PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2001 | 06 | 1 |

Tytuł artykułu

Dynamika przyrostu masy roślinnej oraz pobierania miedzi przez szarłat (Amaranthus cruentus L.)

Warianty tytułu

EN
Dynamics of biomass increase and copper uptake by amaranth (Amaranthus cruentus L.)

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W dwuletnim (1998-1999) doświadczeniu polowym badano dynamikę przyrostu masy roślinnej oraz pobranie miedzi przez szarłat (Amaranthus cruentus L.).Stwierdzono, że nawożenie szarłatu dawką 10 kg Cu/ha w istotny sposób wpływa na przyrost jego biomasy, plon nasion, zawartość oraz pobranie tego mikroelementu przez rośliny. Szarłat przedsiewnie nawożony dawką 10 kg Cu/ha może pobrać z plonem jedynie około 85 g Cu z hektara. Dynamika przyrostu masy roślinnej w znacznym stopniu zależy od zasobności i odczynu gleby oraz warunków klimatycznych.
EN
In two-year lasting experiment the dynamics of biomass growth of amaranth was studied. It was found that application of 10 kg Cu x ha-1 significantly affected increase of crop biomass, seed yield, content and uptake of this micronutrient by plant. Amaranth fertilized with the rate of 10 kg x ha-1 is able to uptake only 85 g Cu per ha. Dynamics of biomass growth is related to weather conditions and soil fertility.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

06

Numer

1

Opis fizyczny

s.88-97,tab.,wykr.,bibliogr.

Twórcy

  • Katedra Chemii Rolnej, Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, ul.Oczapowskiego 8, Olsztyn
autor
autor

Bibliografia

  • Elbehri A.,Putnam D. H., Schmitt M. 1993. Nitrogen fertilizer and cultivar effects on yie and nitrogen-use efficiency of grain amaranth. A gron. J., 85(1): 120-128.
  • Foy C.D., Cambell T. A. 1981. Differential tolerances of Amaranthus strins to high level AL. and MN in acid soil. Agronomy Abstract, s. 176.
  • Grajeta H. 1997. Wartość odżywcza i wykorzystanie szarłatu (Rodzaj Amaranthus). Bro toi. Chem. Toksykol., 30(1): 17-23.
  • Jarnicki W. 1993. Badania porównawcze nad plonowaniem szarłatu (Amaranthus cru tus L.) w zróżnicowanych warunkach uprawy polowej. Praca magisterska. Wydz. Rolniczy. Warszawa.
  • Krysztofiak E. 1999. Zboże XXI wieku. Top Agrar Polska, 3: 48-49.
  • Petkow K., Antczak K., Łukaszewski Z. 1998. Zielonka z amarantusa jako surowiec kiszoniarski oraz ocena i wartość pokarmowa kiszonki w żywieniu opasów. Zesz. Prob. Post. Nauk Rol., 462: 261-268.
  • Nalborczyk E., Roszewski R., Wrocza J., Aufhammer W., Goetz H. 1993. Fotosynteza, gromadzenie biomasy i składników pokarmowych w roślinach szarłatu (Amaranthus cruentu Fragmenta Agronomica, 4, s. 145-146.
  • Nalborczyk E..Wróblewska E., Marcinkowska B. 1994. Amaranthus-nowa roślina upraw SGGW, Warszawa.
  • Roszewski R. 1994. Uprawa szarłatu (Amaranthus spp.j na nasiona. W: Amaranthus perspektywy uprawy i wykorzystania. SGGW, Warszawa, s. 26-34.
  • Roszewski R. 1995. Technologia uprawy. Nowe rośliny uprawne-Amaranthus. SGGW, Warszawa, s. 37-52.
  • Roszewski R. 1998. Biologia, uprawa i wykorzystanie szarłatu uprawnego w Polsce (Amar thus spp.). Hod. Rośl. Nasien., 2: 16-21.
  • Saunders R. M., Becker R. 1984. Amaranthus: A potential Food and Feed Resource. A Cereal Sei. Tech., 6: 357-396
  • Szukalski H., Sikora H. 1981. Badania nad zawartością mikroelementów w różnych fazach rozwojowych rzepaku ozimego odmiany Ianpol. Biul. Inst. Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 143: 119-128.
  • Wojcieska U. 1984. Rola miedzi w plonowaniu roślin zbożowych. Zesz. Nauk. AR Kraków 185, z. 12: 59-70.
  • Wojcieska U., Wolska E., Ruszkowska M. 1983. Wpływ miedzi na dynamikę przyrostu suchej roślin i niektóre procesy fizjologiczne u słonecznika. Acta Agrobotanica, 36: 1-2,5-16.
  • Ziętecka M., Dynysiuk B. 1991. Wpływ nawożenia miedzią na dynamikę pobierania makroskładników i Cu przez owies. Mat. Symp.: Mikroelementy w rolnictwie. Wroclaw, s. 53-57.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-5ccea515-0115-49e9-ba36-8da549ece414
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.