PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2015 | 11 | 1 |

Tytuł artykułu

Właściwości fizykochemiczne mięsa królików żywionych mieszankami paszowymi natłuszczanymi olejem rzepakowym przy różnym poziomie witaminy E, w zależności od metody ich pakowania i przechowywania

Autorzy

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

EN
Physicochemical properties of meat from rabbits fed rapeseed-oil-enriched diets with different vitamin E levels depending on the packaging and storage method

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Celem podjętych badań było określenie wpływu zróżnicowanego dodatku octanu α-tokoferolu w mieszankach paszowych natłuszczanych olejem rzepakowym (2%) na skład kwasów tłuszczowych, zawartość witaminy E i substancji reagujących z kwasem tiobarbiturowym w mięśniu najdłuższym grzbietu królików, przechowywanym zamrażalniczo 14 i 90 dni oraz porównanie sensorycznej jakości mięsa króliczego w zależności od metody pakowania i przechowywania. Króliki rasy nowozelandzkiej białej w każdej grupie (n=40) żywiono ad libitum (od 35. do 90. dnia) granulowanymi mieszankami pełnoporcjowymi z udziałem oleju rzepakowego (2%), wzbogaconymi octanem α-tokoferolu (0; 40 lub 100 mg/kg paszy).W wieku 90 dni ubojowi poddano 10 królików z każdej grupy. Wykazano, że zawartość białka w mięśniu najdłuższym grzbietu była na zbliżonym poziomie (19,7-20,4%) w badanych grupach. Nie stwierdzono różnic w zawartości wody, tłuszczu i popiołu. Po 14 dniach zamrażalniczego przechowywania mięsa najmniejszą zawartość witaminy E stwierdzono w mięsie królików, które karmione były mieszanką bez jej dodatku. W grupach karmionych mieszanką z dodatkiem witaminy E jej zawartość w mięsie zwiększała się wraz ze wzrostem jej zawartości w paszy (od 3,38 do 5,24 μg/g). Zbliżone tendencje utrzymywały się po 90 dniach zamrażalniczego przechowywania mięsa. Wzbogacenie paszy w witaminę E w ilości 100 mg/kg paszy wpływało istotnie na zmniejszenie wartości wskaźnika TBA-RS w mięsie po 90 dniach zamrażalniczego przechowywania. Świadczyło to o wolniejszym tempie utleniania lipidów mięsa. Wykazano, że ocena poszczególnych wyróżników jakości sensorycznej mięsa była różna w zależności od sposobu przechowywania mięsa (próżnia i chłodzenie przez 14 dni lub zamrażanie w woreczkach strunowych przez 14 dni) i ilości witaminy E podawanej w paszy. Korzystniejszą ocenę dotyczącą smaku, zapachu, kruchości i soczystości uzyskało mięso pakowane próżniowo.
EN
The objective of the study was to determine the effect of rapeseed oil (2%) and different levels of an alpha-tocopherol acetate supplement on fatty acid composition and content of vitamin E and thiobarbituric acid reactive substances (TBARS) in the longissimus dorsi muscle of rabbits, frozen and stored for a short or long period (14 or 90 days), and to compare the sensory quality of the rabbit meat depending on the packaging and storage method. From 35 to 90 days of age, New Zealand White rabbits (40 animals per group) were fed ad libitum complete pelleted diets containing 2% rapeseed oil and 0, 40 or 100 mg/kg alpha-tocopherol acetate as a natural antioxidant. At 90 days, 10 rabbits from each group were slaughtered. The results of the analyses showed that protein content in the longissimus dorsi muscle was consistent across groups (19.7-20.4%). No statistically significant differences in water, fat or ash content were observed. After 14 days of frozen storage of the meat, vitamin E levels were lowest in the groups receiving no supplement and increased proportionally to the dietary content of vitamin E in the other groups (3.38-5.24 μg/g). Similar trends persisted after 90 days of frozen storage. Analysis of the effect of PUFA percentage in the rabbit meat on the susceptibility of meat lipids to oxidation revealed a highly significant decrease in TBARS after 90 days of frozen storage in the case of 2% rapeseed oil and 100 mg vitamin E supplement. This is indicative of a slower lipid oxidation rate in the meat. Meat sensory quality scores were found to differ for some traits depending on the storage method (vacuum packing/refrigeration for 14 days or freezing in zip-lock bags for 14 days) and the dietary vitamin E supplement. Vacuum-packed meat had better scores for flavour, aroma, tenderness and juiciness.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

