PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1982 | 08 | 3-4 |

Tytuł artykułu

Thermostability of collagen in hot and chilled bovine muscle tissue

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

PL
Hydrotermiczna oporność kolagenu mięśni bydlęcych "ciepłych" i wychłodzonych

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
The influence of elevated fat content and brining process on muscle tissue from old cattle on the thermostability of collagen was the object of the study.
PL
Celem badań było stwierdzenie czy wzrastająca zawartość tkanki tłuszczowej w mięśniach jest związana z wielkością termohydrolizy zawartej w nich tkanki łącznej . oraz czy zastosowanie soli peklujących do mięśni ,,ciepłych" i wychłodzonych może oddziaływać na hydrotermiczną oporność kolagenu. Doświadczenie przeprowadzono na mięśniach karku 8-12-letnich krów, które różniły się stopniem otłuszczenia. Analizowano mięśnie „cieple" i wychłodzone do 4°C, po 24 h schładzania. Wpływ solanki peklującej na hydrotermiczną oporność kolagenu badano po 72 h peklowania. Badania wykazały, te termohydroliza kolagenu jest wyższa w tkance mięśniowej zawierającej więcej śród- i okołomięśniowego tłuszczu (klasa 2) aniżeli w mięśniach zawierających więcej tkanki łącznej (klasa 3). W mięśniach klasy drugiej po 72 h przechowywania w temp. 6°C, 37,6% kolagenu ulegało termohydrolizie, podczas gdy w mięśniach klasy trzeciej tylko 9,7% czyli o 27,9% mniej. Gdy peklowaniu poddano mięśnie cieple, po 72 h procesu w mięśniach klasy drugiej 22,7% kolagenu ulegało termohydrolizie a w przypadku mięśni 3 klasy - 9,8%. Przeprowadzając badania na mięśniach uprzednio wychłodzonych wielkość termohydrolizy kolagenu wynosiła : 16,1% w mięśniach klasy drugiej i 12,9% w mięśniach klasy trzeciej. Wstępne wyniki badań prezentowane w tej pracy sugerują, że zarówno zawartość tłuszczu w tkance mięśniowej bydła oraz temperatura mięśni wpływają na wielkość termohydrolizy kolagenu.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

08

Numer

3-4

Opis fizyczny

p.141-147,fig.,ref.

Twórcy

  • Department of Food Technology of Animal Origin, Agricultural University, Poznan, Poland
  • Department of Food Technology of Animal Origin, Agricultural University, Poznan, Poland
autor
  • Department of Food Technology of Animal Origin, Agricultural University, Poznan, Poland

Bibliografia

  • 1. Bailey A. J., Restall D. J., Sims ·T. J., Duance V. C.: J. Sci. Fd Agric., 1979, 30, 203.
  • 2. Hamm R.: Kolloidchemie des Fleisches, Paul Parey, Berlin 1972.
  • 3. Kopp J.: XXIII . Europ. Congress Meat Research Workers, Moscow 1977.
  • 4. Pawłowskij P. E., Palmin W. W.: Piscewaja Promyslennost, Moskwa 1975.
  • 5. Ramanathan N.: Collagen. Interscience Publishers John Willy et Sons. New York, London, 1962.
  • 6. Shomokomaki M., Eldsen D. F., Bailey A. J.: J. Fd. Science, 1972, 37, 892.
  • 7. Tyszkiewicz S.: Przem. Spoż., 1979, 33, 218.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-6aae8801-e10c-4b87-b7e9-43b5f56a4d54
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.