the performance of young Marchigiana bulls. 2. Meat quality. Ital. J. Anim. Sci. 7: 271-285.
  • EN-ISO 5509:2000. Animal and vegetable fats and oils. Preparation of methyl esters of fatty acids.
  • FROIDMONT E., WATHELET B., BECKERS Y, ROMNEE J.M., DEHARENG F., WAVREILLE J., SCHOELING O., DECAUW- ERT V., BARTIAUX-THILL N., 2005: Im­provement of lupin seed valorisation by the pig with the addition of a-galactosidase in the feed and the choice of a suited variety. Biot. Agron. Soc. Envir. 9 (4): 225-235.
  • GRAU R., HAMM R., 1952: Eine einfache Methode zur Bestimmung der Wasserbindung in Fleisch. Fleischwirtschaft 4: 295-297.
  • HANCZAKOWSKA E., SWI^TKIEWICZ M., 2014: Legume seeds and rapeseed press cake as replacers of soybean meal in feed for fattening pigs. Ann. Anim. Sci. 14 (1): 921-934.
  • KASPROWICZ-POTOCKA M., ZAWORSKA A., MIKUŁA R., MORAWSKI A., RUTKOWSKI A., 2014: Krajowe źródła białka w żywieniu świń - wyniki badań w gospodarstwach produkcyjnych i ekologicznych. Cz. 1. Trz. Chlew. 9: 36-39.
  • KIM J.C., MULLAN B.P, NICHOLLS R.R., PLUSKE J.R., 2011: Effect of Australian sweet lupin (Lupinus angustifolius L.) inclusion levels and enzyme supplementation on the performance, carcass composition and meat quality of grower/finisher pigs. Anim. Prod. Sci. 51 (I) : 37-43.
  • LAUDADIO V, NAHASHON S.N., TUFARELLI V, 2012: Growth performance and carcass characteristics of guinea fowl broilers fed micronized-dehulled pea (Pisum sativum L.) as a substitute for soybean meal. Poultry Sci. 91 (II) : 2988-2996.
  • MILCZAREK A., OSEK M., 2014: Jakość mięsa świń rasy puławskiej żywionych mieszankami zawierającymi różne źródła białka. Ann. Univ. M.C. Skłod. Sec. EE: Zoot. 32 (4): 43-50.
  • MORDENTI A., MARTELLI G., BROGNA N., NANNONI E., VIGNOLA G., ZAGHINI G., SARDI L., 2012: Effects of a soybean-free diet supplied to Italian heavy pigs on fattening per­formance, and meat and dry-cured ham quality. Ital. J. Anim. Sci. 80 (11): 459-465.
  • OKROUHLA M., STUPKA R., CITEK J., SPRYSL M., BRZOBOHATY L., 2013: Effect of dietary linseed supplementation on the performance, meat quality, and fatty acid profile of pigs. Czech J. Anim. Sci. 58 (6): 279-288.
  • PlSARlKOVA B., ZRALY Z., BUNKY F., TRACKOVA M., 2008: Nutritional value of white lupine cultivar Butan in diets for fatten­ing pigs. Vet. Med. 53: 124-134.
  • PŁAZAK E., GAJEWCZYK P., AKIŃCZA J., KOSKA M., 2012: Wartość tuczna i rzeźna tuczników żywionych mieszankami pełnopor- cjowymi o zróżnicowanym pochodzeniu komponentów białka. Zesz. Nauk UP we Wrocławiu, Biol. Hod. Zw. 64 (586): 37-49.
  • PN-A-82109:2010. Mięso i przetwory mięsne. Oznaczanie zawartości tłuszczu, białka i wody. Metoda spektrometrii transmisyjnej w bliskiej podczerwieni (NIT) z wykorzystaniem kalibracji na sztucznych sieciach neuronowych (ANN).
  • POHJA N.S., NINIVAARA F.P., 1957: Die Bestimmung der Wasserbindung des Fleisches mittels der Konstandruckmethode. Fleischwirt­schaft 9: 193-195.
  • Regulation of the Ministry of Agriculture and Ru­ral Development of 15 February 2010 w spra­wie wymagań i sposobu postępowania przy utrzymaniu gatunków zwierząt gospodarskich, dla których normy ochrony zostały określone w przepisach Unii Europejskiej. Journal of Laws 2010 No 56, item 344.
  • ROTH-MAIER D.A., BOHMER B.M., ROTH F.X., 2004: Effects of feeding canola meal and sweet lupin (L. luteus, L. angustifolius) in ami­no acid balanced diets on growth performance and carcass characteristics of growing-finishing pigs. Anim. Res. 53 (1): 21-34.
  • SIRTORI F., CROVETTI A., ACCIAIOLI A., BONELLI A., PUGLIESE C., BOZZI R., CAMPODONI G., FRANCI O., 2015: Effect of replacing a soy diet with Vicia faba and Pisum sativum on performance, meat and fat traits of Cinta Senese pigs. Ital. J. Anim. Sci. 14 (1): 99-104.
  • SOBOTKA W., ANTOSZKIEWICZ Z., 2002: Skład chemiczny i właściwości fizykoche­miczne mięsa tuczników w zależności od po­chodzenia białka w mieszankach paszowych. Biul. Nauk. UWM w Olsztynie 16: 70-73.
  • SOŃTA M., REKIEL A., WIĘCEK J., 2015: Efektywność stosowania mieszanek z udziałem łubinu wąskolistnego w żywieniu świń rosnących. Roczn. Nauk. PTZ 11 (1): 35-46.
  • SOŃTA M., REKIEL A., WIĘCEK J., 2016: Efektywność tuczu świń mieszankami z udziałem łubinu żółtego Lupinus luteus. Roczn. Nauk. PTZ 12 (2): 9-18.
  • ULBRICHT T.L.V., SOUTHGATE D.A.T., 1991: Coronary heart disease: seven dietary factors. Lancet 338: 985-992.
  • VICENTI A., TOTEDA F., DI TURI L., COCCA C., PERRUCCI M., MELODIA L., RAGNI M., 2009: Use of sweet lupin (Lupinus albus L. var. Multitalia) in feeding for Podolian young bulls and influence on productive performances and meat quality traits. Meat Sci. 82: 247-251.
  • ZRALY Z., PlSARlKOVA B., TRCKOVA M., HERZIG I., JUZL M., SIMEONOVOVA J., 2006: Effect of lupine and amaranth on growth efficiency, health and carcass characteristics and meat quality of market pigs. Acta Vet. Brno 75 (3): 363-372.
  • ZRALY Z., PlSARlKOVA B., TRCKOVA M., HERZIG I., JUZL M., SIMEONOVOVA J., 2007: The effect of white lupine on the performance, health, carcass characteristics and meat quality of market pigs. Vet. Med. 52 (1): 29-41.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-6ae73601-3286-4ebe-a049-2e891737617b
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.