PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2016 | 1[39] |

Tytuł artykułu

Consumer attitude and behaviour towards food waste

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

PL
Postawy i zachowania konsumentów względem zjawiska związanego z marnowaniem żywności

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
This paper presents the attitudes and behaviour of young consumers towards food waste based on a pilot qualitative research and data published in the literature. Qualitative research was conducted with the use of focus group method, with approximately 8–10 selected students per group. Four focus group sessions were held, with open discussion led by a moderator and the scenario containing problematic issues. The study included a total of thirty-seven students, aged 22– 25 years. Studies have shown that negative attitude of household towards food waste is not frequently reflected in consumers’ behaviour, despite their fundamental knowledge on how to reduce food waste. Respondents emphasized the need for educational campaigns. Properly selected and presented information will stimulate both consumer’s attitude and behaviour.
PL
W pracy omówiono postawy i zachowania młodych konsumentów względem zjawiska marnowania żywności na podstawie pilotażowych badań jakościowych własnych oraz danych opublikowanych w literaturze przedmiotu. Badania własne przeprowadzono z wykorzystaniem metody zogniskowanych wywiadów grupowych, w grupach 8–10 osób. Przeprowadzono cztery sesje fokusowe, które polegały na swobodnej dyskusji kierowanej przez moderatora, według scenariusza zawierającego kwestie problemowe. W badaniu uczestniczyło ogółem trzydziestu siedmiu studentów, w wieku 22–25 lat. Badania wykazały, że prezentowane w gospodarstwach domowych negatywne postawy względem zjawiska marnowania żywności często nie mają odzwierciedlenia w zachowaniach, pomimo posiadanej przez badanych elementarnej wiedzy dotyczącej sposobów ograniczenia marnowania żywności. Respondenci wskazywali na konieczność prowadzenia kampanii edukacyjnych, gdzie odpowiednio dobrany i prezentowany przekaz informacyjny stymulować będzie zarówno postawy, jak i zachowania konsumentów.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Numer

Opis fizyczny

p.175-181,ref.

Twórcy

  • University of Warmia and Mazury in Olsztyn, Cieszynski Sq. 1, 10-957 Olsztyn, Poland
  • University of Warmia and Mazury in Olsztyn, Olsztyn, Poland
  • University of Warmia and Mazury in Olsztyn, Olsztyn, Poland

Bibliografia

  • Achremowicz, B. (2012). Czy stać nas na marnowanie żywności? Przem. Spoż., 10, 45–47.
  • Aschemann-Witzel, J., de Hooge, I., Amani, P., Bech-Larsen, T., Oostindjer, M. (2015). Consumer-Related Food Waste: Causes and Potential for Action. Sustainability, 7, 6457–6477.
  • Bamberg, S. (2003). How does environmental concern influence specific environmentally related behaviors? A new answer to an old question. J. Environ. Psychol., 23, 21–32.
  • Barr, S. (2007). Factors influencing environmental attitudes and behaviors: A UK case study of household waste management. Environ. Behav., 39, 435–473.
  • Dąbrowska, A., Janoś-Kresło, M. (2013). Marnowanie żywności jako problem społeczny. Hand. Wewn., 4, 14–26.
  • Dunlap, R. E., van Liere, K. D., Mertig, A. G., Jones, R. E. (2000). Measuring endorsement of the new ecological paradigm: A revised NEP scale. J. Soc. Issues, 56, 425–442.
  • EPRS (2014). Tackling Food Waste. The EU’s Contribution to a Global Issue. European Parliamentary Research Service. Briefi ng. Retrieved July 15th 2015 from: http://www.europarl.europa.eu/RegData/bibliotheque/briefing/2014/130678/LDM_BRI(2014)130678_REV1_EN.pdf
  • EUFIC (2012). Jak zminimalizować marnowanie żywności? Retrieved from: http://www.eufi c.org/article/pl/artid/How-to-minimise-food-waste.
  • European Parliament (2012). European Parliament resolution of 19 January 2012 on how to avoid food wastage: strategies for a more efficient food chain in the EU. (OJ C 227E, 06.08.2013, p. 25) [on the extent of the problem see Preparatory Study on Food Waste across EU 27, European Commission (DG ENV)].
  • FAO (2011). Global food losses and food waste: extent, causes and prevention, the Swedish Institute for Food and Biotechnology, May 2011, a report for the Food and Agriculture Organization of the United Nations. Retrieved from: http://www.fao.org/docrep/014/mb060e/mb060e00.pdf
  • FAO (2013). Food wastage footprint: Impacts on natural resources. Summary report. Retrieved from: http://www.fao.org/docrep/018/i3347e/i3347e.pdf.
  • Fransson, N., Gärling, T. (1999). Environmental concern: Conceptual defi nitions, measurement methods, and research findings. J. Environ. Psychol., 19, 369–382.
  • Fusions. Drivers of current food waste generation, threats of future increase and opportunities for reduction (n.d.). Retrieved July 15th 2015 from: http://www.eu-fusions.org/.
  • Gjerres, M., Gaiani, S. (2013). Household food waste in Nordic countries: Estimations and ethical implications. Etik i Praksis. Nord. J. Appl. Ethics, 7, 6–23.
  • Graham-Rowe, E., Jessop, D. C., Sparks, P. (2015). Predicting household food waste reduction using an extended theory of planned behavior. Resour., Conserv. Recy., 101, 194–202.
  • Kołożyn-Krajewska, D., Wrzosek, M., Bilska, B., Krajewski, K. (2014). Ryzyko powstawania strat i marnotrawstwa żywności a możliwość ich ograniczenia (s. 5–16). W: T. Tarko, A. Duda-Chodak, M. Witczak, D. Najgebauer-Lejko (red.), Technologia produkcji i bezpieczeństwo żywności, Polskie Towarzystwo Technologów Żywności, Kraków.
  • Newsome, R., Balestrini, C. G., Baum, M. D., Corby, J., Fisher, W., Goodburn, K., Labuza, T. P., Prince, G., Thesmar, H. S., Yiannas, F. (2014). Applications and perceptions of date labeling of food. Compr. Rev. Food Sci. Food Saf., 13, 745–769.
  • Quested, T. E., Marsh, E., Sturrell, D., Parry, A. D. (2013). Spaghetti soup: the complex world of food waste behaviours. Resour. Conserv. Recycl., 79, 43–51.
  • Schultz, P. W., Zelezny, L. (1999). Values as predictors of environmental attitudes: Evidence for consistency across 14 countries. J. Environ. Psychol., 19, 255–265.
  • Segun, C., Pelletier, L. G., Hunsley, J. (1998). Toward a model of environmental activism. Environ. Behav., 30, 628–652.
  • Swami, V., Chamorro-Premuzic, T., Snelgar, R, Furnham, A. (2011). Personality, individual diff erences, and demographic antecedents of self-reported household waste management behaviours. J. Environ. Psychol., 31, 21–26.
  • Van Boxstael, S., Devlieghere, F., Berkvens, D., Vermeulen, A., Uyttendaele, M. (2014) Understanding and attitude regarding the shelf life labels and dates on pre-packed food products by Belgian consumers. Food Control, 37, 85–92.
  • Wrzosek, M., Kołożyn-Krajewska, D., Krajewski, K. (2012). Nieracjonalne wykorzystanie żywności – perspektywa globalna i odpowiedzialności społecznej. Prace Studentów i Młodych Pracowników Nauki. Teoria i praktyka zarządzania przedsiębiorstwem. Wybrane zagadnienia, IV, 59–72.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-68273210-447f-47e6-95fb-6cf12e2515d2
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.