PL
Celem pracy było określenie wpływu suplemenatcji kwasami omega-3 na stężenie żelaza oraz zmiany parametrów krwi w warunkach wysiłku fizycznego u kobiet wegetarian. W badaniach brało udział 13 kobiet w wieku 21 lat. Grupie suplementowanej (S) (n=8) podawano 2,6 g/d kwasów omega-3, pozostałe osoby stanowiły grupę kontrolną (K) (n=5). Kobiety wykonywały test wysiłkowy, przed i po 14 dniach doświadczenia. We krwi pobranej przed i po wysiłku oraz po godzinie odpoczynku, przed i po 14 dniach, oznaczano stężenie Fe oraz Hb, określano wartość Het, RBC oraz MCHC i MCH. Wykazano, że supłementacja kwasami omega-3 nie wpływała na poziom Fe w surowicy oraz na wartości pozostałych parametrów oznaczanych we krwi. Wysiłek fizyczny istotnie statystycznie (p<0,001) wpływał na poziom Hb, wielkość Het, RBC, natomiast nie wpływał istotnie na stężenie Fe i poziom MCH i MCHC. Podsumowując, zwiększona podaż kwasów omega-3 w diecie nie wpływała na stężenie żelaza we krwi oraz nie zmieniała wartości parametrów hematologicznych. Natomiast wysiłek fizyczny istotnie różnicował badane parametry we krwi za wyjątkiem poziomu Fe i wskaźników czerwonokrwinkowych.
EN
The main goal of the research was to evaluate the effects of omega-3 fatty acids supplementation on iron concentration and blood variables during physical exercise in vegetarian females. The research material included 13 females aged 21±1.2 years. The supplemented group (S) (n=8) received 2,6 g/d of omega-3 fatty acids, while the remaining 5 consisted the control (K.) group. All subjects performed an endurance exercise test protocol before and after 14 days of the experiment. Iron and Hb were analyzed in the blood before and after exercise as well as after 1 h of recovery. Also evaluated were: Het, RBC, MCHC, MCH. The results indicate no effect of omega-3 fatty acids supplementation on serum Fe concentration and other analyzed blood variables. The exercise protocol significantly (p<0,001) influenced the level of Hb, Het, RBC while it did not effect of Fe concentration and of the MCHC and MCH index. In conclusion it may be stated that omega-3 supplementation does not increase Fe concentration and does improve other hematological variables. Endurance exercise significantly effects these variables, except Fe concentration and components blood erythrocyte index.