PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2018 | 69 | 2 |

Tytuł artykułu

Eating behaviours of primary school pupils from Slaskie, Malopolskie and Opolskie Voivodeships in Poland

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
Background. Nutrition is one of the major environmental factors affecting children’s physical development and health, with nutrition mistakes made in early years of life having short- and long-term health consequences. Objective. This study has been aimed at evaluating eating behaviours of primary school pupils and determining whether there are relationships between pupils’ eating habits and their area of residence. Material and methods. The study was conducted in primary schools located in the following voivodeships (administrative units) in Poland: Śląskie, Opolskie and Małopolskie, on a total sample of 1138 pupils. A survey specially designed for the purpose of this study was used to investigate the pupils’ eating behaviours. The findings were then analysed with the use of MS Excel 2010 and Statistica 12.0 software. Results. According to the survey, 61.42% of pupils in our study ate the recommended number of meals daily. 72.74% reported eating breakfast daily, 66.17% stated they ate packed lunch/midmorning snack daily, 17.49% reported eating wholemeal bread more than once daily, whilst milk and natural yoghurt were consumed daily by 20.04% and 10.81% of pupils, respectively. Sweets and salty snacks were excluded from the diet of 2.2% and 3.08% of pupils respectively. 6.59% of pupils reported not eating fast food at all. Conclusions. The eating behaviours of primary school pupils differ. Regional variations in eating behaviours have been found to exist, revealing a correlation between the pupils’ area of residence (voivodeship) and some eating behaviours. The largest number of healthy eating behaviours were reported by pupils from Małopolskie Voivodeship.
PL
Wprowadzenie. Odżywianie jest jednym z najważniejszych czynników środowiskowych wpływających na rozwój fizyczny i stan zdrowia dziecka. Błędy żywieniowe popełniane we wczesnych latach życia dziecka mają zarówno krótko- jak i długoterminowe konsekwencje zdrowotne. Cel. Ocena zachowań żywieniowych uczniów szkół podstawowych oraz stwierdzenie czy istnieją zależności pomiędzy zachowaniami żywieniowymi uczniów i ich miejscem zamieszkania. Materiał i metodyka. Badanie zostało przeprowadzone w szkołach podstawowych na terenie województwa śląskiego, opolskiego i małopolskiego wśród 1138 uczniów. Do oceny zachowań żywieniowych posłużył autorski kwestionariusz ankiety. Uzyskane wyniki analizowano przy pomocy programów MS Excel 2010 i Statistica 12.0. Wyniki. Spożywanie zalecanej liczby posiłków deklarowało 61,42% uczniów. Na codzienne spożywanie I śniadania wskazało 72,74% uczniów, II śniadanie codziennie spożywało 66,17% uczniów. 17,49% uczniów zadeklarowało kilkukrotne spożycie ciemnego pieczywa w ciągu dnia, mleko i jogurty naturalne z tą częstością spożywało odpowiednio 20.04% i 10.81% uczniów. Wykluczenie z diety słodyczy oraz słonych przekąsek zadeklarowało odpowiednio 2.2% i 3.08% uczniów. 6.59% uczniów nie spożywa produktów typu fast-food. Wnioski. Zachowania żywieniowe uczniów szkół podstawowych są zróżnicowane. Stwierdzono występowanie zależności pomiędzy niektórymi zachowaniami żywieniowymi uczniów i ich miejscem zamieszkania. Najwięcej korzystnych zachowań żywieniowych zaobserwowano u uczniów zamieszkujących województwo małopolskie.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

69

Numer

2

Opis fizyczny

p.193-201,fig.,ref.

Twórcy

autor
  • Scientific Society of Young Educators, Department of Human Nutrition, School of Public Health in Bytom, Medical University of Silesia in Katowice, Bytom, Poland
autor
  • Scientific Society of Young Educators, Department of Human Nutrition, School of Public Health in Bytom, Medical University of Silesia in Katowice, Bytom, Poland
autor
  • Scientific Society of Young Educators, Department of Human Nutrition, School of Public Health in Bytom, Medical University of Silesia in Katowice, Bytom, Poland
autor
  • Scientific Society of Young Educators, Department of Human Nutrition, School of Public Health in Bytom, Medical University of Silesia in Katowice, Bytom, Poland
  • Department of Human Nutrition, School of Public Health in Bytom, Medical University of Silesia in Katowice, Jordana 19, 41-808 Zabrze, Poland

