PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2022 | 73 | 2 |

Tytuł artykułu

Attitudes towards vegetables and fruits rich in bioactive compounds in a group of individuals aged 20-39 years old

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
ABSTRACT Background. Due to the high percentage of deaths caused by non-communicable chronic diseases, such as cancer or cardiovascular diseases, recorded in recent years, proper nutrition, including consumption of vegetables and fruit rich in bioactive compounds is of a vital importance. It is especially important in the light of consumers' interest in pro-health values of foods. Objective. Aim of this study, was to assess the attitudes of people aged 20-39 towards food with a specific health effect, with particular emphasis on selected vegetables and fruits rich in bioactive compounds. Material and methods. The study included 500 people aged 20-39 years old. The research tool was a questionnaire consisting of 3 parts, which assessed: attitudes of people aged 20-39 towards the health values of food, frequency of consumption of selected vegetables and fruits rich in bioactive compounds and knowledge about them. Results. The average result of respondents’ given answers indicated their positive attitude towards health values of food (mean = 4.41). Nevertheless, consumption frequency of selected vegetables and fruits was low or very low among more than half (57%) of the respondents. In addition, members of the study group demonstrated insufficient knowledge about the confirmed by clinical tests, positive impact of the consumption of examined products on health (average knowledge test result = 25% among the members of the test group). At the same time, higher consumption of analysed vegetables and fruits was associated with better knowledge about them. Similarly, more positive attitudes towards health values of food were associated with higher frequency of vegetables and fruit consumption and knowledge about them. Conclusions. The surveyed adults aged 20-39 showed a positive attitude towards health values of food. Nevertheless, consumption of selected vegetables and fruits rich in bioactive compounds and knowledge about them was not sufficient. Due to the association between better knowledge about health values of particular products and frequency of their consumption, in the future, focus should be placed on increasing consumers’ knowledge in this area, e.g. by organizing social and information campaigns.
PL
Wprowadzenie. Ze względu na notowany w ostatnich latach, wysoki odsetek zgonów spowodowanych niezakaźnymi chorobami przewlekłymi, takimi jak nowotwory czy choroby sercowo-naczyniowe, niezwykle istotne jest prawidłowe żywienie, w tym spożycie warzyw i owoców wyjątkowo bogatych w składniki bioaktywne. Jest to ważne, w obliczu zainteresowania konsumentów walorami prozdrowotnymi spożywanej żywności. Cel. Celem badania była ocena postaw osób w wieku 20-39 lat wobec żywności o określonym działaniu zdrowotnym, ze szczególnym uwzględnieniem wybranych warzyw i owoców bogatych w składniki bioaktywne. Materiał i metodyka. Badanie przeprowadzono wśród 500 osób w wieku 20-39 lat. Narzędziem badawczym był kwestionariusz ankiety składający się z 3 części, w których oceniono: postawy osób w wieku 20-39 lat wobec walorów prozdrowotnych żywności, częstotliwość spożycia wybranych warzyw i owoców bogatych w składniki bioaktywne oraz wiedzę na ich temat. Wyniki. Uzyskane wyniki wskazywały na pozytywną postawę respondentów wobec walorów zdrowotnych żywności (średnia = 4,41). Mimo to, częstotliwość spożycia wybranych warzyw i owoców była niska lub bardzo niska wśród ponad połowy (57%) respondentów. Osoby badane wykazywały również niedostateczną wiedzę na temat potwierdzonych badaniami klinicznymi aspektów pozytywnego wpływu spożycia badanych warzyw i owoców na zdrowie (średni wynik testu wiedzy wyniósł w grupie badanej 25%). Jednocześnie, wyższa częstotliwość spożycia analizowanych warzyw i owoców było powiązane z wyższym poziomem wiedzy respondentów na ich temat. Podobnie, bardziej prozdrowotne postawy respondentów wobec walorów zdrowotnych żywności, były powiązane z wyższą częstotliwość spożycia badanych warzyw i owoców oraz wiedzą na ich temat. Wnioski. Badane osoby w wieku 20-39 lat wykazywały pozytywne nastawienie do walorów zdrowotnych żywności. Mimo to, spożycie wybranych warzyw i owoców bogatych w składniki bioaktywne oraz wiedza na ich temat nie były dostateczne. Ze względu na powiązanie między większą wiedzą na temat działania poszczególnych produktów, a ich spożyciem, w przyszłości należałoby skupić się na działaniach mających na celu zwiększanie posiadanej przez konsumentów wiedzy w tym zakresie, np. poprzez organizacje kampanii społecznych i informacyjnych.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

73

Numer

2

Opis fizyczny

p.163-172,ref.

