PL
Doświadczenia polowe z wczesnymi odmianami: Aster, Drop, Bila, Sumak, Aksamitka i Gloria przeprowadzono w latach 1992-1999 w Jadwisinie w celu ustalenia optymalnych dawek azotu zabezpieczających właściwą wielkość plonu dobrej jakości zbieranego po 60 i 75 dniach od sadzenia oraz w pełnej dojrzałości. Stosowano obornik w ilości 25 t-ha-1 oraz nawożenie azotem w zakresie 0-200 kg N·ha⁻¹, przy stałym poziomie P (53 kg·ha⁻¹) i K (150 kg·ha⁻¹). Wskaźnikiem stanowiącym podstawę do wyliczenia optymalnych dawek azotu oprócz plonów jest efektywność nawożenia wyrażona jako przyrost plonu bulw na 1 kg azotu zastosowanego w nawozach. Najwyższą efektywnością azotu wynoszącą dla: I, II, III, terminu zbioru odpowiednio: 30, 76, 166 kg bulw na 1 kg N charakteryzowała się dawka 50 kg N·ha⁻¹. Ponadto jako dodatkowe wskaźniki do ustaleń'' optymalnych dawek azotu przyjęto następujące parametry: ilość azotu pobrana plonem, stopień wykorzystania azotu oraz zawartość azotanów w bulwach głównie ze względu na jakość bulw i ochronę środowiska. Uwzględniając powyższe wskaźniki ustalono, że optymalne dawki azotu muszą być dostosowane do terminu zbioru i powinny mieścić się w granicach dla: I terminu zbioru - 50-70, II terminu zbioru - 80-90, III terminu zbioru - 100-120 kg N·ha⁻¹
EN
The aim of the field experiments carried out in 1992-1999 with early potato varieties: Aster, Drop, Bila, Sumak, Aksamitka and Gloria was to establish suitable N rates delivering high yield of a good quality potatoes harvested 60 and 75 days after planting and in full maturity. Stable manure of 25 t·ha⁻¹ and differentiated nitrogen fertilization within the range from 0 to 200 kg N·ha⁻¹ were used with a constant level of phosphorus (52 kg) and potassium (150 kg). The base for calculating the optimal N rates is next to yield nitrogen effectiveness expressed as tuber yield rate per 1 kg of N. The highest effectiveness was obtained with the dose of 50 kg N·ha⁻¹ - 30, 76, 166 kg tubers per 1 kg N for: I, II, III, harvest dates respectively. Moreover, to calculate the optimal N rates other indicators such as: uptake from fertilizer, nitrogen utilization and nitrate content in tubers were used, mainly on account of quality of tubers and environment protection. Taking all of it into consideration it was decided there was set that nitrogen rate must be adjusted to the harvest dates and should be as follows: for 1st harvest date - 50-70, for 2nd harvest date - 80-90, for harvest date - 100-120 kg N·ha⁻¹.