PL
Przeprowadzono badania na szczurach laboratoryjnych nad przyswajaniem cynku z racji pokarmowej spożywanej przez ludzi. Racje przygotowano w laboratorium z około 70 produktów spożywczych. Poziom białka w racji wynosił około 15°/o, zawartość cynku — 15 mg 11000 g s.m. Kontrolę stanowiła dieta o zbliżonej ilości białka i cynku, źródłem białka była kazeina i gluten (1:1). Stwierdzono stosunkowo wysokie wchłanianie cynku z racji (37,2%), podobne w obu grupach przyrosty masy ciała, zbliżoną zawartość cynku w surowicy krwi (0,22 mg /dl) i sierści zwierząt (18,1 mg/100 g). Należy przypuszczać, że podobnie wysokiego przyswajania cynku z mieszanej racji pokarmowej można oczekiwać i u ludzi.
EN
The reported study was carried out on laboratory rats for the determination of zinc availability from daily food ration consumed by humans. The ration was prepared in laboratory from about 70 food products. The protein content in the ration was about 15%, zinc content 15 mg/1000 g of dry mass. For control a diet was used with similar content of protein and zinc. Protein was supplied as casein and gluten (1:1). A relatively high absorption of zinc from the ration was found (37.2%), similar in both groups weight gains, similar zinc level in serum (0.22 mg/ /dl) and in animal hair (18.1 mg/100 g). It may be supposed that similarly high availability of zinc takes place in humans consuming such mixed food rations.