PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1985 | 11 | 2 |

Tytuł artykułu

The effect of lead level on the growth and fermentative activity of Lactobacillus arabinosus

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

PL
Wpływ poziomu ołowiu na wzrost i aktywność fermentacyjną Lactobacillus arabinosus

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
Lead in the form of Pb(CH₃ COO)₂, introduced, into the culture medium in doses ranging from 1 to 2000 mg Pb/l, inhibited the growth and fermentative activity of Lactobacillus arabinosus ATCC 8014 in a relatively low degree. The medium was found to affect the growth-inhibitory ability of lead.
PL
Badano wpływ różnych dawek ołowiu (od 1 do 2000 mg Pb na litr podłoża) na wzrost i aktywność fermentacyjną Lactobacillus arabinosus ATCC 8014. Stosowane dawki ołowiu wprowadzone w formie Pb(CH₃ COO)₂·3H₂O w stosunkowo małym stopniu hamowały wzrost oraz aktywność fermentacyjną bakterii w hodowlach na dwóch Pożywkach białkowo-cμkrowych: na pożywce wg M.V.A. [8] oraz na pożywce serwatkowej. Stwierdzono wpływ pożywki na ograniczające wzrost bakterii działanie ołowiu. Ołów wprowadzony do płynnego podłoża prawie w całości wytrącał się z białkowymi komponentami pożywki przechodząc do osadu. Zachodził zatem swoisty proces detoksykacji podłoża hodowlanego.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

11

Numer

2

Opis fizyczny

p.257-261,fig.,ref.

Twórcy

autor
  • Institute of Microbiology, Biochemistry and Food Analysis, Academy of Agriculture, Mazowiecka 48, 60-623 Poznan, Poland
  • Institute of Microbiology, Biochemistry and Food Analysis, Academy of Agriculture, Mazowiecka 48, 60-623 Poznan, Poland
autor
  • Institute of Microbiology, Biochemistry and Food Analysis, Academy of Agriculture, Mazowiecka 48, 60-623 Poznan, Poland
autor
  • Institute of Microbiology, Biochemistry and Food Analysis, Academy of Agriculture, Mazowiecka 48, 60-623 Poznan, Poland

Bibliografia

  • 1. Anal. Meth. der Atom-Absorption Spectrophotometric, Perkin-Elmer, November 1974.
  • 2. Babich H., Stoltzky: Appl. Microbiol., 1978, 23, 55.
  • 3. Barudi W., Bielig H. J.: Z. Lebensm. Unters. Forsch., 1980, 170, 254.
  • 4. Bewley R. J. F.: Appl. Environ. Microbiol., 1980, 40, 1053.
  • 5. Crump D. R., Barlow P. J.: Environ. Pollut. Ser. B., 1982, 3, 181.
  • 6. Farmer J. G.: J. Sci. Food Agric., 1979, 30, 816.
  • 7. Gadd G. M., Grieffiths A. J.: Microb. Ecology 1978, 4, 303.
  • 8. Methods of Vitamin Assay, Intersience Myer Freed: Publishers, a division of John Wiley and Sons, New York, London, Sydney 1966.
  • 9. Summers A. O.: Ann. Rev. Microbiol., 1978, 32, 637.
  • 10. Wheeler G. L., Rolfe G. L.: Environ. Pollut., 1979, 18, 265.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-610f62b0-fb2b-4257-9d3d-cd030fa0f245
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.