Przejdź do menu głównego
Przejdź do treści
PL
|
EN
Szukaj
Przeglądaj
Pomoc
O nas
test
Preferencje
Polski
English
Język
Widoczny
[Schowaj]
Abstrakt
10
20
50
100
Liczba wyników
Numer - szczegóły
Adres strony
Kopiuj
Wydawca
-
Czasopismo
Żywienie Człowieka i Metabolizm. Suplement
Rocznik
2005
Tom
32
Numer
1 cz.1
Identyfikatory
Okładka
Zawartość wolumenu
1 cz.1
artykuł:
L-karnityna - zastosowanie w praktyce klinicznej
(
Lysiak-Szydlowska W.
)
artykuł:
Zaburzenia gospodarki magnezowej u chorych z przewlekłą niewydolnością nerek
(
Walasek L.
,
Rzeszotarski J.
,
Marszalek A.
)
artykuł:
Wpływ składu diety i jej suplementacji składnikami mineralnymi na wskaźniki antyoksydacyjne w krwi i wątrobie szczura
(
Friedrich M.
,
Sawicka A.
)
artykuł:
Wpływ suplementacji kwasami tłuszczowymi omega-3 na poziom żelaza i wybrane parametry krwi u wegetarian podczas wysiłku fizycznego
(
Poprzecki S.
,
Zebrowska A.
)
artykuł:
Wartość odżywcza całodziennych racji pokarmowych młodzieży z regionu kujawsko - pomorskiego
(
Przybyszewska J.
,
Walus A.
,
Jaworowska A.
)
artykuł:
Ocena zawartości cynku i miedzi w wybranych produktach przeznaczonych do żywienia niemowląt i małych dzieci
(
Marzec A.
,
Marzec Z.
,
Zareba S.
)
artykuł:
Wiedza z zakresu żywienia uczniów średnich szkół zawodowych o profilu gastronomicznym
(
Urbanska I.
,
Czarniecka-Skubina E.
)
artykuł:
Sposób żywienia 16-letniej młodzieży z obszarów mniej zurbanizowanych Polski Północno-Wschodniej, a sytuacja ekonomiczna
(
Walus A.
,
Wadolowska L.
,
Cichon R.
)
artykuł:
Zawartość składników mineralnych w obiadach w wybranej stołówce szkolnej w okresie wiosennym
(
Klebaniuk R.
,
Czech. A.
,
Semeniuk V.
)
artykuł:
Zawartość elementów mineralnych w dietach przedszkolnych w zależności od pory roku
(
Czech A.
,
Semeniuk V.
,
Klebaniuk R.
)
artykuł:
Jakość wyżywienia wybranymi składnikami mineralnymi w gospodarstwach domowych w Polsce w latach 1980-2000
(
Gornicka M.
,
Gronowska-Senger A.
)
artykuł:
Wpływ nawyków żywieniowych na stężenie miedzi w surowicy krwi
(
Borawska M. H.
,
Markiewicz R.
,
Witkowska A.
,
Socha K.
)
artykuł:
Powszechność stosowania suplementów chroniących przed stresem oksydacyjnym w grupie wegetarian
(
Nazarewicz R.
)
artykuł:
Żywienie w obiektach schronowych
(
Szostka K.
,
Sciesinski K.
,
Bzdega J.
)
artykuł:
Składniki mineralne - porównanie obliczeń teoretycznych i wyników badań analitycznych
(
Szponar L.
,
Gielecinska I.
)
artykuł:
Zmiana zawartości błonnika pokarmowego w pieczywie i jej wpływ na poziom tego składnika w wybranych dietach
(
Paczkowska M.
,
Kunachowicz H.
)
artykuł:
Zawartość wybranych składników mineralnych w dietach dziewcząt w wieku pokwitania a gęstość mineralna kości
(
Wajszczyk B.
,
Charzewska J.
,
Chabros E.
,
Rogalska-Niedzwiedz M.
,
Chwojnowska Z.
)
artykuł:
Importance of vitamins - recommendation for intake
(
Fajfrova J.
,
Hlubik P.
,
Pavlik V.
,
Stritecka H.
,
Halajcuk T.
,
Fajfr M.