Bibliografia

  • 1. Adolphus K., Lawton C.L., Dye L.: The effects of breakfast on behavior and academic performance in children and adolescents. Front Hum Neurosci 2013;7:425 doi:10.3389/fnhum.2013.00425.
  • 2. Ambroży J., Bester J., Czuchraj W., Dostał K., Dubiel M.: Nawyki żywieniowe oraz częstość spożycia wybranych produktów przez dzieci w wieku 10–13 lat zamieszkałe na terenach miejskich i wiejskich [Eating habits and frequency of consumption of selected products among children aged 10–13 years residing in urban and rural areas]. Ann Acad Med Siles 2013;67(4):231-237 (in Polish).
  • 3. Bielaszka A., Grochowska-Niedworok E., Kiciak A., Szczepańska E., Kardas M., Całyniuk B., Zima-Dańczyk A.: Preferencje żywieniowe dzieci w wieku 7–10 lat [Nutrition preferences of children ages 7–10]. Ann Acad Med Siles 2014;68(4):187-191 (in Polish).
  • 4. Decyk-Chęcel A.: Zwyczaje żywieniowe dzieci i młodzieży [Children’s and adolescents’ eating habits]. Probl Hig Epidemiol 2017;98(2):103-109 (in Polish).
  • 5. Dymkowska-Malesa M., Walczak Z., Zakrzewski J.: Ocena poziomu spożycia ryb wśród uczniów klas 4-6 szkół podstawowych w Koszalinie [Evaluation of the level of fish consumption among students in grades 4-6 of primary school in Koszalin]. Probl Hig Epidemiol 2014;95(1):182-185 (in Polish).
  • 6. Hałcz J., Warechowska M.: Ocena sposobu żywienia dzieci w wieku 10–12 lat mieszkających w Olsztynie [Assessments of eating behaviours of children aged 10-12 in the city of Olsztyn]. Pediatr Endocrinol Diabetes Metab 2015;23(1):23-31 (in Polish) doi:10.18544/pedm-21.01.0021.
  • 7. Informacja o wynikach kontroli. Wdrażanie zasad zdrowego żywienia w szkołach publicznych [Information on inspection results. Implementation of the principles of healthy nutrition in public school]. Najwyższa Izba Kontroli, 04.05.2017 (in Polish).
  • 8. International Obesity Task Force EU Platform Briefing Paper, 15.03.2005.
  • 9. Jonczyk P., Potempa M., Kajdaniuk D.: Analiza stopnia odżywienia i zaburzeń odżywiania oraz charakterystyka przyzwyczajeń żywieniowych i aktywności fizycznej wśród dzieci w wieku 6–13 lat uczęszczających do wybranych szkół podstawowych na terenach wiejskich województw śląskiego i opolskiego [Level of nutrition and nutrition disorders as well as characteristics of dietary habits and physical activity among 6–13-yearold children attending selected primary schools in Opole and Silesia Provinces in Poland]. Pediatr Med Rodz 2016;12(2):177-193 (in Polish) doi:10.15557/pimr.2016.0018.
  • 10. Jonczyk P., Potempa M., Kajdaniuk D.: Analiza stopnia odżywienia i zaburzeń odżywiania oraz charakterystyka przyzwyczajeń żywieniowych i aktywności fizycznej wśród dzieci szkolnych w wieku 6–13 lat w mieście Piekary Śląskie [Level of nutrition and nutrition disorders as well as characteristics of dietary habits and physical activity among 6–13-year-old school children in the city of Piekary Śląskie in Poland]. Pediatr Med Rodz 2015;11(3):302-314 (in Polish) doi:10.15557/ PiMR.2015.0029.
  • 11. Kotyrba J., Wróblewska I.: Analiza zachowań żywieniowych dzieci klas III-V szkoły podstawowej [Analysis of dietary behaviours of children of classes III - V primary school]. Puls Uczelni 2014;8(3):11-15 (in Polish).
  • 12. Mendyk K., Antos-Latek K., Kowalik M., Pagacz K., Lewicki M., Obel E.: Zachowania prozdrowotne w zakresie odżywiania i aktywności fizycznej u dzieci i młodzieży szkolnej w wieku do 18. roku życia [Prohealth behavior in adolescents in regard to nourishment and physical activity up to 18 years old]. Piel Zdr Publ. 2017;26(1):13-17 (in Polish) doi:10.17219/pzp/64690.
