PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1979 | 05 | 3 |

Tytuł artykułu

Mathematical model of a four-effect evaporator with turbocompressor

Autorzy

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

PL
Model matematyczny wyparki czterodziałowej z turbosprężarką

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
The presented mathematical model of a four-effect evaporator with turbocompressor enables easily to compare the results of four fariants of working conditions and the advantages of proper juice concentration. Minimum steam comsumption is obtained in the sugar factory when taking full advantage of vapours from expansion of condensates, using condensates to heat raw juice and then to supply the extractor with simultaneous steam turbocompressing.
PL
W przemyśle cukrowniczym, przy wykorzystaniu ciepła skroplin i oszczędnym zużyciu ciepła do celów technologicznych w układach stacji wyparnej konieczne jest stosowanie turbosprężarek , aby zagęścić sok do optymalnego stężenia bez kierowania oparów do skraplacza. Opracowano model matematyczny wyparki czterodziałowej z turbosprężarką, na podstawie którego można obliczyć korzyści wynikające z zastosowania turbosprężarki w róż ych wariantach układów stacji wyparnej. Rozpatrzono zależność zapotrzebowania pary w cukrowni od stężenia soku gęstego, od stopnia wykorzystania oparów z warników do zagrzewania soku surowego oraz od stosowania sukcesywnego rozprężania skroplin i stosowania ich do zagrzewania soku, a następnie do zasilania ekstraktora krajanki. Na podstawie opracowanego modelu matematycznego można wyliczyć wielkość zużycia pary w zależności od stopnia zagęszczenia soku w wyparce. Zagęszczając sok gęsty do 70° Bx zamiast do 55° Bx można zaoszczędzić ponad 4 t pary na 100 t przerabianych buraków. Stosując dodatkowo ogrzewanie soku surowego oparami z warników można powiększyć oszczędności do ponad 7 t pary na 100 t buraków. Najmniejsze zużycie pary w cukrowni uzyskuje się przy jednoczesnym wykorzystaniu oparów z rozprężania skroplin, stosowaniu skroplin do ogrzewania soku surowego i zasilania ekstraktora oraz ogrzewaniu soku surowego oparami z warników. Wyliczono, że dzięki zastosowaniu turbosprężarki możliwe jest w takich warunkach zmniejszenie zużycia pary od 4 do 10 t na 100 t przerobionych buraków. W najlepszym układzie wyparki z turbosprężarką zapotrzebowanie pary do stacji wyparnej może być zmniejszone do 29 t na 100 t buraków zamiast 39 t bez turbosprężarki. Zastosowanie turbosprężarki może pozwolić na dobrą pracę trójdziałowej wyparki ciśnieniowej bez czwartego działu pod zmniejszonym ciśnieniem. Taki układ stacji wyparnej wymaga mniejszych nakładów inwestycyjnych, co wyrównuje koszty inwestycyjne związane z zastosowaniem turbosprężarki. Przedstawione przykłady liczbowe i wykresy stanowią ilustrację modelu matematycznego. Rzeczywisty układ wyparki i sposób prowadzenia procesu technologicznego determinują wielkość zużycia pary do celów grzejnych w poszczególnych stadiach. Zastosowanie turbosprężarki ułatwia automatyzację gospodarki cieplnej oraz umożliwia utrzymanie optymalnych warunków wszystkich procesów.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

05

Numer

3

Opis fizyczny

p.275-286,fig.,ref.

Twórcy

  • Mazovian Sugar Factories, Plock, Poland

Bibliografia

  • 1. Speyerer: H.: Zucker 1951, ł, 293.
  • 2. Zagrodzki S.: Gazeta Cukrownicza 1960, 62, 204, 229, 261.
  • 3. Fenyes A.: Cukoripar 1975, 28, 222.
  • 4. Chastukhin, V. I., Palamarchuk Yu. D.: Kharchova Prom. Nauk.-Vyrob. Zb., 1976 (2), 35.
  • 5. Zagrodzki S.: Gazeta Cukrownicza 1964, 72, 1.
  • 6. Zagrodzki S.: Gazeta Cukrownicza 1968, 76, 305; 1969, 77, 1; Zucker 1972, 25, 619, 560.
  • 7. Szczeniowski J.: Gazeta Cukrownicza 1935, 76, 304.
  • 8. Speyerer H .: Zucker 1950, 3, 161.
  • 9. Chocquet M.: Sucr. Belge 1953, 72, 365.
  • 10. Sazavsky V. : Listy cukrovar. Priloha casopisu 1956, 72 (8), 185.
  • 11. Kokeli Z.: Gazeta Cukrownicza 1957, 59, 233.
  • 12. Zagrodzki S.: Gazeta Cukrownicza 1970, 78, 157; Z. Zuckerind., 1973, 23, 129.
  • 13. Vernois G. : Zuckerind., 1975, 25, 134.
  • 14. Zagrodzki S.: Gazeta Cukrownicza 1933, 73, 56, 179.
  • 15. Zagrodzki S.: Gazeta Cukrownicza 1939, 84, 357.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-5b93608e-15c4-4d5b-9bb9-13aabe93bd9b
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.