PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2010 | 12 | 4 |

Tytuł artykułu

Pakowanie i etykietowanie owoców jako element jakości handlowej w opinii uczestników łańcucha dystrybucji

Autorzy

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

EN
Packaging and labelling of fruit as an element of trade quality in the opinions of distribution chain participants

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Przedstawiono preferencje konsumentów odnośnie sposobu i formy pakowania oraz etykietowania owoców. Określono także stan pakowania, z punktu widzenia jednolitości owoców w pojedynczym opakowaniu, u poszczególnych uczestników obrotu oraz poziom stosowania etykiet, a także stopień i zakres informacji dołączanych do owoców znajdujących się w obrocie.
EN
Consumers' preferences concerning packaging and labelling of fruit have been presented in the study. Furthermore, the condition of packaging has been defined, taking into account uniformity of fruit in a single package at particular points of distribution as well as the level of label use and the degree of information provided with the fruits in distribution.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

12

Numer

4

Opis fizyczny

s.256-261,rys.,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Lublin

Bibliografia

  • Cąderek T. 2001: Opinia konsumentów o spożyciu i sprzedaży owoców oraz warzyw. Ogrodnictwo, 3, s. 27-29.
  • Doroszewicz S., Piech Z. 2002: Metoda klasyfikacji kosztów jakości. [W:] Techniczne i ekonomiczne aspekty jakości, (red. S. Doroszewicz). SGH, Warszawa, s. 29-36.
  • Czernyszewicz E. 2008a: Wybór sposobu opakowania przy zakupie owoców w zależności od cech społeczno-ekonomicznych i demograficznych konsumentów. Polia Univesitatis. Agriculturae Stetinensis, Oeconomica, t. S3, (267), s. 39-48.
  • Czernyszewicz E. 2008b: Ważność wybranych cech jakościowych jabłek dla konsumentów. Żywność, Nauka Technologia Jakość, nr 1, s. 114-12S.
  • Frewer L. 2003: Ouality in chains:consumers and Risk. Acta Horticulture, nr 604, s. 233-238
  • Gutkowska K., Ozimek I. 2002: Badania marketingowe na rynku żywnościowym. Wyd. SGGW, Warszawa.
  • Jabłońska L. 2001: Wymagania jakościowe na jabłka w przepisach polskich i unijnych. Ogrodnictwo, nr 6, s. 6-9.
  • Kijowski J., Sikora T. (red.) 2003: Zarządzanie jakością bezpieczeństwem żywności, integracja i informatyzacja systemów. WNT, Warszawa.
  • Luning P.A., Marcelis W.J., Jongen W.M.F. 200S: Zarządzanie jakością żywności. Wyd. Naukowo-Techniczne, Warszawa.
  • Ochał M. 200S: Marketing na rynku ogrodniczym. Mat. XLIV Zjazdu Sadowników „Rynek owoców". ISiK, Skierniewice, s. 48-S7.
  • Urbanek G. 2000: Składniki kapitału marki. Marketing i Rynek, nr 6, s. 15-24.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-63133771-29e8-4203-8645-77cd999bfd16
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.