PL
Nanotechnologia jest jedną z nowych technologii, która charakteryzuje się dużą innowacyjnością i potencjałem pozwalającym na aplikacje jej osiągnięć w wielu dziedzinach inżynierii i przemysłu, także w produkcji żywności. Wykorzystanie nanotechnologii w rolnictwie i przetwórstwie spożywczym obejmuje wszystkie etapy łańcucha żywnościowego, m. in. wytwarzanie środków ochrony roślin i nawozów, zapewnienie bezpieczeństwa i jakości żywności oraz zastosowanie tworzyw przeznaczonych do kontaktu z żywnością, w tym opakowań i powłok antybakteryjnych. Nanotechnologia umożliwia wytworzenie materiałów o celowej strukturze i pożądanych cechach użytkowych, których właściwości mogą znacznie odbiegać od cech, ich odpowiedników w większych, stosowanych do tej pory, rozmiarach. Nanomateriały wyróżniają się wysoką reaktywnością, determinującą ich nowe i trudne do przewidzenia właściwości biologiczne oraz wpływ na środowisko naturalne. W drugiej części artykułu przedstawiono główne kierunki wykorzystania nanotechnologii w przemyśle spożywczym i rolnictwie ze szczególnym uwzględnieniem zastosowania nanocząstek metali. Omówiono także zagrożenia związane z użyciem nanomaterialów i aktualny stan regulacji prawnych w dziedzinie nanotechnologii.
EN
Nanotechnology is one of the new technology with a high number of innovation which founds applications in many fields of engineering and industry, including food production. Nanotechnology in agriculture and food processing includes is used at all stages of the food chain, therein production of pesticides and fertilizers, food quality and safety, and the use of plastics designed for contact with foods such as packaging and anti-bacterial coatings. It creates new materials with unique structure and unusual functional properties whose features may be significantly different compared to their larger counterparts. Nanomaterials are characterized by high reactivity, resulting in new biological properties and their impact on the environment, which both are hard to predict. In this part of the article the agriculture and food nanotechnology are presented, with particular emphasis on the use of metal nanoparticles. Risks associated with the use of nanomaterials and current legislation in the field of nanotechnology are also discussed.