  • 13. Miller R., Benelam B., Stanner S.A., Buttriss J.L.: Is snacking good or bad for health: An overview. Nutr Bull 2013;38:302-322 doi:10.1111/nbu.12042.
  • 14. Moreno L.A., Bel-Serrat S., Santaliestra-Pasías A., Bueno G.: Dairy products, yogurt consumption, and cardiometabolic risk in children and adolescents. Nutr Rev 2015; 73(Suppl 1):8-14 doi:10.1093/nutrit/nuv014.
  • 15. Naeeni M.M., Jafari S., Fouladgar M., Heidari K., Farajzadegan Z., Fakhri M., Karami P., Omidi R.: Nutritional Knowledge, Practice, and Dietary Habits among school Children and Adolescents. Int J Prev Med. 2014;5(Suppl 2):S171-S178.
  • 16. Papandreou D., Andreou E., Heraclides A., Rousso I.: Is beverage intake related to overweight and obesity in school children? Hippokratia 2013;17(1):42-46.
  • 17. Sankeshwari R.M., Ankola A.V., Tangade P.S., Hebbal M.I.: Association of socio-economic status and dietary habits with early childhood caries among 3- to 5-yearold children of Belgaum city. Eur Arch Paediatr Dent 2013;14(3):147-153 doi:10.1007/s40368-013-0035-6.
  • 18. Sielicka M., Pachołek B., Matuszak L., Gabryelczyk M., Majos A.: Ocena świadomości zdrowotnej i pożądalności produktów przekąskowych przez dzieci [Evaluation of health awareness and desirability of food snacks in children]. Probl Hig Epidemiol 2015;96(3):607-612 (in Polish).
  • 19. Szczepańska E., Piórkowska K., Niedworok E., Muc-Wierzgoń M.: Konsumpcja słodyczy i napojów wysokosłodzonych w aspekcie występowania otyłości na przykładzie dzieci zamieszkujących obszary miejskie i wiejskie [The consumption of sweets and sweetened beverages in terms of obesity occurrence on the example of children living in rural and urban environment]. Endokrynol Otyłość 2010;6(2):79-84 (in Polish).
  • 20. Szczepańska E., Szeja N., Dudzik I., Kołdon A., Jędzura K., Pochopień E., Oleszko M.: Zachowania żywieniowe a wiedza żywieniowa uczniów wybranych szkół na terenie Górnego Śląska w zależności od wskaźnika wagowo-wzrostowego BMI [Eating behaviours and nutrition knowledge of students from selected schools of the Upper Silesian region, depending on the Body Mass Index]. Nowa Pediatr 2015;19(2):68-75 (in Polish).
  • 21. Szczepańska E., Szeja N., Szymkiewicz A., Kowalska A., Lenard B., Bulwicka A:. Eating behaviours of middle and secondary-school pupils from the Upper Silesian region in Poland. Rocz Państw Zakł Hig 2014;65(4):337-344.
  • 22. Świderska-Kopacz J., Marcinkowski J.T., Jankowska K.: Zachowania zdrowotne młodzieży gimnazjalnej i ich wybrane uwarunkowania. Cz. IV. Sposób żywienia. [Health behaviour of secondary school pupils and its chosen determinants. Part IV. Nutritional habits]. Probl Hig Epidemiol 2008;89(2):241-245 (in Polish).
  • 23. Wojtyła-Buciora P., Żukiewicz-Sobczak W., Wojtyła K., Marcinkowski J.T.: Sposób żywienia uczniów szkół podstawowych w powiecie kaliskim – w opinii dzieci i ich rodziców [Nutrition of primary school children in Kalisz district – in children’s and their parents’ opinions]. Probl Hig Epidemiol 2015; 96(1):245-253 (in Polish).
  • 24. Wolnicka K., Jaczewska-Schuetz J., Taraszewska A.: Analiza czynników wpływających na spożycie warzyw i owoców przez dzieci w wieku szkolnym [Analysis of factors affecting consumption of fruit and vegetables in school-aged children]. Probl Hig Epidemiol 2014;95(2):389-393 (in Polish).
  • 25. Zalewska M., Maciorowska E.: Rola edukacji żywieniowej w populacji dzieci i młodzieży [The role of nutrition education in the population of children and adolescents]. Med Og Nauk Zdr 2013;19(3):375-378 (in Polish).

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-5e6261e6-e589-4368-a527-f3d480fb906a
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.