11

Numer

1

Opis fizyczny

s.61-73,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Dział Ochrony Zasobów Genetycznych Zwierząt, Instytut Zootechniki - Państwowy Instytut Badawczy, ul.Krakowska 1, 32-083 Balice k.Krakowa

Bibliografia

  • 1. CAVANI C., BIANCHI M., LAZZARONI C., LUZI F., MINELLI G., PETRACCI M., 2000 – Influence of type of reading, slaughtering age and sex on fattening rabbit. II Meat quality. Proc. 7th World Rabbit Congress, Valencia, Spain, 1-32.
  • 2. CHWASTOWSKA-SIWIECKA I., BARYCZKA I., SKIEPKO N., 2012 – Wpływ metody pakowania i czasu chłodniczego przechowywania na właściwości fizykochemiczne i sensoryczne mięsa króliczego. Chłodnictwo XLVII, 7-8, 56-60.
  • 3. CORINO C., LO FIEGO D.P., MACCHIONI P., PASTORELLI G., DI GIANCAMILLO A., DOMENEGHINI C., ROSSI R., 2006 – Influence of dietary conjugated linoleic acids and vitamin E on meat quality, and adipose tissue in rabbits. Meat Science 76 (1), 19-28.
  • 4. CYGAN-SZCZEGIELNIAK D., STASIAK K., JANICKI B., 2010 – Wpływ diety na wybrane parametry oceny poubojowej tuszek oraz jakość mięsa królików. Medycyna Weterynaryjna 66 (12), 839-842.
  • 5. DAL BOSCO A., CASTELLINI C., BIANCHI L., MUGANI C., 2004 – Effect of dietary α-linolenic acid and vitamin E on the fatty acid composition, storage stability and sensory traits of rabbit meat. Meat Science 66, 407-413.
  • 6. FOLCH J., LEES M., STANLEY G.H.S., 1957 – A simple method for the isolation and purification of total lipids from animal tissues. Journal of Biological Chemistry 226, 497.
  • 7. KANNER J., 1994 – Oxidative processes in meat and meat products: quality implications. Meat Science 36, 703-725.
  • 8. KOWALSKA D., 2009 – Określenie wartości pokarmowej makuchu rzepakowego w żywieniu królików różnych ras. Roczniki Naukowe Zootechniki, Monografie i Rozprawy, z. 41, ISBN 978-83-7607-098-8.
  • 9. KOWALSKA D., BIELAŃSKI P., 2011 – Zastosowanie pasz rzepakowych w żywieniu królików i ich wpływ na jakość mięsa. Roczniki Naukowe Polskiego Towarzystwa Zootechnicznego 7 (2), 53-63.
  • 10. KOWALSKA D., BIELAŃSKI P., CHEŁMIŃSKA A., 2011 – Rodzaj tłuszczu w paszy dla królików a profil kwasów tłuszczowych i podatność na utlenianie lipidów mięsa. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 2 (75), 148-159.
  • 11. KOWALSKA D., GUGOŁEK A., BIELAŃSKI P., 2011 – Effect of stress on rabbit meat quality. Annals of Animal Science 11 (3), 465-475.
  • 12. LEBAS F., 2004 – Reflections on rabbit nutrition with a special emphasis on feed ingredients utilization. 8th World Rabbit Congress, Mexico, 686-736.
  • 13. LOPEZ-BOTE C., REY A., SANZ M., GRAY J., BUCKLEY D., 1997 – Dietary vegetable oils and α-tocopherol reduce lipid oxidation in rabbit muscle. Journal of Nutrition 127, 1176-1182.