Twórcy

autor
  • Department of Human Nutrition, Warsaw Medical University, Erazma Ciolka 27, 01-445 Warsaw, Poland
autor
  • Department of Human Nutrition, Medical University of Warsaw, Warsaw, Poland
  • Department of Human Nutrition, Medical University of Warsaw, Warsaw, Poland

Bibliografia

  • 1. Asgary S., Sahebkar A., Afshani M. R., Keshvari M., Haghjooyjavanmard S., Rafieian‐Kopaei M.: Clinical evaluation of blood pressure lowering, endothelial function improving, hypolipidemic and anti‐inflammatory effects of pomegranate juice in hypertensive subjects. Phytother Res 2014; 28(2), 193-199.
  • 2. Babicz-Zielińska E., Komorowska-Szczepańska W., Bardo Z.: Postawy i poglądy dziewcząt w stosunku do diety o działaniu prozdrowotnym [Girls’ attitudes and views towards a health-promoting diet]. Probl Hig Epidemiol 2011; 92, 451-454 (in Polish).
  • 3. Bahadoran Z., Mirmiran P., Hosseinpanah F., Hedayati M., Hosseinpour-Niazi S., Azizi F.: Broccoli sprouts reduce oxidative stress in type 2 diabetes: a randomized double-blind clinical trial. Eur J Clin Nutr 2011; 65(8), 972-977.
  • 4. Biesalski H.-K., Dragsted L. O., Elmadfa I., Grossklaus R., Müller M., Schrenk D., Walter P., Weber P.: Bioactive compounds: Definition and assessment of activity. Nutr. 2009; 25(11-12), 1202-1205.
  • 5. Bihan H., Castetbon K., Mejean C., Peneau S., Pelabon L., Jellouli F., Le Clesiau H., Hercberg S.: Sociodemographic factors and attitudes toward food affordability and health are associated with fruit and vegetable consumption in a low-income French population. J Nutr 2010; 140(4), 823-830.
  • 6. Bosetti C., Negri E., Kolonel L., Ron E., Franceschi S., Preston-Martin S., Mabuchi K.: A pooled analysis of case–control studies of thyroid cancer. VII. Cruciferous and other vegetables (International). Cancer Causes Control 2002; 13(8), 765-775.
  • 7. Butterworth M., Davis G., Bishop K., Reyna L., Rhodes A.: What Is a Superfood Anyway? Six Key Ingredients for Making a Food “Super”. Gastronomica 2020; 20(1), 46-58.
  • 8. Chung M. J., Lee S. H., Sung N. J.: Inhibitory effect of whole strawberries, garlic juice or kale juice on endogenous formation of N-nitrosodimethylamine in humans. Cancer Lett 2002; 182(1), 1-10.
  • 9. Cuevas-Ramos D., Almeda-Valdés P., Chávez- Manzanera E., Meza-Arana C. E., Brito-Córdova G., Mehta R., Perez-Mendez O., Gómez-Pérez F. J.: Effect of tomato consumption on high-density lipoprotein cholesterol level: a randomized, single-blinded, controlled clinical trial. Diabetes Metab Syndr Obes 2013; 6, 263.
  • 10. Dejnaka A.: Sposoby odżywiania się przez konsumentów – nowe trendy [Ways of eating by consumers - new trends]. E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2019 (in Polish).
  • 11. Dinkova-Kostova A. T., Kostov R. V.: Glucosinolates and isothiocyanates in health and disease. Trends Mol Med 2012; 18(6), 337-347.
  • 12. Esmaillzadeh A., Tahbaz F., Gaieni I., Alavi-Majd H., Azadbakht L.: Concentrated pomegranate juice improves lipid profiles in diabetic patients with hyperlipidemia. J Med Food 2004; 7(3), 305-308.
  • 13. Farragher T., Wang W. C., Worsley A.: The associations of vegetable consumption with food mavenism, personal values, food knowledge and demographic factors. Appetite 2016; 97, 29-36.
