PL
W pracy badano wpływ przechowywania na właściwości rekonstytucyjne suszonych jabłek. Badania przeprowadzono po 0,5; 1; 2,5 i 6 miesiącach przechowywania dla jabłek suszonych konwekcyjnie bez obróbki wstępnej oraz wstępnie odwadnianych w roztworze sacharozy i syropie skrobiowym. Stwierdzono, że długotrwałe przechowywanie powoduje zmniejszenie zdolności chłonięcia wody podczas rehydracji i zmiany w kinetyce dyfuzji suchej substancji. Wielkość tych zmian zależna była od rodzaju zastosowanej obróbki wstępnej.
EN
The effect of storage on reconstitution properties of dried apples was investigated. After 0.5; 1; 2.5 and 6 months the apples convective-dried without pre- treatment and pre-dehydrated in saccharose solution and starch syrup were examined. Long-term storage was found to bring about a decreased water absorbability during rehydration as well as changes in kinetics of dry matter diffusion. The changes appeared to depend on the kind of pretreatment applied.