PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2001 | 06 | 1 |
Tytuł artykułu

Dynamika przyrostu masy roślinnej oraz pobierania miedzi przez szarłat (Amaranthus cruentus L.)

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
EN
Dynamics of biomass increase and copper uptake by amaranth (Amaranthus cruentus L.)
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
W dwuletnim (1998-1999) doświadczeniu polowym badano dynamikę przyrostu masy roślinnej oraz pobranie miedzi przez szarłat (Amaranthus cruentus L.).Stwierdzono, że nawożenie szarłatu dawką 10 kg Cu/ha w istotny sposób wpływa na przyrost jego biomasy, plon nasion, zawartość oraz pobranie tego mikroelementu przez rośliny. Szarłat przedsiewnie nawożony dawką 10 kg Cu/ha może pobrać z plonem jedynie około 85 g Cu z hektara. Dynamika przyrostu masy roślinnej w znacznym stopniu zależy od zasobności i odczynu gleby oraz warunków klimatycznych.
EN
In two-year lasting experiment the dynamics of biomass growth of amaranth was studied. It was found that application of 10 kg Cu x ha-1 significantly affected increase of crop biomass, seed yield, content and uptake of this micronutrient by plant. Amaranth fertilized with the rate of 10 kg x ha-1 is able to uptake only 85 g Cu per ha. Dynamics of biomass growth is related to weather conditions and soil fertility.
Wydawca
-
Rocznik
Tom
06
Numer
1
Opis fizyczny
s.88-97,tab.,wykr.,bibliogr.
Twórcy
  • Katedra Chemii Rolnej, Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, ul.Oczapowskiego 8, Olsztyn
autor
autor
Bibliografia
  • Elbehri A.,Putnam D. H., Schmitt M. 1993. Nitrogen fertilizer and cultivar effects on yie and nitrogen-use efficiency of grain amaranth. A gron. J., 85(1): 120-128.
  • Foy C.D., Cambell T. A. 1981. Differential tolerances of Amaranthus strins to high level AL. and MN in acid soil. Agronomy Abstract, s. 176.
  • Grajeta H. 1997. Wartość odżywcza i wykorzystanie szarłatu (Rodzaj Amaranthus). Bro toi. Chem. Toksykol., 30(1): 17-23.
  • Jarnicki W. 1993. Badania porównawcze nad plonowaniem szarłatu (Amaranthus cru tus L.) w zróżnicowanych warunkach uprawy polowej. Praca magisterska. Wydz. Rolniczy. Warszawa.
  • Krysztofiak E. 1999. Zboże XXI wieku. Top Agrar Polska, 3: 48-49.
  • Petkow K., Antczak K., Łukaszewski Z. 1998. Zielonka z amarantusa jako surowiec kiszoniarski oraz ocena i wartość pokarmowa kiszonki w żywieniu opasów. Zesz. Prob. Post. Nauk Rol., 462: 261-268.
  • Nalborczyk E., Roszewski R., Wrocza J., Aufhammer W., Goetz H. 1993. Fotosynteza, gromadzenie biomasy i składników pokarmowych w roślinach szarłatu (Amaranthus cruentu Fragmenta Agronomica, 4, s. 145-146.
  • Nalborczyk E..Wróblewska E., Marcinkowska B. 1994. Amaranthus-nowa roślina upraw SGGW, Warszawa.
  • Roszewski R. 1994. Uprawa szarłatu (Amaranthus spp.j na nasiona. W: Amaranthus perspektywy uprawy i wykorzystania. SGGW, Warszawa, s. 26-34.
  • Roszewski R. 1995. Technologia uprawy. Nowe rośliny uprawne-Amaranthus. SGGW, Warszawa, s. 37-52.
  • Roszewski R. 1998. Biologia, uprawa i wykorzystanie szarłatu uprawnego w Polsce (Amar thus spp.). Hod. Rośl. Nasien., 2: 16-21.
  • Saunders R. M., Becker R. 1984. Amaranthus: A potential Food and Feed Resource. A Cereal Sei. Tech., 6: 357-396
  • Szukalski H., Sikora H. 1981. Badania nad zawartością mikroelementów w różnych fazach rozwojowych rzepaku ozimego odmiany Ianpol. Biul. Inst. Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 143: 119-128.
  • Wojcieska U. 1984. Rola miedzi w plonowaniu roślin zbożowych. Zesz. Nauk. AR Kraków 185, z. 12: 59-70.
  • Wojcieska U., Wolska E., Ruszkowska M. 1983. Wpływ miedzi na dynamikę przyrostu suchej roślin i niektóre procesy fizjologiczne u słonecznika. Acta Agrobotanica, 36: 1-2,5-16.
  • Ziętecka M., Dynysiuk B. 1991. Wpływ nawożenia miedzią na dynamikę pobierania makroskładników i Cu przez owies. Mat. Symp.: Mikroelementy w rolnictwie. Wroclaw, s. 53-57.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-5ccea515-0115-49e9-ba36-8da549ece414
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.