PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników

Czasopismo

2011 | 05 |

Tytuł artykułu

Inteligentne opakowania – przykłady i zastosowanie

Warianty tytułu

EN
Intelligent packaging – examples and applications

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W ostatnich latach wzrasta zainteresowanie opakowaniami inteligentnymi. Zastosowanie opakowań inteligentnych zamiast tradycyjnych jest pod wieloma względami korzystniejsze. Jednak wraz z rozwojem nowych produktów wzrasta ryzyko pojawienia się nowych zagrożeń żywności, pochodzących od opakowania. Dlatego też bezpieczeństwo inteligentnych materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością regulują przepisy prawne.
EN
The interest in intelligent packaging has been growing for recent years. The application of intelligent packages in the place of conventional ones is from various reasons more advantageous. However, with the development of new products the risk of appearance of new threats for food deriving from packaging is growing. Therefore, the safety of intelligent materials and products destined for contact with food is subjected to legal regulations.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Czasopismo

Rocznik

Numer

05

Opis fizyczny

s.64-68,rys.,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Katedra Inżynierii Żywności i Organizacji Produkcji, Wydział Nauk o Żywności, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa
  • Katedra Inżynierii Żywności i Organizacji Produkcji, Wydział Nauk o Żywności, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa

Bibliografia

  • [1] Brody A. L. (2006): RFID moves ahead. Food Technology 60 (9), 76-79.
  • [2] Brody A. L. (2010): Intelligent packaging: A power tool for food. Food technology 64 (5), 79-81.
  • [3] Dainellia D., Gontardb N., Spyropoulosc D., Zondervan-van den Beukend E., Tobbacke P. (2008): Active and intelligent food packaging: legal aspects and safety concerns. Trends in Food Science & Technology 19 (2008) S103-S112.
  • [4] Ellouze M., Pichaud M., Bonaiti C., Coroller L., Couvert O., Thuault D., Vaillant R. (2008): Modelling pH evolution and lactic acid production in the growth medium of a lactic acid bacterium: Application to set a biological TTI. International Journal of Food Microbiology 128 (1), 101-107.
  • [5] Fabech B., HellstrNm T., Henrysdotter G., Hjulmand-Lassen M., Nilsson J., Rüdinger L., Sipiläinen-Malm T., Solli E., Svensson K, Thorkelsson A. E., Taomaala V. (2000): Active and Intelligent Food Packaging - A Nordic Report on the Legislative Aspects. TemaNord 2000: 584, Nordic Council of Ministers, Copenhagen, 1-81.
  • [6] Han J. H., Ho C. H. L., Rodrigues E. T. (2005): Intelligent packaging. Innovations in food packaging (red. J. H. Han). Elsevier Academic Press. Oxford U. K, 138-155.
  • [7] Kerry J. P, O’Grady M. N., Hogan S. A. (2006): Past, current and potential utilisation of active and intelligent packaging systems for meat and muscle - based products: A review. Meat Science 74 (1), 113-130.
  • [8] Korzeniowski A., Czaja N. (2003): Propozycje wykorzystania materiałów biodegradowalnych do produkcji opakowań aktywnych i inteligentnych. Opakowanie 48 (6), 18-21.
  • [9] Nowacka M., 2010: Aktywne oraz inteligentne materiały i wyroby do kontaktu z żywnością. Opakowanie - najlepszy przyjaciel żywności?, Bezpieczeństwo i Higiena Żywności 7-8/84-85/2010, str. 62-64
  • [10] Otles S., Yalcin B. (2008): Intelligent food packaging. LogForum 4 (3), 1-9.
  • [11] Rozporządzenie Komisji (WE) NR 450/2009 z dnia 29 maja 2009 r. w sprawie aktywnych i inteligentnych materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością (Dz. Urz. L 135/3 z 30.05.2009).
  • [12] Tarver T. (2008): Novel ideas in food packaging. Food Technology 62 (10), 54-59.
  • [13] Vermeiren L., Heirlings L., Devlieghere F., Debevere J. (2003): Oxygen, ethylene and other scavengers. Novel food packaging techniques (red. R. Ahvenainen). Woodhead Publishing Limited, Cambridge, 22-45.
  • [14] http://fshn.ifas.ufl.edu/seafood/sst/24thAnn/file28.pdf
  • [15] www.infotechfrance.com/cgi-local/affichage_signet_secteur.pl?UNI_ID=8&RUB_ID=54&SS_ID=8835&SEC_ID=433
  • [16] www.mgc.co.jp/eng/products/abc/ageless/index.html
  • [17] www.freshcheck.com
  • [18] www.coldchaintech.com/products/ascending_ti.php
  • [19] www.smartlid.com
  • [20] www.vitsab.com

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-5aa61df2-7d8b-4055-9e53-758630b2d6d3
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.