)
artykuł:
Spożycie wapnia z produktów mlecznych przez osiemnastoletnią młodzież w zależności od czynników socjoekonomicznych
(
Szymelfejnik E. J.
,
Wadolowska L.
,
Cichon R.
,
Bandurska-Stankiewicz E.
)
artykuł:
Wybrane aspekty wpływu żywienia na bezpieczeństwo nurkowania
(
Konarski M.
,
Siermontowski P.
,
Olszanski R.
)
artykuł:
Nadzór sanitarnohigieniczny realizowany przez mobilne laboratorium biologiczne w Republice Iraku
(
Zdrojewski A.
,
Korcz S.
,
Rybaczek M.
,
Lasocki K.
)
artykuł:
Wartość odżywcza i zawartość składników mineralnych w jabłkach odmiany Jonica wyprodukowanych w sadach województwa lubelskiego
(
Kiczorowska B.
,
Kiczorowski P.
)
artykuł:
Analiza diet otyłych nastolatków w aspekcie gospodarki wapniowo-fosforanowej
(
Weker H.
,
Wiech M.
)
artykuł:
Ocena zawartości wapnia, fosforu i magnezu w całodziennych racjach pokarmowych wybranych grup ludności
(
Krejpcio Z.
,
Staniek H.
,
Smigiel-Papinska D.
,
Wojciak R. W.
,
Krol E.
)
artykuł:
Sposób żywienia a zawartość magnezu we włosach studentów AM w Białymstoku
(
Stefanska E.
,
Ostrowska L.
,
Czapska D.
,
Karczewski J.
)
artykuł:
Ocena zawartości wybranych składników mineralnych w całodziennych racjach pokarmowych młodzieży w wieku 13-15 lat
(
Jezewska-Zychowicz M.
)
artykuł:
Zmiany aromatu kawy z dodatkiem zbóż i buraków w ujęciu kinetycznym
(
Kwiatkowska-Sienkiewicz K.
)
artykuł:
Sledovani ztrat tekutin a mineralu pri zatezi jako podkladu pro jejich racionalni suplementaci
(
Chaloupka J.
,
Stritecka H.
,
Hlubik P.
,
Bednarcik P.
)
artykuł:
Sposób żywienia i stan odżywienia pacjentów z przewlekłą niewydolnością nerek leczonych dializami
(
Gajewska D.
,
Narojek L.
,
Kuczek B.
,
Ostrowska M.
)
artykuł:
Aktualne poglądy na temat wzbogacania żywności w wielonasycone kwasy tłuszczowe omega-3
(
Jaworska D.
,
Kolanowski W.
)
artykuł:
Źródła mikro i makroelementów w diecie uczniów ze środowiska wiejskiego i miejskiego
(
Medrela-Kuder E.
)
artykuł:
Preferencje dodatków do potraw mięsnych wśród studentów Wyższej Szkoły Wojsk Lądowych w Vyskove (Republika Czeska)
(
Jurikova J.
,
Pokorny J.
,
Dostalova J.
)
artykuł:
Zaopatrzenie w wodę w sytuacji kryzysowej
(
Bzdega J.
,
Lach J.
,
Bzdega W.
,
Szostka K.
)
artykuł:
Pojęcie wartości odżywczej w opinii konsumentów
(
Gutkowska K.
,
Ozimek I.
,
Osobka G.
)
artykuł:
Wpływ in vitro jonów chromu Cr plus 3 oraz selenu Se plus 4 i selenu Se minus 2 na procesy energetyczne u szczurów
(
Kuryl T.
,
Debski B.
,
Bertrandt J.
,
Klos A.
,
Gralak M.
)
artykuł:
Interakcje selenu z pierwiastkami biogennymi i toksycznymi. Cz.I. Interakcje z metalami śladowymi
(
Zagrodzki P.
,
Kawalec A.
)
artykuł:
Osteoporoza w życiu kobiety - realny czynnik zagrożenia zdrowia
(
Grygiel-Gorniak B.
,
Bolesławska I.
,
Przyslawski J.
)
artykuł:
Spożycie składników mineralnych w polskiej diecie
(
Dybkowska E.
,
Swiderski F.
,
Waszkiewicz-Robak B.
