PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2010 | 09 | 4 |

Tytuł artykułu

Poziom cholesterolu całkowitego i jego frakcji oraz triglicerydów w surowicy krwi kur rasy polbar w zależności od płci i wieku

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

EN
Total cholesterol, it's fractions and triglyceride levels in polbar breed's blood plasma according to age and sex

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Określano stężenie cholesterolu całkowitego, HDL, LDL i triglicerydów u kur rasy polbar w 8., 12. oraz 18. tygodniu życia. Materiał do badań stanowiła krew pobrana z żyły odłokciowej (v. basilica). W surowicy krwi kur oznaczono stężenie cholesterolu całkowitego, HDL i triglicerydów metodą kolorymetryczną, wykorzystując komercyjne zestawy, natomiast oznaczanie stężenia LDL wyliczono ze wzoru [Friedewald i in. 1972]. Stężenie cholesterolu całkowitego i HDL w surowicy krwi kur rasy polbar było zależne zarówno od płci ptaków, jak i ich wieku. Nieznacznie wyższe wartości badanych wskaźników występowały u kogutów. Stężenie LDL u kur rasy polbar malało, natomiast stężenie triglicerydów wzrastało wraz z wiekiem ptaków. Wyższe wartości cechowały płeć męską. Uzyskane wyniki stężenia cholesterolu całkowitego, HDL, LDL i triglicerydów, u skonsolidowanej genetycznie rasy kur pólbar, mogą być wykorzystywane do porównań z innymi rasami drobiu.
EN
Total cholesterol content as well as HDL, LDL and trigliceride levels were determined in 8-, 12- and 18-week old polbar cocks and hens. The material for analysis was blood collectedfrom the basilic vein (v. basilica). In the blood serum determination of the total cholesterol content as well as HDL and triglyceride levels, whereas the LDL concentration level was calculated from an appropriate formula. The total cholesterol content and HDL levels in the polbar hen serum were both sex and age-dependent. Slightly higher values were determined for the cocks. LDL concentration in polbar hens decreased along with age, whereas triglyceride levels increased as the birds grew older. Themales were characterized by higher concentration levels. The obtained concentration values for total cholesterol, HDL, LDL and triglycerides in the genetically consolidated polbar chickens can be employed for comparisons with other poultry breeds.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

09

Numer

4

Opis fizyczny

s.93-106,rys.,tab.,bibliogr.

Twórcy

  • Katedra Biologicznych Podstaw Produkcji Zwierzęcej, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul. Akademicka 13, 20-950 Lublin
autor

Bibliografia

  • Berg J.M., Tymoczko J.L., Stryjer L., 2005. Biochemia. PWN,Warszawa.
  • Cary SAS Institute, 2001. SAS User’s Guide. Version 8.02. Editor. SPS Institute.
  • Cywa-Benko K., Krawczyk J., Wężyk S., 2000. Poziom cholesterolu w jajach rodzimych ras kur. Zesz. Nauk. PTZ 49, 268–270.
  • FriedewaldW.T., Levy R.I., Fredrickson D.S., 1972. Estimation of the Concentration of Low-Density Lipoprotein Cholesterol in Plasma, Without Use of the Preparative Ultracentrifuge. Clin.Chem. 18 (6), 499–502.
  • FriedrichM., 1992.Wpływ krótkotrwałego działania wysokiej i niskiej temperatury otoczenia na wybrane składniki biochemiczne krwi kurcząt. Rocz. Nauk. Zootech. 19, 15–21.
  • KoncickiA., Krasnodębska-DeptaA., 2005. Możliwości wykorzystania wyników badań hematologicznych i biochemicznych w diagnostyce chorób drobiu. Mag.Weter. (supl.) Drób 5, 20–22.
  • Krasnodębska-Depta A., Koncicki A., 2000. Fizjologiczne wartości wybranych wskaźników biochemicznych w surowicy krwi kurcząt broilerów. Med.Weter. 56 (7), 456–460.
  • Krasnodębska-Depta A., Koncicki A., 2002. Wpływ krótkotrwałego stresu cieplnego na wybrane wskaźniki biochemiczne krwi indyków. Med.Weter. 58 (3), 223–226.
  • Lenartowicz A., 1998. Porównanie zawartości wybranych związków lipidowych w żółtkach jaj pochodzących od kur z różnych stad rodzicielskich. Zesz. Nauk. PTZ 36, 53–56.
  • Peebles D.E., Cheaney J.D., Brake J.D., Boyle C.R., Latour M.A., 1997. Effects of Added Lard on Body Weight and Serum Glucose and Low Density Lipoprotein Cholesterol in RandombredBroiler Chickens. Poult. Sci. 76, 29–36.
  • Polowczyk K., Rapacz J., Kapkowska E., Janik A., 1998. Wpływ żywienia jęczmieniem i wiesiołkiem na poziom TC w surowicy krwi i żółtku jaj kurzych oraz Tg i HDL-C w surowicy krwi.Zesz. Nauk. PTZ 36, 321–323.
  • Rapacz J., Kapkowska E., Janik A., Niżańska-Story A., 1996. Kształtowanie się poziomów TC, TG i HDL w surowicy krwi dwóch rodów kur nieśnych w okresie nieśności. Zesz. Nauk. PTZ 24,232–233.
  • Simaraks S., Chinrasri O., Aengwanich S., 2004. Hematological, electrolyte and serum biochemical values of the Thai indigenous chickens (Gallus domesticus) in northeastern Thailand. SongklanakarinJ. Sci. Technol. 26 (3), 425–430.
  • Sturkie P.D., 1970. Avian phisiology. PWRiL,Warszawa.
  • Winnicka A., 2004. Wartości referencyjne podstawowych badań w weterynarii. Wydaw. SGGW, Warszawa.
  • Wójcik A., 2003. Zależność między poziomem wybranych wskaźników krwi i żółtka jaja a jakością jaj u kur rasy zielononóżka kuropatwiana. Ann. UMCS, EE Zootech. 21, 1–6.
  • Wójcik S., Podgórski W., Grela E., 1979. Wpływ żywienia i dodatku tyroksyny na zawartość niektórych składników tłuszczu wątrób kurcząt brojlerowych. Cz. 1. Zawartość fosfatydów i cholesterolu. Med.Weter. 35 (8), 462–464.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-5e74e96f-497f-4e68-b43a-e20fafcf1927
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.