PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2013 | 67 | 08 |

Tytuł artykułu

Substancja dodatkowa czy wzbogacająca?

Autorzy

Warianty tytułu

EN
Food with additives or with added vitamins/minerals?

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Jednym z wielu ciekawych zagadnień związanych z prawem żywnościowym jest kwestia stosowania w produkcji środków spożywczych pewnych substancji, które mogą pełnić w nich dwie całkiem odmienne funkcje, tj. substancji dodatkowych lub wzbogacających (jak witaminy i składniki mineralne). Przykładem może być ryboflawina, wykorzystywana np. do wzbogacenia produktu w witaminę B₂, bądź też do wywołania efektu technologicznego - nadania barwy. Konsekwencją jest m.in. odmienne znakowanie środka spożywczego, jak też jego postrzeganie przez konsumentów, o czym mowa w poniższym artykule.
EN
One of the interesting issues concerning food law is a question of using certain substances that can play two completely different roles in food production e.g. food additives or vitamins/minerals. For instance, riboflavin is used to enrich the product with vitamin B₂ but also for technological reasons - to render a colour. As a result of dissimilar use, there is a different labelling requirement and product perception by consumers. All about it you may read in the article as given below.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

67

Numer

08

Opis fizyczny

s.38-40

Twórcy

autor
  • IGI Food Consulting Sp. z o.o.

Bibliografia

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-5caee41a-4715-4ef0-8a41-66775812e11f
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.