PL
Zastosowanie olejów roślinnych i tłuszczu mleka krowiego w odżywkach dla niemowląt pozwala uzyskać profil kwasów tłuszczowych podobny do tego, który występuje w tłuszczu mleka kobiecego, będącego wzorem dla tłuszczu występującego w odżywkach. Oprócz składu kwasów tłuszczowych bardzo ważna jest również struktura triacylogliceroli, ponieważ może mieć wpływ na trawienie i wchłanianie tłuszczu zawartego w pożywieniu. Porównano skład i struktury triacylogliceroli olejów roślinnych oraz tłuszczu mleka krowiego z tłuszczem mleka kobiecego. Przebadano trzy rodzaje olejów roślinnych: rzepakowy, słonecznikowy i kukurydziany oraz tłuszcz mleka krowiego i tłuszcz mleka kobiecego. W badanych tłuszczach oznaczano zawartość składników polarnych i niepolarnych oraz określano skład kwasów tłuszczowych i ich rozmieszczenie w pozycjach sn-2 i sn-1,3 triacylogliceroli. Może to być przydatne producentom odżywek dla niemowląt, jak również badaczom, którzy zajmują się modyfikacją tłuszczów w celu uzyskania substytutów tłuszczu mleka kobiecego.
EN
The use of vegetable oils and cow’s milk fat in infant formulas of products allows for obtainment such a fatty acid profile that resemble the human milk fat (which is a model for the fat components in infant formulas). In addition to fatty acid composition, the structure of triacylglycerols is also important because of a possible influence on the fat digestion and fat absorption. The aim of this study was to compare the composition and the structure of triacylglycerols of vegetable oils and cow’s milk fat with human milk fat. We examined three types of vegetable oils: repassed oil, sunflower oil and corn oil, as well as cow’s milk fat and human milk fat. In the analyzed fat we determined content of polar and non-polar fraction, fatty acid composition and their placement in sn-2 and sn-1 position of triacylglycerols. This can be helpful to manufacture infant formulas, and modify fats in order to get human milk fat substitutes.