)
artykuł:
Porównanie wartości odżywczej wybranych diet redukcyjnych ze szczególnym uwzględnieniem składników mineralnych
(
Regula J.
,
Jeszka J.
,
Gramza A.
)
artykuł:
Jak odżywiają się dzieci w przebiegu nieswoistych zapaleń jelit?
(
Grzybowska K.
,
Grzybowski A.
,
Dziuda-Gorzkowska M. R.
,
Koziel B.
,
Majecka E.
,
Bieganski T.
)
artykuł:
Zawartość składników mineralnych w nasionach nowych odmian roślin strączkowych stosowanych w żywieniu ludzi
(
Grela E. R.
,
Rybinski W.
,
Nalewajko B.
,
Kowalczuk E.
)
artykuł:
Modele preferencji pokarmowych dziewcząt a zagrożenia niedoborami wybranych składników mineralnych
(
Czarnocinska J.
)
artykuł:
Zmiany w polskim ustawodawstwie żywnościowym w związku z integracją Polski z Unią Europejską
(
Filipiak-Florkiewicz A.
)
artykuł:
Wegetarianin w jednostce wojskowej
(
Lakomy R.
,
Rustecka M.
,
Ostalska J.
,
Bzdega W.
)
artykuł:
Rola wody i składników mineralnych w żywieniu polskich żołnierzy pełniących służbę w warunkach klimatu gorącego
(
Bertrandt J.
)
artykuł:
Program preventivni pece v ACR - riziko rozvoje ICHS
(
Stritecka H.
,
Hlubik P.
,
Chaloupka J.
)
artykuł:
Plnenie uloh programu ozdravenia vyzivy obyvatel'ov Slovenskej Republiky v posobnosti Ministerstva Obrany Slovenskej Republiky
(
Savrda I.
,
Rybarik D.
,
Lasakova O.
)
artykuł:
Analiza struktury źródeł wybranych składników mineralnych w "diecie optymalnej" Kwaśniewskiego
(
Pierzynowska J.
,
Drywien M.
,
Kolodziejczyk M.
)
artykuł:
Promocja zdrowego żywienia wśród dzieci objętych kształceniem zintegrowanym klas I-III wybranych szkół podstawowych z gminy Warszawa-Bielany
(
Ostalska J.
,
Bzdega J.
,
Klarecki D.
)
artykuł:
Percepcja otyłości
(
Kobos Z.
,
Bertrandt J.
,
Klos A.
,
Rozmysl E.
)
artykuł:
Znakowanie żywności w świetle wymagań Wspólnoty Europejskiej
(
Gertig H.
)
artykuł:
Badania biegłości w zakresie oznaczania migracji globalnej z opakowań żywności organizowane przez Państwowy Zakład Higieny
(
Cwiek-Ludwicka K.
,
Jurkiewicz M.
,
Stelmach A.
)
artykuł:
Wpływ diety niskobiałkowej i dodatku witaminy C na stężenie składników mineralnych w wątrobie szczurów
(
Gralak M. A.
,
Bertrandt J.
,
Klos A.
,
Stryczek A. B.
,
Debski B.
)
artykuł:
Wpływ popularyzacji wiedzy o wartości odżywczej warzyw na sprzedaż surówek i sałatek w restauracji zależnie od jej lokalizacji
(
Czarnocinska J.
,
Dembinski A.
,
Gawecki J.
)
artykuł:
Wpływ selenu na równowagę oksydacyjno-antyoksydacyjną i funkcję komórek śródbłonka
(
Krzesinski P.
,
Kura M.
,
Kowalczyk E.
,
Blaszczyk J.
)
artykuł:
Źródła składników pokarmowych, w tym mineralnych w żywieniu kobiet w okresie ciąży
(
Weker H.
,
Strucinska M.
,
Wiech M.
)
artykuł:
Spożycie składników mineralnych z dietą oraz stan odżywienia pacjentów z przewlekłą chorobą nerek
(
Kozłowska L.
,
Rosolowska-Huszcz D.
,
Rydzewski A.
)
artykuł:
Porównanie spożycia wybranych pierwiastków w całodziennych racjach pokarmowych warszawskich studentów medycyny w latach 2001-2004
(
Ziolkowska A.
,
Ostrowska A.