  • 14. Giovannucci E., Rimm E. B., Liu Y., Stampfer M. J., Willett W. C.: A prospective study of tomato products, lycopene, and prostate cancer risk. J Natl Cancer Inst 2002; 94(5), 391-398.
  • 15. Kim E. K., An S.-Y., Lee M.-S., Kim T. H., Lee H.-K., Hwang W. S., Choe S.J., Kim T.Y., Han S.J., Kim H. J., Kim D.J., Lee K.W.: Fermented kimchi reduces body weight and improves metabolic parameters in overweight and obese patients. Nutr Res 2011; 31(6), 436-443.
  • 16. Kim S. Y., Sun Y., Kwon S. M., Park K. S., Lee-Kim Y. C.: Kale juice improves coronary artery disease risk factors in hypercholesterolemic men. Biomed Environ Sci 2008; 21(2), 91-97.
  • 17. Kozirok W., Baumgart A., Babicz-Zielińska E.: Postawy i zachowania konsumentów wobec żywności prozdrowotnej [Consumers’ attitudes and behavior towards healthy food]. Bromatol Chem Toksyk. 2012; 45(3), 1030-1034 (in Polish).
  • 18. Kozirok W., Marciszewicz E., Babicz-Zielińska E.: Postawy i zachowania kobiet wobec żywności prozdrowotnej [Attitudes and behavior of women towards healthy food]. Studia i Prace WNEiZ US 2016; 43, 199-208 (in Polish).
  • 19. Kucharska A., Oleksiak N., Sińska B., Zegan M., Michota-Katulska E.: Warzywa i owoce źródłem witamin i składników mineralnych w diecie studentek dietetyki [Vegetables and fruits as sources of vitamins and minerals in the diets of female dietetics students]. Bromat. Chem. Toksykol 2016; 49(2), 145-151 (in Polish).
  • 20. Likert R.: A technique for the measurement of attitudes. Arch Psychol 1932.
  • 21. Lorenzo J. M., Munekata P. E., Putnik P., Kovačević D. B., Muchenje V., Barba F. J.: Sources, chemistry, and biological potential of ellagitannins and ellagic acid derivatives. Stud Nat Prod Chem 2019; 60, 189-221.
  • 22. Maiani G., Periago Castón M.J., Catasta G., Toti E., Cambrodón I.G., Bysted A., Granado-Lorencio F., Olmedilla-Alonso B., Knuthsen P., Valoti M., Böhm V., Mayer-Miebach E., Behsnilian D., Schlemmer U.: Carotenoids: actual knowledge on food sources, intakes, stability and bioavailability and their protective role in humans. Mol. Nutr. Food Res.. 2009;53(S2), S194-S218
  • 23. Malczyk E., Całyniuk Z., Syc M.: Ocena częstości spożycia warzyw i owoców przez studentów uniwersytetu medycznego w Lublinie [Assessment of the frequency of fruit and vegetable consumption by students of the medical university in Lublin]. Bromat Chem Toksyk 2016 , 49, 4, 780–787 (in Polish)
  • 24. Mokhtari R. B., Baluch N., Homayouni T. S., Morgatskaya E., Kumar S., Kazemi P., Yeger H.: The role of Sulforaphane in cancer chemoprevention and health benefits: a mini-review. J Cell Commun Signal 2018; 12(1), 91-101.
  • 25. Muraki I., Imamura F., Manson J. E., Hu F. B., Willett W. C., Van Dam R. M., Sun Q.: Fruit consumption and risk of type 2 diabetes: results from three prospective longitudinal cohort studies. Br Med J 2013; 347
  • 26. Myers D., Psychologia społeczna [Social Psychology], Poznań, Zysk i S-ka, 2003.
  • 27. Narodowe badania konsumpcji warzyw i owoców [National research on fruit and vegetable consumption], Kantar Public 2020. Available: https://www.pap.pl/centrum-prasowe/615833%2Ckantarnajpopularniejsze-warzywa-i-owoce-w-polsce.html (Accessed 1.12.2020)
