PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2011 | 62 |

Tytuł artykułu

Wpływ podawania kompleksowego dodatku probiotyku i ziół lochom pod koniec ciąży oraz w trakcie laktacji na wskaźniki odchowu prosiąt

Warianty tytułu

EN
Effect of complex probiotic and herb supplement for sows in the last period of pregnancy and during lactation on piglets rearing performance

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
EN

Wydawca

-

Rocznik

Tom

62

Opis fizyczny

s.365-374,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Dział Żywienia Zwierząt i Paszoznawstwa, Instytut Zootechniki - Państwowy Instytut Badawczy, Balice
autor
autor

Bibliografia

  • Alexopoulos C., Georgoulakis I.E., Tzivara A., Kritas S.K., Siochu A., Kyriakis S.C., 2004. Field evaluation of the efficacy of a probiotic containing Bacillus licheniformis and Bacillus subtilis spores, on the health status and performance of sows and their litters. J. Anim. Physiol. Anim. Nutrition, 88 (11-12): 381-392.
  • AOAC, 1990. Official Methods of Analysis of the Association of Official Analytical Chemists.
  • Kenneth Helrich, 15th edition, Arlington, Virginia, USA. Biagi G., 2007. Dietary non-pharmacological alternatives to the use of antibiotics as growth pro¬moters in swine. Biotech. Anim. Husbandry, 23 (5-6): 77-85.
  • Batorska M., Mieńkowska-Stępniewska K., 2000. The influence of different acidifiers in prestarter mixtures on piglets rearing results. Biul. Nauk., UWM Olsztyn, 7: 5-12.
  • Böhmer B.M., Branner G.R., Roth-Maier D.A., 2005. Precaecal and faecal digestibility of inulin (DP 10-12) or an inulin/Enterococcus faecium mix and effects on nutrient digestibility and microbial gut flora. J. Anim. Physiol. Anim. Nutr., 89: 388-396.
  • Close W.H., 2000. Producing pigs without antibiotic growth promoters. Adv. Pork Prod., 11: 47-56.
  • Demeckova V., Kelly D., Coutts P.G.A, Brooks P.H, Campbell A., 2002. The effect of fermented liquid feeding on the faecal microbiology and colostrums quality of farrowing sows. Int. J. Food Microbiol., 79: 85-97.
  • Doyle M.E., 2001. Alternatives to antibiotic use for growth promotion in animal husbandry. FRI Briefings. April 2001: 1-8.
  • Grela E., 2004. Optymalizacja żywienia świń z wykorzystaniem nowej generacji dodatków paszo¬wych. Pr. Mat. Zoot., 15: 53-63.
  • Grela E.R., 2006. Withdrawal of antibiotic growth promoters from pig nutrition-effects and future. Pol. J. Nat. Sci., Suppl., 3: 15-22.
  • Grela E.R., Czech A., Kurowski H., 2003. Wpływ ziół na wzrost i składniki krwi prosiąt. Med. Wet., 59 (5): 410-412.
  • Hadami A., Ratner D., Doron O., 2002. Probactrix probiotic in the prevention of infectious bacterial diarrhoea of piglets. Israel J. Vet. Med., 57 (4): 1-11.
  • Herzig I., Gopfert E, Pisarikova B., Strakova E., 2003. Testing of growth promoting and protective activity of the probiotic Lactiferm in weaned piglets. Acta Vet., 72: 331-338.
  • Kołodziej A., Jacyno E., Pietruszka A., Kużownik K., Ostrowski W., 2004. The effect of feed acidi-fication with formic acid on results of rearing piglets. Ann. Anim. Sci., Suppl., 2: 143-148.
  • Kyriakis S.C., Tsilogiannis V.K., Vlemmas J., Sarris K., Tsinas A.C., Alexopoulos C., Jansegers L., 1999. The effect of probiotic LSP 122 on the control of the weaning diarrhoea syndrome of piglets. Res. Vet. Sci., 67: 223-228.
  • LeMieux F.M., Southern L.L., Bidner T.D., 2003. Effect of mannan oligosaccharides on growth performance of weanling pigs. J. Anim. Sci., 81: 2482-2487.
  • Lipiński K., Tywończuk J., 2004. Oregano essential oils as an alternative to the use of antibiotics as growth promoters in weaner pig nutrition. A. Anim. Sci., Suppl., 2: 155-159.
  • Manzanilla E.G., Perez J.F., Martin M., Kamel C., Baucells F., Gasa J., 2004. Effect of plant extracts and formic acid on the intestinal equilibrium of early-weaned pigs. J. Anim. Sci., 82: 3210-3218.
  • Mikołajczak J., Jarzynowska A., El-Essa A., 2004. Wpływ preparatu probiotycznego na tempo wzrostu i stan zdrowotny prosiąt. Rocz. Nauk. Zoot., Supl., z. 20: 115-119.
  • Rekiel A., 1998. Efektywność stosowania mieszanek ziołowych w wychowie młodych prosiąt. Med. Wet., 54 (8): 545-549.
  • Rekiel A., Kulisiewicz J., 1996. Zastosowanie dodatków zakwaszających i probiotycznych w wychowie prosiąt. Med. Wet., 52: 266-269.
  • Simon O., Jadamus A., Wahjen W., 2001. Probiotic feed additives-effectiveness and expected modes of action. J. Anim. Feed Sci., 10, Suppl., 1: 51-67.
  • Siuta A., Migdał W., 1999. Efektywność stosowania niektórych krajowych dodatków probio¬tycznych w odchowie prosiąt. Med. Wet., 55 (4): 247-250.
  • Stamanti S., Alexopoulos C., Siochu A., Saoulidis K., Kyriakis S.C., 2006. Probiotics in sows by administration of Bacillus toyoi spores during late pregnancy and lactation: Effect on their health status/performance and on litter characteristics. Ont. J. Prob. Preb., 1 (1): 33-40.
  • Taras D., Vahjen W., Macha M., Simon O., 2005. Response of performance characteristics and fe¬cal consistency to long-lasting dietary supplementation with the probiotic strain Bacillus cereus var. toyoi to sows and piglets. Archives Anim. Sci., 59: 405-417.
  • Taras D., Vahjen W., Macha M., Simon O., 2006. Performance, diarrhea incidence, and occurence of Escherichia coli virulence genes during long-term administration of a probiotic Enterococcus faecium strain to sows and piglets. J. Anim. Sci., 84: 608-617.
  • Wang Y., Cho J.H., Chem Y.J., Yoo J.S., Huang Y., Kim H.J. Him I.H., 2009. The effect of probiotic 2B on growth performance, dry matter and nitrogen digestibility and slurry noxious gas emis¬sion in growing pigs. Livestock Sci., 120: 35-42.
  • Winnicka A., 2004. Wartości referencyjne podstawowych badań laboratoryjnych w weterynarii. Wyd. SGGW Warszawa.
  • Zimmermann B., Bauer E., Mosenthin R., 2001. Pro-and prebiotics in pig nutrition - potential modulators of gut health. J. Anim. Feed Sci., 10 (1): 47-56.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-65a6d6e7-79f0-40e5-87bd-f7bab59190d0
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.