)
artykuł:
Porównanie zawartości energii i wybranych składników mineralnych w całodziennych racjach pokarmowych stosowanych w żywieniu polskich sportowców w latach 1998 i 2003
(
Szczepanska B.
,
Malczewska-Lenczowska J.
)
artykuł:
Rola antyoksydantów i biopierwiastków zawartych w diecie w prewencji chorób nowotworowych i chorób układu krążenia
(
Graczyk A.
,
Bombalska A.
,
Romiszewska A.
)
artykuł:
Uzupełnianie diety preparatami witaminowo-mineralnymi przez młodzież w zależności od płci, miejsca zamieszkania, wskaźnika BMI oraz zwyczajów żywieniowych
(
Filipiak-Florkiewicz A.
,
Cieslik E.
,
Tlalka A.
)
artykuł:
Porównanie zachowań żywieniowych i aktywności fizycznej wśród studentów stosujących dietę tradycyjną oraz wegetariańską
(
Jagielski P.
,
Schlegel-Zawadzka M.
)
artykuł:
Zawartość tłuszczu i skład kwasów tłuszczowych w wybranych grupach produktów spożywczych, pobranych z rynku na terenie Polski w 2004 r.
(
Mojska H.
,
Balas J.
,
Gielecinska I.
,
Pawlicka M.
,
Szponar L.
)
artykuł:
Mleko jako źródło składników mineralnych
(
Klebaniuk R.
,
Grela E. R.
,
Semeniuk V.
)
artykuł:
Zastosowanie wielowymiarowych technik eksploracyjnych w analizie zachowań osób w podeszłym związanych z żywnością. Badania pilotowe. Projekt Senior Food-QOL
(
Slowinska M. A.
,
Wadolowska L.
,
Danowska-Oziewicz M.
,
Cichon R.
,
Niedzwiedzka E.
,
Walus A.
,
Szymelfejnik E.
)
artykuł:
Zaburzenia gospodarki wapniowo-fosforanowej jako czynnik ryzyka chorób sercowo-naczyniowych u chorych chorych z przewlekłą niewydolnością nerek
(
Rzeszotarski J.
,
Walasek L.
,
Marszalek A.
)
artykuł:
Zawartość wybranych metali oraz azotanów i azotynów w owocach żurawiny błotnej oraz borówki czarnej i czerwonej z rejonu Lubelszczyzny
(
Ognik K.
,
Sembratowicz I.
,
Truchlinski J.
)
artykuł:
Zawartość wybrany makropierwiastków w całodziennych racjach pokarmowych osób dorosłych z regionu Wielkopolski
(
Boleslawska I.
,
Przysławski J.
)
artykuł:
Mięso zwierząt wolnożyjących - potencjalnym źródłem zakażenia Francisella tularensis
(
Osiak B.
,
Gawel J.
)
artykuł:
Dekadowa dieta uniwersalna z uwzględnieniem różnic religijnych
(
Lakomy R.
,
Bzdega J.
,
Rustecka M.
)
artykuł:
Vitamins used since childbirth till teenage
(
Hlubik P.
,
Fajfrova J.
)
artykuł:
Wpływ termooksydacyjnie zmienionych tłuszczów roślinnych na wydzielanie 8-hydroksy-2-deoksyguanozy w moczu szczurów
(
Tokarz A.
,
Bobrowska B.
,
Kosk M.
)
artykuł:
Ocena spożycia składników mineralnych wśród studentów SGGW w Warszawie
(
Bujko J.
,
Myszkowska-Ryciak J.
,
Nitka I.
)
artykuł:
Ocena poziomu spożycia wapnia i fosforu w całodziennych racjach pokarmowych dzieci z powiatu bialskiego
(
Czeczelewski J.
,
Raczynski G.
)
artykuł:
Wpływ służby wojskowej na aktywność kinazy kreatynowej, aminotransferazy asparaginianowej, aminotransferazy alaninowej i dehydrogenazy hydroksymaślanowej w surowicy
(
Faff J.
,
Dudko J.
,
Drybanski P.
)
artykuł:
Ocena sposobu żywienia ciężarnych w aspekcie podaży wapnia i żelaza
(
Smigiel-Papinska D.
,
Wojciak R. W.
,
Krejpcio Z.