  • 14. ŁAPA P., 2005 – Charakterystyka wskaźników jakości mięsa królików rasy nowozelandzkiej białej i kalifornijskiej oraz ich mieszańców. Praca magisterska, WHiBZ UR Kraków.
  • 15. MAJ D., ŁAPA P., BIENIEK J., 2008 – Korelacje fenotypowe między wskaźnikami jakości mięsa królików ras mięsnych. Roczniki Naukowe Polskiego Towarzystwa Zootechnicznego 4 (2), 105-113.
  • 16. MOTTRAM D.S., 1998 – Flavouor formation in meat and meat products: a review. Food Chemistry 62, 415-424.
  • 17. PEŁCZYŃSKA E., LIBELT K., 1989 – pH narządów wewnętrznych świń i bydła. Medycyna Weterynaryjna 45, 623-625.
  • 18. PIKUL J., 1993 – Chemiczna ocena jakości lipidów mięsa drobiu. W: Ocena technologiczna surowców i produktów przemysłu drobiarskiego. Wydawnictwo AR Poznań, 104-118.
  • 19. PISARSKI R.K., SZKUCIK K., PIJARSKA I., MALEC H., 2006 – Cechy rzeźne tuszek, skład chemiczny tkanki mięśniowej i ocena sensoryczna mięsa kurcząt brojlerów żywionych jęczmieniem nagoziarnistym. Medycyna Weterynaryjna 62, 74-76.
  • 20. PLA M., PASCUAL M., ARINO B., 2004 – Protein, fat and moisture content of retail cuts of rabbit meat evaluated with the nirs methodology. World Rabbit Science 2 (12), 149-158.
  • 21. SAMMET K., DUEHLMEJER R., SALLMANN H.P., CANSTEIN C., MUEFFLING T., NOWAK B., 2006 – Assessment of the antioxidative potential of dietary supplementation with α-tocopherol in low-nitrite salami-type sausages. Meat Science 72, 270-279.
  • 22. SELIM N.A., ABDEL-KHALEK A.M., NADA S.A., EL-MEDANY S.H.A., 2008 – Response of growing rabbits to dietary antioxidant vitamins E and C. 2. Effects on meat quality. 9th World Rabbit Congress, Verona, Italia, 1437-1442.
  • 23. SZKUCIK K., LIBELT K., 2006 – Wartość odżywcza mięsa królików. Medycyna Weterynaryjna 62 (2), 108-110.
  • 24. SZKUCIK K., PYZ-ŁUKASIK R., 2006 – pH value of rabbit meat (in Polish). Annales UMCS, LXI, 13, 115-118.
  • 25. SZKUCIK K., PYZ-ŁUKASIK R., 2009 – Jakość zdrowotna mięsa królików. Medycyna Weterynaryjna 65 (10), 665-669.
  • 26. XICCATO G., 1999 – Feeding and meat quality in rabbits: a review. World Rabbit Science 7 (2), 75-86.
  • 27. Zalecenia Żywieniowe i Wartość Pokarmowa Pasz. Zwierzęta futerkowe. 2011 – Praca zbiorowa pod redakcją A. Gugołka. Instytut Fizjologii i Żywienia Zwierząt PAN, Jabłonna, 1-110.
  • 28. ZHANG W., WANG X.P., WANG C.Y., LI F.C., 2012 – Effects of dietary vitamin E supplementation on meat quality, vitamin E contents and oxidative stability of rabbit meat. Proceedings 10thWorld Rabbit Congress, Sharm El-Sheikh, 871-874.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-5a8a6b53-e259-4fbc-bc93-3486899ac1ff
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.