PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2005 | 32 | 1 cz.1 |

Tytuł artykułu

Wpływ suplementacji kwasami tłuszczowymi omega-3 na poziom żelaza i wybrane parametry krwi u wegetarian podczas wysiłku fizycznego

Warianty tytułu

EN
Effect of omega-3 fatty acids supplementation on blood iron concentration and select blood parameters during exercise

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Celem pracy było określenie wpływu suplemenatcji kwasami omega-3 na stężenie żelaza oraz zmiany parametrów krwi w warunkach wysiłku fizycznego u kobiet wegetarian. W badaniach brało udział 13 kobiet w wieku 21 lat. Grupie suplementowanej (S) (n=8) podawano 2,6 g/d kwasów omega-3, pozostałe osoby stanowiły grupę kontrolną (K) (n=5). Kobiety wykonywały test wysiłkowy, przed i po 14 dniach doświadczenia. We krwi pobranej przed i po wysiłku oraz po godzinie odpoczynku, przed i po 14 dniach, oznaczano stężenie Fe oraz Hb, określano wartość Het, RBC oraz MCHC i MCH. Wykazano, że supłementacja kwasami omega-3 nie wpływała na poziom Fe w surowicy oraz na wartości pozostałych parametrów oznaczanych we krwi. Wysiłek fizyczny istotnie statystycznie (p<0,001) wpływał na poziom Hb, wielkość Het, RBC, natomiast nie wpływał istotnie na stężenie Fe i poziom MCH i MCHC. Podsumowując, zwiększona podaż kwasów omega-3 w diecie nie wpływała na stężenie żelaza we krwi oraz nie zmieniała wartości parametrów hematologicznych. Natomiast wysiłek fizyczny istotnie różnicował badane parametry we krwi za wyjątkiem poziomu Fe i wskaźników czerwonokrwinkowych.
EN
The main goal of the research was to evaluate the effects of omega-3 fatty acids supplementation on iron concentration and blood variables during physical exercise in vegetarian females. The research material included 13 females aged 21±1.2 years. The supplemented group (S) (n=8) received 2,6 g/d of omega-3 fatty acids, while the remaining 5 consisted the control (K.) group. All subjects performed an endurance exercise test protocol before and after 14 days of the experiment. Iron and Hb were analyzed in the blood before and after exercise as well as after 1 h of recovery. Also evaluated were: Het, RBC, MCHC, MCH. The results indicate no effect of omega-3 fatty acids supplementation on serum Fe concentration and other analyzed blood variables. The exercise protocol significantly (p<0,001) influenced the level of Hb, Het, RBC while it did not effect of Fe concentration and of the MCHC and MCH index. In conclusion it may be stated that omega-3 supplementation does not increase Fe concentration and does improve other hematological variables. Endurance exercise significantly effects these variables, except Fe concentration and components blood erythrocyte index.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

32

Numer

Opis fizyczny

s.489-494,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Zakład Biochemii, Akademia Wychowania Fizycznego w Katowicach, Katowice
autor

Bibliografia

  • 1. Ball M.J., M.A. Bartlett, Dietary intake and iron status of Australian vegetarian women. Am. J. Clin. Nutr. 1999, 70:353.
  • 2. Deruisseau K.C., L.M. Roberts, M.R. Kushnik, A.M. Evans, K. Austin, E.M. Haymes, Iron status of young males and females performing weight-training exercise. Med. Sei. Sports. Exerc. 2004, 36:241.
  • 3. Hambraeus L., Animal- and plantfood-based diets and iron status: benefits and costs. Proc. Soc. Nutr., 1999, 58:235.
  • 4. Haymes E.M., D.M. Spillman, Iron status of women distance runners, sprinters, and control women. Int. J. Sports Med. 1989, 10:430.
  • 5. Lampe J.W, J.L. Slavin, F.S. Apple, Poor iron status of women runners training for a marathon. Int. J. Sports Med. 1986 7:111.
  • 6. Malczewska J., G. Raczyński, R. Stupnicki, Iron status in female endurance athletes and in non-athletes. Int. J. Sports Nutr. Exerc. Metab. 2000, 10:260.
  • 7. Rottka H. Health and vegetarian life style. Bibl. Nutr. Dieta, 1990, 45:176.
  • 8. Sawka M.N., V.A. Convertino, E.R. Eichner, S. M. Schnieder, S.M. Schnieder, A.J. Young. Blood volume: importance and adaptations to exercise training, environmental stresses and trauma/sickness. Med. Sei. Sports Exerc. 2000, 32:332.
  • 9. Schumacher Y.O., A. Schmid, D. Gratywohl, D. Bültermann, A. Berg, Hematological indices and iron status in athletes of various sports and performances. Med. Sei. Sports Exerc. 2002, 34(5):869.
  • 10. Spodaryk K. Haematological and iron related parameters of male endurance and strength training athletes. Eur. J. Appl. Physiol. Occup. Physiol. 1993, 67:66.
  • 11. Waldmann A., J.W. Koschizke, C. Leitzmann, A. Hahn, Dietary intakes and lifestyle factors of a vegan population in Germany results from the German vegan study. Eur. J. Clin. Nutr. 2003, 57:947.
  • 12. Waldmann A., J.W. Koschizke, C. Leitzmann, A. Hahn. Dietary iron intakes and iron status of German female vegans: results of the German vegan study. Ann. Nutr. Matab. 2004,48:103.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-5af343e1-c2f9-43f9-bd6f-0c74f4f97c3f
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.