PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2005 | 12 | 4 |

Tytuł artykułu

Napromieniowanie żywności w aspekcie technologicznym, prawnym i wdrożeniowym

Autorzy

Warianty tytułu

EN
Food irradiation from the technological, legislative and industrial implementation aspects

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W pracy przedstawiono aktualny stan wiedzy na temat zastosowania promieniowania jonizującego do utrwalania żywności, zalet i ograniczeń tej metody, produktów spożywczych, które mogą być poddane działaniu promieniowania, rekomendowanych dawek, urządzeń do napromieniowania, legalizacji metody w Polsce, Unii Europejskiej i innych krajach. W aspekcie historycznym podkreślono rolę organizacji międzynarodowych WHO/IAEA/FAO w promowaniu badań, rozwoju technologii, edukacji konsumentów i pracach legislacyjnych koniecznych do przemysłowych wdrożeń tej metody.
EN
The paper, there is presented the current state of knowledge regarding the ionising radiation applied to preserve food, advantages and limitations of this method, food products allowed of being irradiated, recommended dose levels, food irradiation facilities, and legalizing this method in Poland, European Union, and in other countries. While discussing the historical point of view, it was accentuated what part the international organizations WHO, IAEA, and FAO played in developing this technology, conducting investigations, educating consumers, and in indispensably legalizing food irradiation technique for the purpose of implementing it in industrial applications.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

12

Numer

4

Opis fizyczny

s.17-29,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Międzyresortowy Instytut Techniki Radiacyjnej, Politechnika Łódzka, ul.Wróblewskiego 15, 93-590 Łódź

Bibliografia

  • [1] Anonim: Communication from the Commission on Food Ingredients authorized for treatment with ionizing radiation in the Community. Off. J. Europ. Commun., 2001, C 241, 6-10.
  • [2] Anonim: Food Irradiation. Available Research Indicates That Benefits Outweigh Risks. Report of United States General Accounting Office. GAO/RCED-00-217, 2000, s. 27.
  • [3] Anonim: NASA and Food Irradiation - NASA FTCSC News, 2002, Space Food Insights 10-02, www.ag.iastate.edu/centers/ftcsc/media/1002b.html
  • [4] Anonim: Report and Recommendations Arising from the Working Group Meeting on the International Consultative Group on Food Irradiation (ICGFI), 12-14 January 2004, Vienna,Austria.
  • [5] Anonim: Wholesomeness of Irradiated Food. Summary of the Report of a Joint FAO/IAEA/WHO Expert Committee. In: Food Irradiation Information, 1981, 11, 8-20.
  • [6] Appleby J., Banks A.J.: Brit. patent No. 1609, 1905.
  • [7] CAC: Codex General Standard for Irradiated Food.CODEX STAN 106-1983. Codex Alimentarius Commission. Rome 1983.
  • [8] CAC: 2003. Revised Codex General Standard for Irradiated Food. CODEX STAN 106-1983. Rev.1- 2003, Codex Alimentarius Commission, Rzym. (ftp://ftp.fao.org/codex/standard/en/CXSJ06eJ.pdf)
  • [9] Diehl J.F., Josephson E.S.: Assessment of wholesomeness of irradiated food. (A review). Acta Aliment. 1994, 23(2), 195-214.
  • [10] Elias P.S.: Food Irradiation. In: Nutritional Toxicology. Kotsonis, F.N., Mackey M., Hjelle J. (red.) Raven Press Ltd., New York 1994, pp. 149-180.
  • [11] Fabi R.: USDA to allow irradiated meat in U.S. School lunches. 2002, C:\icgfi-feb03\USDA
  • [12] GIS-EŻ-4431 -Sd-2/90, GIS-EŻ-4431-Sd-3/90.
  • [13] Goldblith S.A.: Historical development of food irradiation. In: Food Irradiation. Proc. Int. Symp. on Food Irradiation, Karlsruhe 1966, pp. 3-17.
  • [14] ICGFI Databases, Clearance Database, www.iaea.org/icgfi/data.htm.
  • [15] ICGFI Databases, NAFA Authorized Food Irradiation Facilities, www.iaea.org/icgfi/data.htm.
  • [16] Josephson E.S., Thomas M.H., Calhoun W.K.: Nutritional aspects of food irradiation: An overview. J. Food Proc. Preserv. 1978, 2, 299-313.
  • [17] Lee R.P.: Irradiation to prevent food-borne illness. J. Am. Med. Assoc., 1994, 272 (4), 261.
  • [18] Loaharanu P.: Status and prospects of food irradiation. Food Technol., 1994, 124-131.
  • [19] Minck F.: Zur Frage über die Einwirkung der Röntgenschen Strahlen auf Bakterien und ihre eventuelle therapeutische Verwendbarkeit. Münch. Med. Wochenschr., 1896, 5, 101, 9, 202.
  • [20] Minnesota Beef Council Food Irradiation Update, 2002. Updated list of restaurants and retailers marketing irradiated ground beef. C:\icgfi-sep-nov02\nov02\UPDATED LIST
  • [21] Proctor B.E., van de Graff R.J., Fram H.: Reports on Quartermaster Contract Projects by the Food Technology Laboratories, MIT, 1943, p. 217.
  • [22] Schwartz B.: Effects of X-rays on trichinae. J. Agric. Res., 1921, 20, 845.
  • [23] Skala J.H., Mc Gown, E.L., Waring P.P.: Wholesomeness of irradiated foods. J. Food Protect. 1987, 50 (2), 150-160.
  • [24] Smith J.S., Pillai S.: Irradiation and food safety. Food Technol., 2004, 58 (11), 48-55.
  • [25] Stachowicz W.: Napromieniowanie - skuteczny sposób konserwacji żywności. Postępy Techniki Jądrowej, 1994, 37 (3), 34-36.
  • [26] Steele J.H.: Food Irradiation: A Public Health Measure Long Overdue! 1999. www.food-irradiation.com/Steele.htm
  • [27] WHO, 1988. Napromienianie żywności. Technika utrwalania i poprawy jakości zdrowotnej żywności. Tłum. W. Fischer, PZWRiL, Poznań 1991.
  • [28] WHO: High-dose irradiation. Wholesomeness of food irradiated with doses above 10 kGy. Report of joint FAO/IAEA/WHO study group. WHO technical report series 890, Genewa 1999.
  • [29] Wüst O.: French patent 701 302, 1930.
  • [30] www.iaea.org/icgfi/documents/publications.htm oraz www.iaea.org/icgfi/documents/codes.htm]

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-5ffdd4e2-ef27-4b4b-a455-cf0857d6a51b
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.