,
Staniek H.
,
Krol E.
)
artykuł:
Ocena zmian zawartości wybranych składników mineralnych w dietach starszych kobiet w latach 1992-2002
(
Chabros E.
,
Charzewska J.
,
Wajszczyk B.
,
Rogalska-Niedzwiedz M.
,
Chwojnowska Z.
)
artykuł:
Analiza spożycia wybranych składników mineralnych przez pacjentki z osteoporozą
(
Bawa S.
,
Kowaluk B.
,
Wichrowska H.
)
artykuł:
Znaczenie informacji o wartości odżywczej produktu żywnościowego w zachowaniach nabywczych konsumentów
(
Ozimek I.
,
Gutkowska K.
)
artykuł:
Własności antyoksydacyjne soków znajdujących się na rynku polskim
(
Bombalska A.
,
Romiszewska A.
,
Graczyk A.
)
artykuł:
Oprogramowanie komputerowe w procesie produkcji żywności
(
Radziejewski H.
)
artykuł:
Ocena narażenia mieszkańców Lubelszczyzny na kadm i ołów pobierane z całodobowymi dietami
(
Marzec Z.
,
Marzec A.
,
Zareba S.
)
artykuł:
Dobowe spożycie makro- i mikroskładników przez uczniów klas IV-VI z wybranych łódzkich szkół podstawowych, a zagrożenia dla zdrowia
(
Paradowska-Stankiewicz I.
,
Grzybowski A.
)
artykuł:
Stan odżywienia 16-letniej młodzieży z obszarów mniej zurbanizowanych Polski Północno-Wschodniej, a sytuacja ekonomiczna
(
Walus A.
,
Wadolowska L.
,
Cichon R.
)
artykuł:
Ocena procesów poznawczych przed i w trakcie suplementacji magnezem osób narażonych na przewlekły, wieloczynnikowy stres
(
Ligocki P.
,
Tarnowski A.
,
Walasek L.
)
artykuł:
Nowelizacja tabel składu i wartości odżywczej żywności. Zmiany w ciągu ostatnich lat
(
Kunachowicz H.
,
Iwanow K.
,
Ratkovska B.
,
Przygoda B.
,
Nadolna I.
)
artykuł:
Dieta a zawartość cynku w surowicy krwi, subkomórkowej ścianie i skrzeplinie przyściennej tętniaka aorty
(
Socha K.
,
Borawska M.
,
Gacko M.
,
Guzowski A.
,
Markiewicz R.
)
artykuł:
Ocena spożycia żelaza, cynku i miedzi przez studentów w całodziennych racjach pokarmowych i suplementach
(
Oledzka R.
,
Karpinska D.
,
Majewska W.
,
Bobrowska B.
)
artykuł:
Projekt podpory zdravi - prubezne vysledky
(
Stritecka H.
,
Hlubik P.
,
Voseckova A.
,
Pavlik V.
)
artykuł:
Ocena sposobu żywienia studentów Wydziału Farmaceutycznego Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie w latach 2003 i 2004. Część I. Składniki mineralne
(
Pasko P.
,
Krosniak M.
,
Chlopicka J.
,
Zagrodnik I.
,
Zachwieja Z.
)
artykuł:
Ocena poziomu metali ciężkich w wybranej żywności wygodnej
(
Krejpcio Z.
,
Krol E.
,
Wojciak R. W.
,
Smigiel-Papinska D.
,
Staniek H.
,
Sionkowski S.
)
artykuł:
Ocena wyników testu czasu reakcji prostej i czasu reakcji z wyborem u pilotów wojskowych w czasie suplementacji magnezem
(
Ligocki P.
,
Tarnowski A.
,
Walasek L.
)
artykuł:
Przeciwutleniające właściwości pieczarki hodowlanej (Agaricus bisporus)
(
Rajewska J.
,
Balasinska B.
,
Debski B.
,
Kulasek G.
)
artykuł:
Monitoring zawartości wybranych biopierwiastków i metali toksycznych w sierści i tkankach zwierzyny łownej z terenów centralnej Polski
(
Dlugaszek M.
,
Kwapis J.
,
Mularczyk-Oliwa M.
