EN
Utilizing the results of the Household budget surveys covering the period of August 1989 — December 1990 and referring to the employees households the effect of the „marketisation" of food economy on the expenditure on food and food consumption was examined. It was shown that „marketisation", which began on August 1 1989 resulted in a dramatic increase in the expenditure on food in the households of employees. The expenditure was growing both in absolute and relative terms leading to an increase in the proportion of food expenditure in total expenditure. Although the of employees households were paying more and more for food they were at the same time forced to decrease its consumption, which resulted in a significant reduction in the energy and nutrient content of the household diet.
PL
Wykorzystując wyniki badań budżetów pracowniczych gospodarstw domowych z okresu sierpień 1989 — grudzień 1990 zbadano wpływ tzw. „urynkowienia" gospodarki żywnościowej na wydatki na artykuły żywnościowe i ich spożycie. Wykazano, że efektem „urynkowienia", rozpoczętego 1 sierpnia 1989 roku, był lawinowy wzrost wydatków na żywność w gospodarstwach pracowniczych. Wydatki rosły przy tym nie tylko w kategoriach absolutnych ale i relatywnych, co przejawiało się we wzroście ich udziału w wydatkach ogółem. Mimo ponoszenia zwiększonych kosztów, gospodarstwa domowe zmuszone były do obniżenia spożycia żywności, czego następstwem był spadek wartości energetycznej i odżywczej średniej dziennej diety.