PL
Celem badań było określenie związku wariantów genetycznych β-laktoglobuliny (BLG) i κ-kazeiny (CSN3) z zawartością wybranych białek serwatkowych w mleku krów czerech ras. Materiał do badań stanowiły próby krwi i mleka pobrane od 213 krów 4 ras, w tym dwóch wysokoprodukcyjnych: polskiej holsztyńsko-fryzyjskiej odmiany czarno-białej (PHF HO, n = 63) ijersey (JE, n = 50) oraz dwóch ras rodzimych: polskiej czerwonej (RP, n = 50) i białogrzbietej (BG, n = 50). Genotypy β-laktoglobulinyi κ-kazeiny oznaczono metodą PCR-RFLP. Oceniono 558 próbek mleka, w których oznaczono zawartość białek serwatkowych (α-laktoalbuminy, β-laktoglobuliny, albuminy serum (BSA) i laktoferyny) przy zastosowaniu wysokosprawnej chro-matografii cieczowej w odwróconym układzie faz (RP-HPLC). Wykazano, że krowy RP produko-wały mleko o większej zawartości β-laktoglobuliny (o 0,47 g/l) i α-laktoalbuminy (o 0,18 g/l) wporównaniu z PHF HO. W przypadku mleka krów rasy BG różnice te wynosiły odpowiednio: 0,49 i 0,16 g/l. W odniesieniu do laktoferyny również stwierdzono zdecydowanie większą zawar-tość tego białka w mleku krów ras RP i BG. Wykazano, że obecność alleluA BLG była zawiązana z większą zawartością β-laktoglobuliny w mleku i jednocześnie niższą laktoferyny. Obecność alleluA CSN3 łączyła się natomiast z wyższą koncentracją β-laktoglobuliny oraz α-laktoalbuminy. Nie wykazano zależności między formami polimorficznymi BLG i CSN3 azawartością BSA.
EN
The aim of the study was to determine the relationship of β-lactoglobulin (BLG) and κ-casein (CSN3) genetic variants with the content of selected whey proteinsin milk of cows of two breeds. The research included blood and milk samples taken from 213 cows of four breeds, in that two of high-productivity: Polish Holstein-Friesian Black and White variety (PHF HO, n = 63) and Jersey (JE, n = 50), and two native breeds: Polish Red (RP, n = 50) and White-backed (BG, n= 50). The β-lactoglobulin and κ-casein genotypes were determined by PCR-RFLP. The RP-HPLC method was used for whey protein content (α-lactalbumin, β-lactoglobulin, bovine serum albumin (BSA) and lactoferrin) determination in 558 milk samples. It was shown that RP cows produced milk with a higher content of β-lactoglobulin (0.47 g/l) and α-lactalbumin (0.18g/l) compared to PHF HO. In the case of milk obtained from BG cows, the differences were 0.49 and 0.16 g/l, respectively. Lactoferrin content was also definitely higher in the milk of RP and BG cows. It was proved that the presence of A BLG allele was associated with a higher β-lactoglobulin content in milk and lower lactoferrin at the same time. However, the presence of Aallele CSN3 was connected with a higher concentration of β-lactoglobulin and α-lactalbumin. No correlation was found between BLG and CSN3 polymorphic forms and BSA content.