EN
Industrial strains of Aspergillus niger and Aspergillus oryzae were comparatively stored under laboratory conditions in distilled water, physiological NaCl solutions, calcium citrate, sand, paraffine oil, and under standard conditions. It was shown that the applied method of storing conidia in distilled water could be utilized in laboratories for preservation of A.niger strains, active in production of citric acid and of A.oryzae, revealing amylolytic properties.
PL
Konidia szczepów produkcyjnych A.niger oraz A.oryzae przechowywano w warunkach laboratoryjnych w różnych środowiskach: w wodzie destylowanej, w roztworze fizjologicznym NaCI, w cytranianie wapnia, w piasku, pod olejem parafinowym oraz w warunkach standardowych na skosach agarowych. Badano przeżywalność (rys. 8) oraz oceniano zdolności fermentacyjne i aktywności amylolityczne szczepów (tab. 1-5; rys. 1-7). Szczepy A.niger przechowywane w wodzie destylowanej i w roztworze fizjologicznym NaCl zachowały wysoką stabilność produkcyjną do 10 miesięcy (tab. 1, 2; rys. 1). W cytrynianie wapnia i w Piasku wysokie zdolności kwaszące (ok. 30 cm³ 0,1 n NaOH/2 cm³ podłoża) uzyskano do 8 miesiąca przechowywania (tab. 3, 4; rys. 2). W pozostałych środowiskach czas zabezpieczający niezmienioną aktywność konidiów był krótszy niż 8 miesięcy (rys. 3; tab. 5). Szczepy A.oryzae przechowywane w wodzie destylowanej w czasie 1 roku wykazały spadek aktywności amylolitycznej od 14 do 18% (rys. 6). Zastosowana metoda przechowywania konidiów w wodzie destylowanej może być wykorzystana w laboratoryjnym przechowalnictwie szczepów A.niger czynnych w produkcji kwasu cytrynowego oraz A.oryzae wykazujących uzdolnienia amylolityczne.