PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2015 | 3 |
Tytuł artykułu

Rolniczo-ekonomiczne uwarunkowania uprawy soi w Polsce w aspekcie wszechstronności zastosowań i zrównoważonego rozwoju

Warianty tytułu
EN
Agro-economic determinants of soybean in Poland in terms of versatile application and sustainable development
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
Ze względu na zaobserwowane globalne ocieplenie klimatu, uprawa wczesnych odmian soi może być podjęta w warunkach klimatu umiarkowanego, czyli w Polsce. W artykule przedstawiono plonowanie soi, odmiany Merlin - jedynej zaprawionej i zaszczepionej bakteriami brodawkowymi, w oparciu o wyniki produkcyjne w trzech zootechnicznych zakładach doświadczalnych, położonych w zachodnim, ciepłym pasie naszego kraju. Uzyskano zróżnicowany poziom plonowania nasion soi postrzeganych jako źródło białka odmian nie GMO. Zasięg analizy poszerzono o porównanie kosztów i opłacalności soi w stosunku do rzepaku ozimego. Przewaga soi nad rzepakiem wynika z możliwości jej użycia jako rośliny wiążącej azot i stanowiącej użytek proekologiczny będący elementem zazielenienia.
EN
Because of the observed global warming, growing early varieties of soybeans can be taken in moderate climate conditions, ie in Poland. The article presents yielding of soybean variety Merlin - the only mingled and inoculated with soil bacteria Rhizobia, based on the production results of three animal experimental farms, located in the western and warm belt of our country. Achieved varying levels of perceived yielding soybeans, as a protein source of non-GMO varieties. The range of the analysis was extended to compare the costs and profitability of soybean versus oilseed rape. Soybean advantage over rape results from the possibility of its use as a binding plants use nitrogen and acting as part of ecological greening.
Wydawca
-
Rocznik
Numer
3
Opis fizyczny
s.71-82,tab.,bibliogr.
Twórcy
autor
  • Instytut Zootechniki - Państwowy Instytut Badawczy w Krakowie, Kraków
autor
  • Instytut Ekonomiczno-Społeczny, Uniwersytet Rolniczy im.Hugona Kołłątaja w Krakowie, Kraków
autor
  • Instytut Ekonomiczno-Społeczny, Uniwersytet Rolniczy im.Hugona Kołłątaja w Krakowie, Kraków
autor
  • Instytut Produkcji Roślinnej, Uniwersytet Rolniczy im.Hugona Kołłątaja w Krakowie, Kraków
Bibliografia
  • 1. Bujak K., Frant M. (2009): Wpływ mieszanek herbicydowych na plonowanie i zachwaszczenie pięciu odmian soi. Acta Agroph. 13(3): 601-613.
  • 2. Dobek T.K., Dobek M., Wojciechowska J. (2009): Ekonomiczne i energetyczne aspekty produkcji soi w warunkach polskiego rolnictwa. Inżynieria Rolnicza 6 (115), 37-43.
  • 3. Fenta B. A., Beebe S. E., Kunert K. J., Burridge J. D., Barlow K. M., Lynch J. P. Foyer Ch. H. (2014): Field phenotyping of soybean roots for drought stress tolerance. Agronomy 4: 418-435; doi:10.3390/agronomy4030418.
  • 4. Hartman G.L., West E. D., Herman T. K. (2011): Crops tkat feed the world. Soybean – worldwide production, use and constraints caused by pathogen and pests. Feed Sci. 3: 5-17.
  • 5. Krasowicz S., Kuś J., Igras J. (2009): Założenia do prognozy produkcji roślinnej w Polsce do roku 2020. IUNG-PIB, Puławy.
  • 6. Osiecka A., Wiatr K. (2009): Małe zainteresowanie choć korzyści znaczne. Nowoczesna Uprawa 12: 35-37.
  • 7. Pyziak K. (2013): Soja coraz lepiej rozpoznana. Top Agrar; Strączkowe w mistrzowskiej uprawie, 1/2013: 30-33.
  • 8. Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rade (WE) nr 1307/2013 ustanawiające przepisy dotyczące płatności bezpośrednich dla rolników na podstawie systemów wsparcia w ramach WPR, Komponent Zazielenienie art. 43-47.
  • 9. Starkel L., Kundzewicz Z.W. (2008): Konsekwencje zmian klimatu dla zagospodarowania przestrzennego kraju. Nauka 1: 85-101.
  • 10. Użytkowanie gruntów, powierzchnia zasiewów, i pogłowie zwierząt gospodarskich w 2012 r., GUS, Warszawa.
  • 11. Żmudzka E. (2009): Współczesne zmiany klimatu Polski. Acta Agrophysica, 13(2): 555-568.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-6760ffc7-8fba-45d2-a6d6-5e88e99531eb
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.