  • 28. Olewnicki D., Sobczak W., Gunerka L.: Zainteresowanie warszawskich konsumentów owocami mało znanymi i egzotycznymi [The interest of Warsaw residents in little-known and exotic fruits]. Zeszyty Naukowe Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego. Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej 2016; (114) (in Polish).
  • 29. Pantuck A., Pettaway C. A., Dreicer R., Corman J., Katz A., Ho A., Aronson W., Clark W., Simmons G., Heber D.: A randomized, double-blind, placebo-controlled study of the effects of pomegranate extract on rising PSA levels in men following primary therapy for prostate cancer. Prostate Cancer Prostatic Dis 2015; 18(3), 242-248.
  • 30. Pencina M. J., Navar A. M., Wojdyla D., Sanchez R. J., Khan I., Elassal J., D’Agostino R.B. Peterson E.D., Sniderman A. D.: Quantifying Importance of Major Risk Factors for Coronary Heart Disease. Circulation 2019; 139(13), 1603-1611. doi:10.1161/ CIRCULATIONAHA.117.031855.
  • 31. Roininen K., Tuorila H., Zandstra E., De Graaf C., Vehkalahti K., Stubenitsky K., Mela D. J.: Differences in health and taste attitudes and reported behaviour among Finnish, Dutch and British consumers: a cross-national validation of the Health and Taste Attitude Scales (HTAS). Appetite 2001; 37(1), 33-45.
  • 32. Shen T., Wang X.-N., Lou H.-X.: Natural stilbenes: an overview. Nat Prod Rep 2009; 26(7), 916-935.
  • 33. Student V., Vidlar A., Bouchal J., Vrbkova J., Kolar Z., Kral M., Kosina P., Vostalova J.: Cranberry intervention in patients with prostate cancer prior to radical prostatectomy. Clinical, pathological and laboratory findings. Biomedical Papers of the Medical Faculty of Palacky University in Olomouc 2016; 160(4).
  • 34. Szaniawska M., Taraba A., Szymczyk K: Budowa, właściwości i zastosowanie antocyjanów [Structure, properties and application of anthocyanins]. Nauki Inż Technol 2015; (2 (17)) (in Polish).
  • 35. Tadeusiewicz J., Krysztofiak A., Olas B.: Czosnekpanaceum na choroby układu krążenia? [Garlic - a panacea for cardiovascular diseases?]. Kosmos 2014; 63(1), 37-44 (in Polish).
  • 36. Thomasset S., Berry D. P., Cai H., West K., Marczylo T. H., Marsden D., Brown K., Dennison A., Garcea G., Miller A., Hemingway D., Steward W.P., Gescher A.J.: Pilot study of oral anthocyanins for colorectal cancer chemoprevention. Cancer Prev Res 2009; 2(7), 625-633.
  • 37. Tomczyk J., Olejnik A.: Sulforafan–potencjalny czynnik w prewencji i terapii chorób nowotworowych [Sulforaphane–a possible agent in prevention and therapy of cancer]. Postepy Hig Med Dosw (Online) 2010’ 64, 590-603 (in Polish).
  • 38. Wang J., Zhang X., Lan H., Wang W.: Effect of garlic supplement in the management of type 2 diabetes mellitus (T2DM): a meta-analysis of randomized controlled trials. J Food Nutr Res 2017; 61(1).
  • 39. World Health Organization, The top 10 causes of death, 2020. Available: https://www.who.int/news-room/factsheets/detail/the-top-10-causes-of-death (accessed 25.10.2021).

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-647056e9-b7ea-401e-88cd-0b41d421ec6c
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.