PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2012 | 14 | 1 |
Tytuł artykułu

Tendencje spożycia piwa w Polsce przez studentów Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu i Politechniki Wrocławskiej

Autorzy
Treść / Zawartość
Warianty tytułu
EN
Beer consumption trend by students from Wroclaw University of Economics and Technical University of Wrocław
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
Celem badań była próba oceny czynników, które wpływają na spożycie piwa przez studentów Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu oraz Politechniki Wrocławskiej. W przeprowadzonych badaniach ankietowych zastosowano celowy dobór próby. Do analizy danych posłużono się testem chi-kwadrat. Studenci należą do grupy konsumentów, która często i chętnie sięga po piwo. Mimo, że w dalszym ciągu najpopularniejsze marki piwa należą do dużych koncernów, tj. Grupa Żywiec, Kompania Piwowarska to coraz bardziej zaczynają umacniać swoją pozycję małe lokalne browary. Większość badanych studentów deklaruje spożywanie piwa 1-3-krotnie w tygodniu. Najczęściej spożywają je w domu oraz w barach i restauracjach. Studenci coraz rzadziej przywiązują się do określonej marki piwa i chętnie sięgają po nowości z branży piwowarskiej.
EN
The study investigates factors that influence the beer consumption by students of the University of Economics in Wroclaw and Wroclaw University of Technology. The survey was implemented using a convenience sample. The Chi2 test was applied in the data analysis. Students belong to a group of consumers, who like beer. Although the most popular brands are owned by large corporations such as Żywiec Group or Kompania Piwowarska, small local breweries steadily strengthen their position. The majority of students declared they consumed beer 1-3 times a week. Many consume beer at home and in bars or restaurants. Student attachement to a particular brand of beer declines and they are readily try novel products of the brewing sector.
Słowa kluczowe
Wydawca
-
Rocznik
Tom
14
Numer
1
Opis fizyczny
s.245-250,rys.,tab.,bibliogr.
Twórcy
autor
Bibliografia
  • Arnold J.P. 2005: Origin and History of Beer and Brewing. From Prehistoric Times to the Beginning of Brewing Science and Technology. Cleveland, Ohio: Reprint Edition by Beer Books, 7-12.
  • Chodkiewicz J. 2006: Picie alkoholu oraz wiedza o jego działaniu wśród studentów łódzkich szkół wyższych. Alkoholizm i Narkomania, 19(2), 07-119.
  • Nelson M. 2005: The Barbarian’s Beverage. A History of Beer in Ancient Europe. Abingdon, Oxon, Routledge, 1.
Uwagi
PL
Rekord w opracowaniu
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-5f67dd6d-4764-490c-90ae-95d8cd89998f
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.