PL
Celem badań było stwierdzenie czy wzrastająca zawartość tkanki tłuszczowej w mięśniach jest związana z wielkością termohydrolizy zawartej w nich tkanki łącznej . oraz czy zastosowanie soli peklujących do mięśni ,,ciepłych" i wychłodzonych może oddziaływać na hydrotermiczną oporność kolagenu. Doświadczenie przeprowadzono na mięśniach karku 8-12-letnich krów, które różniły się stopniem otłuszczenia. Analizowano mięśnie „cieple" i wychłodzone do 4°C, po 24 h schładzania. Wpływ solanki peklującej na hydrotermiczną oporność kolagenu badano po 72 h peklowania. Badania wykazały, te termohydroliza kolagenu jest wyższa w tkance mięśniowej zawierającej więcej śród- i okołomięśniowego tłuszczu (klasa 2) aniżeli w mięśniach zawierających więcej tkanki łącznej (klasa 3). W mięśniach klasy drugiej po 72 h przechowywania w temp. 6°C, 37,6% kolagenu ulegało termohydrolizie, podczas gdy w mięśniach klasy trzeciej tylko 9,7% czyli o 27,9% mniej. Gdy peklowaniu poddano mięśnie cieple, po 72 h procesu w mięśniach klasy drugiej 22,7% kolagenu ulegało termohydrolizie a w przypadku mięśni 3 klasy - 9,8%. Przeprowadzając badania na mięśniach uprzednio wychłodzonych wielkość termohydrolizy kolagenu wynosiła : 16,1% w mięśniach klasy drugiej i 12,9% w mięśniach klasy trzeciej. Wstępne wyniki badań prezentowane w tej pracy sugerują, że zarówno zawartość tłuszczu w tkance mięśniowej bydła oraz temperatura mięśni wpływają na wielkość termohydrolizy kolagenu.