PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2000 | 02 | 3 |

Tytuł artykułu

Dostosowania przemysłu spożywczego do warunków rynkowych w okresie transformacji gospodarczej - próba oceny

Autorzy

Warianty tytułu

EN
Adjustment of the food processing to market conditions in terms of the transition of economy

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Głównym celem pracy jest ocena dostosowań przemysłu spożywczego do warunków rynkowych w Polsce w latach 90-tych. Stwierdzono, że w okresie transformacji rozwój tego sektora był zróżnicowany w poszczególnych branżach. Ponadto dostrzeżono, że sytuacja ekonomiczna i rozwój przemysłu spożywczego, niezależnie od czynników wewnętrznych, jest determinowany przez ogólne warunki makroekonomiczne.
EN
The main aim of the article is evaluate of adjustments food processing to market conditions in Poland in 90-s. One can stated that in terms of transition of economy, the development this sector was differentiated in particular branches. Moreover pointed that economic situation and development of the food processing independently of internal factors it is determinated by general macroeconomic conditions.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

02

Numer

3

Opis fizyczny

s.11-16,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Akademia Ekonomiczna w Poznaniu, Poznań

Bibliografia

  • Adamowicz M. (1997): Przystosowanie rolnictwa polskiego do zmian rynkowych oraz wymagań integracji z Unią Europejską. [W:] Agrobiznes i obszary wiejskie wobec integracji z UE - nadzieje, szanse, obawy. IV Kongres SERiA, Szczecin, s.236-238.
  • Guzek M. i in. (1999): Wpływ przewag komparatywnych wobec Unii Europejskiej na procesy dostosowawcze polskiego rolnictwa i gospodarki żywnościowej. IKiCHZ, Warszawa, s.74.
  • Maszek M. (1999): W obliczu europejskiej konkurencji - nie będzie tak źle! BOSS-ROLNICTWO, nr 24, s. 14-15.
  • Urban R. (1998): Rynek i przemysł spożywczy. [W:] Rynek Spożywczy w Polsce'98. Merkuriusz Polski.
  • Urban R. (1999): Przemysł spożywczy w okresie transformacji. Przemysł spożywczy nr 9, s. 14-15.
  • Urban R. (1999): Wyniki produkcyjne przemysłu spożywczego. [W:] Analiza produkcyjno-ekonomicznej sytuacji rolnictwa i gospodarki żywnościowej w 1998 r. IERiGŻ, Warszawa.
  • Woś A., (1996): Agrobiznes-maicroekonomika. Tom I. Wyd. Key Text, Warszawa.
  • Zarzycki M. (1999): Jak zwiększyć eksport artykułów rolno-spożywczych. BOSS-EXPORT-IMPORT nr 7, s.16.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-66fec6e6-a49a-469a-a1f4-07162e688a91
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.