)
artykuł:
Wykorzystanie proszkowego preparatu wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 do wzbogacania wybranych koncentratów spożywczych
(
Kolanowski W.
,
Lis M.
,
Smoczek J.
,
Laufenberg G.
)
artykuł:
Znaczenie miedzi dla równowagi oksydacyjno-antyoksydacyjnej i mechanizmy odpowiedzialne za tę homeostazę
(
Kura M.
,
Krzesinski P.
,
Kowalczyk E.
,
Blaszczyk J.
)
artykuł:
Wpływ podania rosnącym świniom cynku w mieszankach na jego zawartość w surowicy krwi i mięsie wieprzowym
(
Rekiel A.
)
artykuł:
Stan miedzi i cynku w organizmie w chorobach układu krążenia
(
Mielcarz G.
,
Grzymislawski M.
,
Torlinski L.
,
Walkowiak M.
,
Michalewicz M.
)
artykuł:
Biologicznie aktywne związki chromu (III) i ich znaczenie w żywieniu człowieka i farmakoterapii
(
Krejpcio Z.
,
Szymusiak H.
,
Wojciak R. W.
,
Zielinski R.
)
artykuł:
Zawartość selenu w wątrobie zwierząt hodowlanych i dzikich
(
Borawska M. H.
,
Markiewicz R.
,
Socha K.
)
artykuł:
Ocena sposobu żywienia osób cierpiących na nawykowe zaparcia stolca
(
Lach J.
,
Bany J.
,
Bzdega J.
,
Kiezel G.
,
Chrabol-Sura A.
)
artykuł:
Ocena zawartości wybranych składników mineralnych w całodziennej racji pokarmowej studentów uprawiających sport
(
Czapska D.
,
Ostrowska L.
,
Stefanska E.
,
Karczewski J.
)
artykuł:
Magnez - pierwiastek życia. Wpływ antropopresji na zawartość magnezu w miodach pszczelich, pochodzących z dwóch rejonów Polski
(
Michalik P.
,
Kosla T.
,
Skibniewska E.
)
artykuł:
Potencjalna rola niektórych antyoksydantów i pierwiastków śladowych w patogenezie choroby nowotworowej
(
Wasowicz W.
,
Gromadzinska J.
)
artykuł:
Zawartość wybranych elementów w racjach pokarmowych pobranych ze stołówki Wyższej Szkoły Wojskowej Wojska Lądowego w Vyskove (Republika Czeska)
(
Jurikova J.
,
Grametbauer P.
,
Kalacova M.
)
artykuł:
Z historii zaopatrzenia okrętów w wodę pitną
(
Dega K.
,
Kierznikowicz B.
,
Morawiec B.
)
artykuł:
Status tkanki kostnej a sposób żywienia kobiet
(
Przybylowicz K.
,
Przybyszewska J.
,
Cichon R.
,
Wadolowska L.
,
Sternal L.
)
artykuł:
Wpływ pobytu pilotów wojskowych na obozie szkoleniowo-kondycyjnym w Zakopanem na ich stan odżywienia
(
Klos A.
,
Bertrandt J.
,
Bieniek R.
,
Rozmysl E.
,
Kobos Z.
,
Toczek J.
)
artykuł:
Zawartość miedzi i cynku w mleku i wybranych produktach mleczarskich
(
Radzyminska M.
,
Skibniewska K. A.
,
Markiewicz K.
,
Smoczynski S. S.
)
artykuł:
Wybrane składniki pokarmowe w żywieniu młodzieży poznańskich szkół średnich
(
Maruszewska M.
,
Przyslawski J.
)
artykuł:
Wpływ spożycia soków/nektarów wzbogacanych w wapń na gęstość mineralną kości u żołnierzy pełniących służbę w jednostkach Kawalerii Powietrznej
(
Bertrandt J.
,
Klos A.
,
Rozmysl E.
,
Kozicki T.
,
Kobos Z.
)
artykuł:
Preferencje produktów i potraw wśród żołnierzy wojsk lotniczych w Poznaniu
(
Szczepaniak B.
,
Gorecka D.
,
Flaczyk E.
)
artykuł:
Force plate measurement of human hemodynamics
(
Kriz J.
,
Martinik K.
,
Seba P.
,
Tosnerova V.
)
rozwiń roczniki
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.