PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1979 | 05 | 4 |

Tytuł artykułu

Studies on usability of phytic acid determination for estimation of soybean protein content in meat products

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

PL
Badania nad przydatnością oznaczania kwasu fitynowego do określania zawartości białka sojowego w produktach mięsnych

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
The usability of determining phytic acid for analytical control of soybean proteins in meat products was investigated. It has been found that the content of phytic phosphorus in .soybean preparation of isolate and concentrate types depend evidently of the content of proteins. Beef meat blends containing 2, 4 and 6% on soybean isolates and concentrates were prepared and analysed. Phytic P determined in these blends was proportional to the amount of substitute added. No correlation was found between total P and soybean protein added.
PL
W pracy zaproponowano i sprawdzono metodę ilościowego oznaczania dodatku białka sojowego do produktów mięsnych, opartą na oznaczaniu zawartości fosforu fitynianowego. Wykonano oznaczenia Pm w wielu preparatach białka sojowego typu koncentratu i izolatu. Stwierdzono, że zawartość fosforu fitynianowego w tych produktach jest proporcjonalna do zawartości białka i nie zależy od rodzaju produktu. Sporządzono farsze mięsa wołowego z dodatkiem 2, 4 i 6% izolatów i koncentratów białka sojowego. Oznaczenia wykazały wzrost zawartości fosforu fitynianowego proporcjonalny do ilości wprowadzonego substytutu. Nie stwierdzono istnienia korelacji między zawartością fosforu całkowitego a wielkością dodatku białka sojowego.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

05

Numer

4

Opis fizyczny

p.331-335,fig.,ref.

Twórcy

autor
  • Department of Food Technology, Warsaw Agricultutal University, Grochowska 272, 03-849 Warsaw, Poland
autor
  • Department of Food Technology, Warsaw Agricultutal University, Grochowska 272, 03-849 Warsaw, Poland

Bibliografia

  • 1. Bailey F. J.: J. Sci. Food Agric., 1976, 27, 827.
  • 2. Bennett O. L.: J. AOAC -1948, 31, 513.
  • 3. Gillberg L., Tomell B.: J. Food Sci., 1976, 41, 1063.
  • 4. Harris W. D., Popot D.: J. Am. Oil. Chem. Soc., 1954, 31, 124.
  • 5. Hoffmann K., Penny I. F.: Fleischwirtschaft 1971, 51, 577.
  • 6. Kozłowska H., Nowak J., Zadernowski R.: Zesz. Nauk. Akad. Roln.-Techn. w Olsztynie 1977, 11, 133.
  • 7. Lee Y. B., Richsanrua E. C., Hagberg E. C., Briskey E. J .: J . Food Sci., 197.5, 40, 380.
  • 8. Rutkowska U., Trzebska-Jooke J.: Roczn. PZH 1973, 24, 707.
  • 9. Samotu,s B., Schwimmer S.: Biochim. Biophys. Acta 1002, 57, 389.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-69042dd9-7de2-42fe-96d7-dd01b311223b
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.