Badania nad wpływem rodzaju oświetlenia na dokładność szacowania zawartości tłuszczu metodą komputerowej analizy obrazu w modelowych mieszaninach mięsa i tłuszczu wieprzowego
Katedra Technologii Żywności, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, ul.Nowoursynowska 159c, 02-787 Warszawa
Bibliografia
Ang T., 2003. Fotografia cyfrowa. Arkady, Warszawa.
Arneth W., 2001. Beispiele physikalisch-chemischer Schnellmethoden zur Fett-und Wasseranalyse. Fleischwirtschaft 81, 2: 75.
Brosnan T., Sun D., 2004. Improving quality inspection of food products by computer vision - a review. J. Food Eng. 61: 3-16.
Dasiewicz K., Mierzwińska I., 2006. The use of a computer digital analysis for evaluating the quality of pork trimming. Acta Sci. Pol. Technol. Aliment. 5, 2: 85-91.
Dasiewicz K., Szymański P., 2005. Optymalizacja warunków szacowania (metodą komputerowej analizy obrazu) tłuszczu w drobnym mięsie wieprzowym klasy II. Post. Tech. Przetw. Spoż. 2: 44-58.
Gawęcki J., Wagner W., 1984. Podstawy metodologii badań doświadczalnych w nauce o żywieniu człowieka i żywności. PWN, Warszawa.
Hedgecoe J., 2002. Fotografia. Arkady, Warszawa.
Kłossowska B.M., 1999. Dostosowanie chemicznych metod kontroli jakości do wymagań europejskich. Gosp. Mięsna 51, 5: 34-37.
Kopeć W., 1998. Szybkie analizy składu chemicznego mięsa i przetworów mięsnych. Gosp. Mięsna 50, 9: 70-73.
Makała H., 1995. Komputerowa analiza obrazu w technologii żywności ze szczególnym uwzględnieniem technologii mięsa. Przem. Spoż. 47, 9: 24-29.
PN-75/A-04018, 1975. Produkty rolniczo-żywnościowe. Oznaczanie azotu metodą Kjeldahla i przeliczanie na białko. PKN, Warszawa.
PN-ISO 1442:2000. Mięso i przetwory mięsne. Oznaczanie zawartości wody. PKN, Warszawa.