PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2013 | 23 | 1 |

Tytuł artykułu

Wpływ pakowania w atmosferze modyfikowanej na jakość sensoryczną pieczarek przechowywanych w warunkach chłodniczych

Warianty tytułu

EN
The influence of modified atmosphere packaging on mushrooms sensory quality during refrigerated storage

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Celem badań przedstawionych w niniejszym artykule było określenie -wpływu trzech różnych mieszanin gazowych oraz trzech różnych folii na zmiany jakości świeżych pieczarek przechowywanych w -warunkach chłodniczych. Zrealizowane badania obej¬mują ocenę sensoryczną oraz analizę zmian składu mieszaniny gazowej -wewnątrz opakowań. Badania -wykonane były na pie¬czarkach przechowywanych w chłodziarce, w temp. 8°C. Ocenę jakości pieczarek przeprowadzono w dniu zakupu oraz co dru¬gi dzień przez 21 dni przechowywania.
EN
The aim of the study is to investigate the influence of three different gas mixtures and three types of packaging film to changes the quality of fresh mushrooms stored in modified at¬mosphere. Analysis of research includes sensory evaluation and analysis of changes in the composition of the gas mixtu¬res inside the packaging Tests were performed at the mush¬rooms stored in a refrigerator at a temperature of8°C, at the date of purchase and every second day during 21 days of sto¬rage. Selection of the gas mixture composition and the type of the packaging bag has an impact on changes in quality of mushrooms.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

23

Numer

1

Opis fizyczny

s.69-74,rys.,fot.,bibliogr.

Twórcy

  • Katedra Procesów i Urządzeń Przemysłu Spożywczego, Politechnika Koszalińska, Koszalin
  • Katedra Procesów i Urządzeń Przemysłu Spożywczego, Politechnika Koszalińska, Koszalin

Bibliografia

  • [1] CICHOŃ Z. 1996. Nowoczesne opakowalnictwo żyw¬ności. Akademia Ekonomiczna, Wrocław.
  • [2] CZAPSKI J., KIDOŃ M. 2009. Zastosowanie gazów w przemyśle spożywczym. Przemysł Spożywczy, 4, 12-16.
  • [3] CZAPSKI J., MICHNIEWICZ J. 1997. Wpływ opa-kowania na zmiany jakości żywności podczas przecho¬wywania. Przemysł Spożywczy, 10, 15-19.
  • [4] CZERNIAWSKI B. 2004. Folie poliamidowe i lami-naty z ich udziałem. Plastics Reviev, 6.
  • [5] CZERNIAWSKI B., MICHNIEWICZ J. 1998. Opa-kowania żywności. Agro Food Technology, Czeladź.
  • [6] CZERNIAWSKI B., MICHNIEWICZ J. 1998. Spe-cyficzne systemy pakowania w zabezpieczeniujakości produktów spożywczych. COBRO, Warszawa.
  • [7] CZERNIAWSKI B., SARZYŃSKI W. 1996. System pakowania produktów żywnościowych w atmosferze modyfikowanej (MAP). Opakowanie, 2, 17-20.
  • [8] Dokumentacja techniczno-ruchowa pakowarki próż-niowej PP-5.4 Zakładu Techniki Próżniowej TEPRO S.A., Koszalin 2003.
  • [9] FIK M. 1995. Zastosowanie modyfikowanej atmosfe-ry do przedłużania trwałości produktów spożywczych, Przemysł Spożywczy, 11, 421-424.
  • [10] GAPIŃSKI M., WOŹNIAK W. 2009. Tradycja, zwy-czaje, zasady i normy dla pieczarki handlowej. Biule- tyn-Pieczarki, 1, 52-61.
  • [11] http://www.pieczarkarnia.eu/mushroom_tech/index. html
  • [12] KACENAKI., DANDRARA., SEKRETAR S. 2005. Nowoczesne sposoby pakowania i ich wpływ na jakość i trwałość produktów. Przemysł Spożywczy, 9, 20-25.
  • [13] MICHALSKA-POŻOGAI. 2008. Barierowość mate-riałów polimerowych - metody i techniki badań. Opa- kowanie,12, 30-33.
  • [14] MIELIWODZKA M. 2006. Giętkie folie w opakowa¬niach żywności. Przemysł Spożywczy, 8, 90-94.
  • [15] PN-75/R-75078 - Pieczarki uprawne.
  • [16] POSTOLSKIJ. 2006. Specjalne technologie pakowa¬nia i przechowywania. Technika Chłodnicza i Klimaty¬zacyjna, 5, 197-201.
  • [17] RADZIEJEWSKA-KUBZDELAE., BIEGAŃSKA- MARECIK R 2009. Pakowanie mało przetworzonych owoców i warzyw w atmosferze modyfikowanej. Prze-mysł Spożywczy, 6, 30-34.
  • [18] RYMARZ G. 2005. Kierunki rozwoju opakowań pro¬duktów spożywczych. Tworzywa Sztuczne i Chemii, 4, 27-31.
  • [19] SAKSON N. 2008. Produkcja pieczarki na podłożu fazy III, Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne.
  • [20] SAS-GOLAK I., SIWULSKI M., SOBIERALSKI K 2007. Pieczarka, boczniak, shiitake i inne grzyby w naszej kuchni. Wydawnictwo: Kurpisz.

Uwagi

Rekord w opracowaniu

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-62967536-8aab-410a-bd11-f3c8411e7d82
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.