PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2014 | 16 | 3 |

Tytuł artykułu

Innowacje w przedsiębiorstwach zajmujących się przetwórstwem mięsa w zależności od poziomu nakładów na działalność innowacyjną

Autorzy

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

EN
Innovations in enterprises of meat processing sector in relation to the input level of innovative activity

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Celem opracowania było przedstawienie działalności innowacyjnej przedsiębiorstw w zakresie produktów, procesów, organizacji i marketingu. Przedstawiono działalność innowacyjną 76 przedsiębiorstw zajmujących się przetwórstwem, konserwowaniem i produkcją wyrobów z mięsa w latach 2007-2010. Kryterium podziału przedsiębiorstw stanowiły nakłady na działalność innowacyjną. Badane przedsiębiorstwa wprowadzały przede wszystkim innowacje produktowe (56,6%), stanowiły one nowość dla rynku w przypadku 46,5% przedsiębiorstw. W 40,8% przedsiębiorstw wprowadzono innowacje w procesach. W 40,8% przedsiębiorstw wprowadzono innowacje w procesach.
EN
The research is focused on enterprises dealing with the meat processing, which made expenditures on innovations in the period 2005-2010 and introduced the change in products, processes, organization and marketing. The product innovations were most common and they were introduced by 56.7% of enterprises. Usually they were linked to the other change. Implemented process innovations were mostly focused on the change of production methods, less on methods supporting the processes or operational systems related to the purchases or accountancy. The number of enterprises, which implemented the above change, increased along with the input level on innovations. Furthermore the change in marketing was introduced more often than organizational innovations. Predominantly marketing innovations were related to the utilisation of new media or promotion techniques.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

16

Numer

3

Opis fizyczny

s.312-317,tab.,bibliogr.

Twórcy

Bibliografia

  • Janasz W., Kozioł-Nadolna K. 2011: Innowacje w organizacji, PWE, Warszawa, 12.
  • Kotler P. 1994: Marketing: Analiza, uwarunkowania, wdrażanie, kontrola, Wyd. Gebethner i S-ka, Warszawa, 322.
  • Kukliński A. (red.). 1995: Nauka-technologia-gospodarka. Wzajemne powiązania i globalne tendencje rozwoju, KBN, Warszawa, 79.
  • Zasady gromadzenia i interpretacji danych dotyczących innowacji. 2005: Podręcznik Oslo, wydanie III, Warszawa, 50-51.

Uwagi

PL
Rekord w opracowaniu

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-5d640ca5-c7c2-4601-8035-a653399c8799
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.